KUIH PAU

1/31/2008 06:12:00 PM
Hari ni merupakan hari "malas" bagi ah mat Gebu....malas nak tulis, malas nak komen, malas nak merayau2 dan malas nak marah2.....T...
KUIH PAU KUIH PAU Reviewed by Mat Gebu on 1/31/2008 06:12:00 PM Rating: 5

BASIL PRAWN

1/30/2008 12:06:00 PM
Udang goreng daun selasih, lebih kepada nuansa negara gajah putih, Thailand. Enak dimakan bersama2 nasi hangat dan ulam - ulaman segar...Mud...
BASIL PRAWN BASIL PRAWN Reviewed by Mat Gebu on 1/30/2008 12:06:00 PM Rating: 5

KEK UBI KAYU

1/29/2008 02:15:00 PM
Kek Ubi Kayu..resipi dari "AlongRoz" dari MyResipi, kebetulan mat ada bekukan ubi parut lebihan buat kuih bingka ubi dulu. Rasa d...
KEK UBI KAYU KEK UBI KAYU Reviewed by Mat Gebu on 1/29/2008 02:15:00 PM Rating: 5

KUIH BAKAR JAGUNG

1/28/2008 04:16:00 PM
Hari ni untuk minum petang, buat kuih bakar jagung. Resipi dia mat kutip dari blog "Rozzan"...teruja tengok hasil rozzan buat dala...
KUIH BAKAR JAGUNG KUIH BAKAR JAGUNG Reviewed by Mat Gebu on 1/28/2008 04:16:00 PM Rating: 5

PRETZEL

1/27/2008 04:10:00 PM
Resipi asal dari Alma @ MyResipi , tapi mat beriya2 nak cuba bila tengok shamen buat...macam geramm pulak. Tapi teknik membentuk tu pada mu...
PRETZEL PRETZEL Reviewed by Mat Gebu on 1/27/2008 04:10:00 PM Rating: 5

BANANA & CHOC-CIP MUFFIN

1/27/2008 03:54:00 PM
Malam tadi sebelum masuk beradu, sempat jalan2 ke blog "Ujen" , nampak banana & choc-cip muffin kat sana, terus teringat ada p...
BANANA & CHOC-CIP MUFFIN BANANA & CHOC-CIP MUFFIN Reviewed by Mat Gebu on 1/27/2008 03:54:00 PM Rating: 5

SPONGY CAKE

1/25/2008 03:45:00 PM
Spongy Cake ni mat buat semalam, nak masukkan dalam blog punya lah seksa, server slow sangat, tapi hari ni ok pulak dah. Resipi mat dapat da...
SPONGY CAKE SPONGY CAKE Reviewed by Mat Gebu on 1/25/2008 03:45:00 PM Rating: 5

MEE BAKSO

1/25/2008 12:39:00 AM
Sepatutnya petang tadi letak n3 ni, tapi 2 - 3 hari kebelakangan server internet slow sangat...ishh gerammmm, macam siput!!!....Petang tadi ...
MEE BAKSO MEE BAKSO Reviewed by Mat Gebu on 1/25/2008 12:39:00 AM Rating: 5

SAMBAL TELUR DAN REBUNG

1/24/2008 12:00:00 PM
Jom kita masak sambal tumis telur dengan rebung.....Mat guna telur ayam kampung, tapi telur ayam bandar pun boleh digunakan, jangan bimbang ...
SAMBAL TELUR DAN REBUNG SAMBAL TELUR DAN REBUNG Reviewed by Mat Gebu on 1/24/2008 12:00:00 PM Rating: 5
ASAM PEDAS LADA HITAM KAK LIZA..... ASAM PEDAS LADA HITAM KAK LIZA..... Reviewed by Mat Gebu on 1/23/2008 01:07:00 PM Rating: 5

TELUR BERSALUT DAGING

1/23/2008 12:53:00 PM
Jom cuba buat telur bersalut daging pulak....mat guna telur puyuh. Kalau guna telur ayam boleh juga, tapi pilih ukuran paling kecil....Boleh...
TELUR BERSALUT DAGING TELUR BERSALUT DAGING Reviewed by Mat Gebu on 1/23/2008 12:53:00 PM Rating: 5

BUN COKLAT KAK LIZA

1/22/2008 04:09:00 PM
Ini dia bun coklat resipi "Kak Liza" ....lembut, gebu dan montok u..ahakss, boleh buat minum petang, kalau suka boleh hias (atau p...
BUN COKLAT KAK LIZA BUN COKLAT KAK LIZA Reviewed by Mat Gebu on 1/22/2008 04:09:00 PM Rating: 5

KEK MARBLE SUSU

1/21/2008 08:08:00 PM
Teringin nak mencuba kek marble susu Norzailina Nordin ni....walaupun tatau sapa nak makan (tapi tadi dah makan sepotong..hehehe). Dengar d...
KEK MARBLE SUSU KEK MARBLE SUSU Reviewed by Mat Gebu on 1/21/2008 08:08:00 PM Rating: 5

NASI LEMAK 2...

1/21/2008 07:56:00 PM
Jom makan nasi lemak....walau pun seramm, makan lah sikit...buat syarat..hehehe....khas untuk bonda mat berbuka puasa tadi... Bahan Nasi Lem...
NASI LEMAK 2... NASI LEMAK 2... Reviewed by Mat Gebu on 1/21/2008 07:56:00 PM Rating: 5

NYONYA NASI ULAM

1/21/2008 01:10:00 PM
Nyonya Nasi Ulam ni khas untuk tekak Ah Mat Gebu...memang sedap, sihat dan beraroma. Ini boleh makan bertambah, tak yah dah ada lauk2 lain, ...
NYONYA NASI ULAM NYONYA NASI ULAM Reviewed by Mat Gebu on 1/21/2008 01:10:00 PM Rating: 5

GULAI PUCUK UBI & BILIS TAMBAN

1/21/2008 12:55:00 PM
Gulai pucuk ubi dengan bilis tamban untuk ayah mat.....dia suka lauk2 macam ni, ada ikan masin dan nasi putih hangat dan cukup..... Bahan-Ba...
GULAI PUCUK UBI & BILIS TAMBAN GULAI PUCUK UBI & BILIS TAMBAN Reviewed by Mat Gebu on 1/21/2008 12:55:00 PM Rating: 5

KARI UDANG DENGAN REBUNG

1/20/2008 11:18:00 AM
Minggu "udang"..itu lah sepatutnya tema masakan minggu ini. Sebenarnya udang galah hasil tangkapan ayah Mat tu masih ada lagi dan ...
KARI UDANG DENGAN REBUNG KARI UDANG DENGAN REBUNG Reviewed by Mat Gebu on 1/20/2008 11:18:00 AM Rating: 5

OAT PRAWNS

1/19/2008 11:15:00 AM
Sedap, lemak, rangup dan lembut.....mat saja buat sebab bosan laa hari ni, cucaca mendung, hujan dan kebetulan anak2 buah tinggal sini, jadi...
OAT PRAWNS OAT PRAWNS Reviewed by Mat Gebu on 1/19/2008 11:15:00 AM Rating: 5

ROTI KENTANG

1/18/2008 04:31:00 PM
Dah petang ni..Jom makan roti kentang dengan air kopi halia....teh beng pun ada jugak, nak susu, boleh tambah!!....Jemput makan. Hari tu Kak...
ROTI KENTANG ROTI KENTANG Reviewed by Mat Gebu on 1/18/2008 04:31:00 PM Rating: 5

DAGING KICAP "PANAS"....

1/18/2008 10:21:00 AM
Daging Kicap "Panas"...sebab apa panas....sebab masakan ni memang "~PANAS~" ....... :-0 .. Bahan-Bahannya :-) 1 kg dagin...
DAGING KICAP "PANAS".... DAGING KICAP "PANAS".... Reviewed by Mat Gebu on 1/18/2008 10:21:00 AM Rating: 5

LEMAK CILI PADI IKAN & REBUNG

1/17/2008 05:58:00 PM
Tak bley tahan kalau tengok masak lemak cili padi dengan rebung.....macam terlupa bab kolestrol....arghhhh!!!..tak pe makan sikit......Khas ...
LEMAK CILI PADI IKAN & REBUNG LEMAK CILI PADI IKAN & REBUNG Reviewed by Mat Gebu on 1/17/2008 05:58:00 PM Rating: 5

TELUR PINDANG...

1/17/2008 11:29:00 AM
Biasa lihat atau dengar "Telur Pindang" ?..Bukan telur yang di masak pindang, tapi sejenis telur rebus dengan rempah ratus terpili...
TELUR PINDANG... TELUR PINDANG... Reviewed by Mat Gebu on 1/17/2008 11:29:00 AM Rating: 5

UDANG MASAK SOS LAGI!!!!

1/17/2008 11:24:00 AM
Semalam ayah mat bawa balik hasil memancing yang agak lumayan, 2 kg udang galah!!!. Tapi yang mat masak ni udang yang kecil. "Jongkong&...
UDANG MASAK SOS LAGI!!!! UDANG MASAK SOS LAGI!!!! Reviewed by Mat Gebu on 1/17/2008 11:24:00 AM Rating: 5

QUICHE TUNA BERKEJU

1/16/2008 06:16:00 PM
Jom kita minum petang...jemput makan "Quiche Tuna Berkeju" semuaa.....nak makan dengan sos pun boleh...nak makan dengan mayonnaise...
QUICHE TUNA BERKEJU QUICHE TUNA BERKEJU Reviewed by Mat Gebu on 1/16/2008 06:16:00 PM Rating: 5

VIENNESE APPLE TORTE

1/14/2008 04:48:00 PM
Viennese Apple Torte...resipi unik dari Austria, memang unik dan sedap!!!! Bahan Kek :-) (Mat buat 1/2 dari resipi dibawah dan guna tin beru...
VIENNESE APPLE TORTE VIENNESE APPLE TORTE Reviewed by Mat Gebu on 1/14/2008 04:48:00 PM Rating: 5
ADA LAGI SATU AT'TAG'..DARI KAK HANI..... ADA LAGI SATU AT'TAG'..DARI KAK HANI..... Reviewed by Mat Gebu on 1/12/2008 01:19:00 PM Rating: 5
KENA AT'TAG' DENGAN KAK COMBI...... KENA  AT'TAG' DENGAN KAK COMBI...... Reviewed by Mat Gebu on 1/12/2008 01:04:00 PM Rating: 5

SHORTBREAD

1/11/2008 07:04:00 PM
Selamat petang semua...hari ni tak de lah masak yang gempar macam bom nak meletup, cuma sempat buat shortbread saja... Resipi asal dari buku...
SHORTBREAD SHORTBREAD Reviewed by Mat Gebu on 1/11/2008 07:04:00 PM Rating: 5

STRAWBERRY CAKE

1/10/2008 08:35:00 PM
Sempena hari lahir Ah mat Gebu dan juga kaum kerabat keluarga serta teman siber, mat pun terpanggil untuk mencuba buat kek yang berhias deng...
STRAWBERRY CAKE STRAWBERRY CAKE Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 08:35:00 PM Rating: 5

MEE HAILAM

1/10/2008 08:15:00 PM
Mee hailan yang mudah dan ringkas untuk berbuka puasa sempena Maal Hijrah 1429.....Salam Maal Hijrah untuk semua..... Bahan-Bahannya:-) 1 ke...
MEE HAILAM MEE HAILAM Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 08:15:00 PM Rating: 5

FISH HEAD CURRY

1/10/2008 11:12:00 AM
Fish head curry atau kari kepala ikan....sedap leerr, kalau ada roti paun atau roti canai/prata pun sedap dimakan bersama kari ni....Kanak2 ...
FISH HEAD CURRY FISH HEAD CURRY Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 11:12:00 AM Rating: 5

CHEDDAR CHEESE MUFFIN

1/10/2008 01:14:00 AM
Muffin yang mudah, ringkas dan sesuai untuk yang baru berjinak dengan dapur......idea asal dari buku "Cakes And Bakes". ..... Baha...
CHEDDAR CHEESE MUFFIN CHEDDAR CHEESE MUFFIN Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:14:00 AM Rating: 5

ROJAK ASMA JB

1/10/2008 01:13:00 AM
Kalau kat Negeri Johor ni, rojak asma memang lah popular, kira rojak negeri Johor leer gamaknya........ Resipi ni mat dah dapat lama dan dar...
ROJAK ASMA JB ROJAK ASMA JB Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:13:00 AM Rating: 5

SAMBAL BERUPAH

1/10/2008 01:13:00 AM
Memang sedap kalau dimakan dengan ulam-ulaman, terima kasih pada "Kak Lina @ Ho Ah Lin", kerana sudi berkongsi resipi nie.... Bah...
SAMBAL BERUPAH SAMBAL BERUPAH Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:13:00 AM Rating: 5

KUEH KASWI

1/10/2008 01:12:00 AM
Kueh Kaswi yang sedap, tak terlalu manis, dan ada rasa asli yang tersendiri. Resipi dari Blog Rozzan. .kalau sudi bolehlah mencuba dan kelap...
KUEH KASWI KUEH KASWI Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:12:00 AM Rating: 5

ORANGE BUTTER CAKE

1/10/2008 01:12:00 AM
Orange Buttercake, boleh dibuat dalam loaf pan atau dalam apa2 bekas kegemaran. Resipi dari "Alex Goh" dan menggunakan lemon. Oleh...
ORANGE BUTTER CAKE ORANGE BUTTER CAKE Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:12:00 AM Rating: 5
BLUEBERRY AND LEMON CHEESE TART BLUEBERRY AND LEMON CHEESE TART Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:11:00 AM Rating: 5

CRISPY FISH WITH APRICOT SAUCE

1/10/2008 01:10:00 AM
Ini resipi yang dicadangkan oleh Ho Ah Lin @ Kak Lina @ Nor Zailina Nordin pada mat....kalau dah nama tukang masak tu, dia beri idea, kita ...
CRISPY FISH WITH APRICOT SAUCE CRISPY FISH WITH APRICOT SAUCE Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:10:00 AM Rating: 5

GULAU UDANG GALAH DAUN TURI

1/10/2008 01:09:00 AM
Udang galah lagi, tapi kali ni, masak dengan daun turi.....special for my dad...maklumlah dia dah pi mancing, sampai sakit pinggang sebab do...
GULAU UDANG GALAH DAUN TURI GULAU UDANG GALAH DAUN TURI Reviewed by Mat Gebu on 1/10/2008 01:09:00 AM Rating: 5

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.