BEN ASHAARI

Monday, March 28, 2011

CEKODOK PISANG GEBU....TEMBAMMNYAAA!!..

P1260767
Salam semua, selamat pagi Isnin...waa lepak jee.. mat pun sama, tapi bukan lepak, cuma ni hari macam over charge..hadoi macam2 nak buat nih, tatau lah sempat ke tak. Tangan sakit, tapi masih ok lagi...insya allahh...kalau 1-2 hari tak update tu tanda aku parah sudahh. Hari ni mat saja habiskan stok pisang emas yang berbaki dalam 8 biji. Teringat tau dulu2 kan ada orang buat kueh "BOM"...ala cekodok pisang yang bulat besar2 tu. Jadi ni hari saja lah mencuba, hmm pada mat tak berapa menjadi sangat tapi kan. mat suka yang macam ni, sedap dan tak terasa soda dia sangat, teksture seakan2 kek dan sedapp lahh...Psttt..gadis Moscow ni secepat kilat cuba muffin pisang mudah tu hari..kat sini...

P1260769
Betul tak mat kata seakan2 kek?..Haha, ni manyakk senang mau bikin punya, tatak manyak hal punya..opss pesal tercakap bahasa apek cokia pulak..erkk..hehe. Rasa2 mat kuantiti yang terhasil ni sesuai lah untuk makan 4 orang, kalau masa tengah lapar tahap naga, 2 orang pun boleh licin...pakcik mat tadi je dah bedal 4 biji koo, ni masuk yang ke 5...macam mana tuu..erkk..Ok jom semak resipi dia, pada mereka2 yang dah pakar silakan buat2 tak perasan yea, kalau untuk anak2 yang baru nak berjinak2 ke dapur, boleh lah mencuba kalau ada masa terluang, esok2 kalau dah menikah, boleh buatkan untuk suami masing...kannn...

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula peerang @ 1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum (haha sori tertinggal..tadi)
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...

34 comments:

Diana @ Melley Mey said...

nie fav anak2.. nnt nak try.. thanx untuk resipi nie yer MG :)

Rima said...

***hentak kaki*** I WANT.. I WANT.. i dont care!!!! hahaha

mynameismy said...

terliur~ (puase hrni)

Sunah Mohammad said...

suke bentuk dia yang betul2 bulat..tak pernah lak wat guna soda bikarbonat..ilmu baru ni...:)

atis said...

x nampak pun CMG tulis bape byk tepung nak campur dlm tu..

akuanakpahang said...

Salam CMB, mmg best bulut2 dan gebu2 macam tu mmg besttt :)
New Entry "Telah bersediakah kita dengan gempa bumi?"

Diana @ Melley Mey said...

a'aa ler MG.. baru nak komen sbb ngah salin resipi.. hehehe.. nak p beli jap lagi.. tapi mana sukatan tepung nyer yer.. :)

Azroy Bin Kassim said...

gua tukang masak char kuew teow... giler best blog ni.. laki wat blog pasal mkn.. baru tak boring back...

Jiji-Fify said...

ohohoiiii gebunya!!! *terus salin resepi* :D

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cari hadiah best untuk yang tersayang?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer...tapi kalau LM buat,siyes ni mat..sejujurnya cakap.dia tak jadi bulat camtu...huwaaaaaaaaaaa

YANA SHAIFUL said...

sedapnyyaaa..nape slalu aku buat xjd bulat comel cani...:-)

lemongrass said...

lagi sekali, Nyampahhhhhhsssss!!!!
Mentang2lah ada Farmville Pisang ye Cik Mat :-).
Meleleh2 dah air liur I tengok cekodok bom pisang ni. Kalau cicah dgn sambal kosong, lagi lah nikmatnya, pergh!

risa said...

tu yang malas masuk sini...asal masuk sini je lapor asal lapor je masuk sini...macam nak diet neh..uwaaaaaa

SoLy SoLicious said...

lapaq truih tgk ...haiisshh

Mama Hanim said...

seb baik dh buat weekend lps tp x lah gebusss cmtu.. bestnya kalo dpt makan tu sblm kuar lunch ni CMG..huhu.

Tumpang lalu: (Gambar) Majlis Baby Shower Sazzy Falak

Stok Kopok Lekor, Sambal Bilis Dri Kg, Sgt Mables

miratika said...

che mat...x payah bubuh air ke..?

mizzapple said...

wow!
gebunya cekodok nie.

cik cek said...

cekodok cute...bulat2...mesti sedap...

FARISZ@AZ.Com said...

Cekodok,antara kuih simple yang selalu buat time petang.


JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com
Hakiyat dan hakikat si telur

FARISZ@AZ.Com said...

ye juga, xtambah air ke dalam adunan cekodok?

Dawa said...

wow, tembamnya cekodok dia!

basid.rahman said...

tq che mat, buat jugak idea yg saya sarankan pagi tadi.. inovatif jugak cekodok ni.. Hehe..

kakchik@ella said...

yg gebu buat hati tergoda tu. hihi

aisyahwm said...

salam en mat..sy ni br blaja masak..so nak tanyalah, kalu pisang berangan buat jemput2 mcm ni, atau buat muffin pisang mcm en mat buat hri tu ok ke?

miszlullaby said...

hihihi...ala..pisang sye dah habis..arini tak beli pisang pulak..^^

Latiolicious Lady said...

wah! akhirnya mat buat jugak resepi yg kita sgt nantikan..sbb tak reti membuatnya. nk makan..kat sini susahle nk jumpa. thanks mat n muahsss haha.

suhana azlin said...

salam cik mat, thanks sgt for sharing...dah try dah alhamdulillah jadi...kt sini pisang jenis lain so kena pandai2 adjust tepung tu...dah lama teringin nak buat cekodok tembam cam yg org jual tu baru sekarang tau mcm mana nak membuatnya =)

ni hasil saya: http://mycutelilrascal.blogspot.com/2011/04/whats-cookin-cucur-cekodok-pisang-gebu.html

mimie kesuma said...

assalamualaikum cik mat...
saia dah cuba resepi ni...
tembam ler....cantik sangat
biasa buat tu... kempes kalu dingin.tp resepi cik mat ni,menten aje bentuknye...:)
saia minta izin share resepi ke blog saia ye...
trimakasih ... :)

Nora Karim said...

plan nak buat cekodok pisang esok... berkobar2 tgk gmbr... perut pun lapar... huhuhu

Pesona Creation said...

tq che mat...mmg menjadi.. dah 2x ambo buat pakai resepi demo. TQ again.

安琪丝 said...

thanks for the Nice recipe, i just try...it was yummy...i will keep yr recipe in my blog if u dont mind (only recipe ya...)
thanks.again......

pija said...

Nampak mcm sedap...mintak izin nak salin resepi ye CM

simplegirl lily flower said...

Assalamualaikum,trima ksih kongsi resepi nie, tpi nk tnye ley, slain pisang emas ,pisang ape yg bley dgunakan ye che mat... ?

fiza said...

nyum2.. feberet ni.. nak kena try buat la

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.