JADI LAH BLOGGER YANG ADA "KELAINAN"..

(GAMBAR IHSAN GOOGLE)

Assalammualaikum, N3 selingan sebelum masuk tidur..hmmm..zaman sekarang ni sebut blog semua orang tau, penduduk2 kampung pun dah mula tau apa itu blog...Mustahil orang2 yang perpendidikan tinggi, yang duduk di bandar2 besar dan di lingkungi budaya modern, tapi bila sebut pasal blog mereka boleh tercengang2..ternganga dan macam tatau apa2...kann..hmmm cuba lah sedar dan peka dengan pekembangan semasa...Zaman sekarang pengaruh blog semakan besar dan memainkan peranan yang penting terutama dalam penyebaran berita2 dan isu2 semasa..

Mat sebenarnya tak pandai nak tulis benda2 macam ni, kalau Ady Budika baca, sah2 dia gelak sakan, tapi kan anggap macam ni, dalam penulisan mat gebu yang carca merba ini, ada point2 yang perlu anda renung dan amati....boleh?. Jadilah blogger yang ada kelainan, nampak macam senangkan.. Tapi mat perhatikan, blogger2 muda sekarang ni mereka bijak..walaupun tulisan nampak santai dan ada kala cuma usik-usikkan biasa, tapi mereka punya maksud tersirat yang hendak disampaikan. Blogger lama dalam penulisan, kita memang tak boleh nafikan lah kewibawaan mereka dalam menulis, memberi tunjuk ajar dari segi tutorial dan tips2 berblog, TAPI...ada juga yang mereka tak de yang blogger muda ada. Sikap hormat antara satu sama lain tu paling utama pada mat, tak salah orang lama hormat pada orang baru, kita tak rugi apa2...malah ini akan mencerminkan keikhlasan dan kematangan kita sebagai blogger terdahulu...

"Kelainan" di sini maksud mat gebu, ialah intipati atau jalan cerita pada setiap blog harus ada kelainan, bukan seakan2 sama dengan blog2 lain. Ada satu blogger muda yang mat perhatikan, kreatif dan bijak dalam membuat N3 - "Ujang"...walaupun ada kala, nampak macam "main2" jee, tapi menarik. Kalau blog yang dah selalu mat sebut tu, anda pun tau lah kan...tapi pada mat "dia" bijak dalam membentuk hala tuju blog dia, bukan sekadar N3 kosong. Kali ni mat tak sentuh pasal blog masak2, sebab kami ni agak berlainan dari blog2 personal..sebab blog masakan punya hubung kait antara satu sama lain. Eh...tiba2 ngantuk pulak...ada lagi nak tulis, tapi sambung lah bila2 nanti...salam sayang dari DTS-MAT GEBU....

Post a Comment

38 Comments

  1. klau izamir ridzwan pulak macamana?

    ReplyDelete
  2. Setuju sgt tu. Tapi tak semua org dianugerahkan pemikiran Yg kreatif. Pada saya apa Yg kita tulis hendaklah Dari hati Yg benar2 ikhlas.

    ReplyDelete
  3. err..si ujang kentut memang best..entri lucah sikit tapi ada pengajaran..hehe

    ReplyDelete
  4. blog iqbal lak cne?

    *nak tanya macam ir tanya gak..hehe

    ReplyDelete
  5. mendalam maksudnya. InsyaAllah Miza akan cuba praktikkan di blog Miza. terima kasih MG :) ini bukan entry cacar merba tapi penuh dengan maksud tersurat dan tersirat :)

    ReplyDelete
  6. huhuhu, carilah kelainan, hurm okeh CMG!! huhhuhu

    belog tok esah ni mcm mana lah yer.. hummmm

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah inilah blogger 'muda' nak!inginkan nasihat,pendapat,pandangan utk perbaiki penulisan entri.bukannya blogger yg hanya tahu mengutuk dan memerli dgn keras...kite semua sama...BLOGGER satu perkataan yg khas utk penulis entri yg betul2 tau nak buat blog.buakn sng bergelar BLOGGER.terharu dgn entri ni terima kasih drpd kami semua!

    ReplyDelete
  8. hm, kalau guna english, xramai masuk pulak....

    ReplyDelete
  9. betul tu.. sy pun cube belajar untuk buat kelainan :)

    ReplyDelete
  10. ujang lagi hahahahaha.. sy bila pakcik ^.^ xde xde gurau saje..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..cik mat......rindu betul ayu nak BW.,

    wah!!! entry nie mmg best...sempoi...cayalah!! cik mat boleh

    ReplyDelete
  12. bang mat yang dah lama berblog, boleh tak cite kelainan ni, dari segi apa ye? Saya pun puas gak fikir pasal ni..

    ReplyDelete
  13. Setiap individu adalah unik. Kalaulah mereka "just be themselves", sudah semestinya akan wujud kelainan tersebut.

    ReplyDelete
  14. Kentut Ujang boleh pergi jauh! Hehehe...

    ReplyDelete
  15. tgh usaha mencari kelainan dalam blog..

    ReplyDelete
  16. alamak...malu la pulak...hehe..,

    terima kasih abg Mat Gebu...=)

    terharu nie..hehe..

    erm..masih belajar lagi..sori la kalau byk merepek..=)

    ReplyDelete
  17. My pun setuju dgn pndpt abg mat..^_^

    ReplyDelete
  18. Ujang suke le tu... hehehe... entri dalam blog ujang memang menarik pun even nampak cam merepek... ^__^

    ReplyDelete
  19. seronok dgn dnia blog,mcm2 identiti ade,.bnyk ilmu kite dpt,cik mat pon trmsuk tau,.ilmu dlm mskan sy,.hehe

    ReplyDelete
  20. tu tu, cik mat... ujang bagus dier nie, tak sombong.. hihihi betambah kembang lah idung ujang nie

    ReplyDelete
  21. btul btul btul..ujang mmg best!

    ReplyDelete
  22. tq pakcik mat .. mana kita nak tahu blog kita bez or tak huhu .. bagi kita bez tapi bagi org lain tak tahu bez or tak huhuk .. tq pakcik mat


    ujang lucah lah pakcik mat hahaha

    ReplyDelete
  23. abam mat gebu : salam pekenalan ye bro!!! ujang tu bertuah...('',) ai laik dis entry...

    ReplyDelete
  24. ujang memang best .... pak cik mat pun best ...tapi pakcik mat jahats ... selalu dera perut saya

    ReplyDelete
  25. setuju...it's depend on blogger tu sendiri. kene selari ngan concept blog dia. jgn citer bnd yang merpau dah leh mengaibkan org lain.. tlg komen my blog ok...

    ReplyDelete
  26. auww abg mat gebu pn minat dgn identiti blog ujang..hehe..abes la 7 hari 7 malam dia kecoh psl entry ni je nnt..ngehhh~ =__='

    ReplyDelete
  27. setuju sangat..setiap orang ada cara yg tersendiri dalam penulisan belog..jadi kita kena hormat tak kesah la blogger muda @ blogger veteran..yg penting isi entri yg ditulis ada something yg baik cuba disampaikan..

    ReplyDelete
  28. Patut la blog saya takde orang baca..huhu

    ReplyDelete
  29. habis lah ujang terkentut2 lepas ni...hahahahha

    ReplyDelete
  30. wah hebat betul si ujang ni yer...

    ReplyDelete
  31. erm... ada 1 lagi blog yang saya suka baca, maksud tersirat dia banyak. ini dia punya url
    ahmadnazrii.blogspot.com

    saya pun baru jer nak melawat blog si ujang nie. by the way, tq 4 the info

    ReplyDelete
  32. mat gebu... seharian saya blogwalking tgk resepi mat. tqvm sebab sudi share cerita masakan nie. masak lemak derhaka ikan saya dah cuba. memang sedap...

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.