BUTTER GOLDEN CHURN.....SAH TAK "HALAL"..

Assalammualaikum..walaupun dah bersepah kat blog orang tulis pasal isu Butter Golden Churn ni tak halal, mat sebagai blogger masak2 wajib memberitahu juga. Pengesahan ini dibuat oleh Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ), seperti dalam surat di bawah. Menurut sumber, asalnya meraka dapat mengesan kehadiran sumber tidak halal dalam mentega tersebut, bila mereka melakukan pemeriksaan kes kopi kluang yang dikatakan ada bahan dari babi. 3 sample yang telah diambil, dan didapati kopi kluang digoreng menggunakan butter Golden Churn....hmmmm

Mat dah tau juga dari blogger Sunah...dan mat sendiri ada 7 tin butter golden churn yang setiap satu seberat 340 gram...kalau harga pasaran dalam RM 14+ per tin (Tesco)...aduh..rugi sudah tapi tetap syukur alhamdulillah atas berita ini....apa2 pun mentega lain masih ada di pasaran. Ok itu saja info yang ingin mat kongsi di DTS-MAT GEBU....sambil2 tu jangan lupa undi DTS di sini...Terima kasihh....

Post a Comment

60 Comments

  1. elok la mat war2kan..saya ada jugak dapat email tu..tp tak terbuat2 postnya..kopi kluang tu dulu saya gila2..nyesal minum..patot la sedap semacam je kopi tu..

    ReplyDelete
  2. tak sangka kan...butter ni lah yg paling sedap...lemak berkrim dan mahal lak tu...huhuuu, kena pakai buttercup je lah ek :(

    ReplyDelete
  3. alamak..saya baru tahu ni,sebelum ni pernah buat kek guna butter ni..Astaghfirullah..tq for the info CMG!

    ReplyDelete
  4. Kakak dah tak guna ini sejak ramadhan tahun lepas....

    ReplyDelete
  5. tak pernah beli lg butter ni.. ingat nak trylah juga utk buat kek lapis.. oleh kerna sibuk memanjang x tahu bila nak buat projek melapis tu.. so butter tu pun tak terbeli lagilah.. sib baik ler tak beli lagi.. thanks mat for de info

    ReplyDelete
  6. Tq CMG 4 info nih...last sekali gune tak silap last year masa hubby request wat kek lapis gune pure butter...ingat duk jepun je kalut2 bab2 mkn balik mesia ade gak kes gini...huhuhuhuuu

    ReplyDelete
  7. thanks for the info. Dh bertahun2 mmg x pakai butter ni.. planta or buttercup je selalu guna utk buat kek n biskut.. rasa nye last guna butter ni pun masa arwah nenek masih ada lg sbb dia yg suka guna butter ni,, and that was like more than 20 yrs ago :)

    ReplyDelete
  8. saya hampir2 dah nak beli kat kedai ari tu...tapi sebab harganya mahal bebeno....hurmm..tk jadik...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...baguslah sebarkan~ :)

    ReplyDelete
  10. salam mat,
    alhamdulillah...akak tak pernah terbeli butter ni..sebab mahal punya pasal. ada kawan yg ambik tempahan cookies - dia cuma guna butter ni je...

    ReplyDelete
  11. sstgh org bila dah guna butter ni xmau dah guna butter lain. nasib saya tak pernah beli sbb butter ni mhl...

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah, satu info yg amat perlu diketahui oleh semua pengguna Islam, terimakasih Cik Mat sudi berkongsi di sini. Akak tak pernah guna butter ni sebab kosnya yang agak tinggi

    ReplyDelete
  13. Cik Mat,

    Saya pinjam gambar untuk war warkan kat Blog saya jugak ye.

    Thanks,
    Anna

    ReplyDelete
  14. astagfirullah sib bek dr dulu tak penah terlintas nak bli golden churn...slalu cr buttercup gak...buttercup halal ke?

    http://thegoldenrosereturn.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. CMG...
    cam mana ye kalau dah berkurun guna butter ni...
    mmg betul kata Kak Ani..kalau dah guna butter ni tak nak la guna butter lain esp. buat kuih tat nenas....

    ReplyDelete
  16. Salam cik mat..keliru sikit ni..
    Kenapa tarikh memo 18 mei 2011 tapi tarikh terima 19 april 2011 yer?
    Ada yg kata ini isu sabotaj sebab golden churn produk mentega terbaik di malaysia..
    Hari tu dah dapat juga pasal ni..tapi sebab mengelirukan..tak berani nak sebarkan..huhuu..
    Di sarawak ni mmg harus sebarkan kalo dah confirm..

    lepas tu ada yg kata lak golden churn keluaran australia halal..yg keluaran new zealand jer mengandungi dna bab* tu..

    last2,ada member yg share link ni..mengatakan kandungan golden churn tu tak terdapat dna babi pun..wallahualam..
    harap ada kenyataan dari pihak yang telus seperti JAKIM mengenai hal ini kan..tq

    http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15

    ReplyDelete
  17. selalu tgk golden churn ni, tapi tak pernah beli... alhamdulillah dah ada maklumat ni x perlulah guna lagi

    ReplyDelete
  18. Xpa lah Mat, duit boleh cari kan...x rugi mana pun kan... Daripada dibiarkan darah kita bercampur dan sebati dalam badan dengan mende alah tu...adeeeiii...mau tumpul hati kita... Yep, byk lg butter lain yg sedap....jom kita serbu SCS laaakkkk..hehee

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah atas perkongsian ilmu ini. jadi apa yang paling mudah sbg pengguna Islam kita beli barang yang ada logo yg dikeluarkan oleh JAKIM sahaja.

    ReplyDelete
  20. no wonder la kalau buat butter cookies pakai golden churn jadi sedap ya amat..rupa2nya ada sumber yang tak halal ek...thanks CMG & Sunah for the info...

    ReplyDelete
  21. komen sy sama dgn Hasue, sekian terima kasih... Wallahualam

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. CMG, tenkiu atas info yg sgt berguna ni...sib baik la selama ni nabu pakai buttercup je, wlupun murah yg penting Halal, plus makanan kita still sedap wlupun menggunakan buttercup...

    ReplyDelete
  24. maknanya dapor kene samak le yer...

    ReplyDelete
  25. Salam CMG dan semua peminat CMG... SEMUA YG BERLAKU DLM NEGARA KITA NI AKIBAT DRP PERBUATAN TANGAN2 KITA SENDIRI YG DGN SEDAR DAN SENGAJA MENGUNDI KERAJAAN BARISAN NASIONAL UTK TERUS MEMERINTAH TANPA INGIN MENGUBAH KPD ALTERNETIF LAIN DGN PELBAGAI ALASAN YG DI REKA2 DAN SILALAH BERSOAL JAWAB NANTI D DLAM KUBUR MASING2 DGN MUNGKAR NANGKIR DAN D DEPAN ALLAH.SBB BAGI KITA ANK2 D JOHOR D WAJIBKN BERSEKOLAH UGAMA TETAPI BILA BESAR SEPERTI ORANG YG TAK KENAL UGAMA.KERANA UGAMA HANYA D DLM BUKU SHJ.KALAU NAK PILIH IMAM SOLAT YG AKAN KITA IKUT CUMA 5-10 MINIT,BUKAN MAIN TELITI KITA PILIH,TP IMAM YG PIMPIN NEGARA KITA DN TELAH KITA IKUT SELAMA 50 TAHUN LEBIH,KITA LEBIH RELA PILIH YG HANYA NAK MENERAPKN NILAI2 ISLAM SHJ BUKAN YG NAK MELAKSANAKN SYARIAT ISLAM.DAN KITA JUGA YG MENJADI SALAH SEORANG YG MENGHINA DN MEMPERLEKEHKN MEREKA2 INI.DN TRPULANG KPD CHE MAT NK SIARKAN ATAU TIDAK.

    ReplyDelete
  26. Baca link pihak pengeluar Golden Churn menafikan ada DNA babi di sini

    http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15

    Asalnya pihak JAIJ check kopi kluang. Pihak kopi kluang kata depa guna Golden Churn. Mungkin juga pihak buat kopi rasa depa boleh lepaskan diri dengan mengatakan kopi kluang guna Golden Churn, padahal kopi tu ada juga campur minyak babi.

    Saya tak beli Golden Churn, tapi setahu saya, kebanyakan kek lapis Sarawak komersil guna Golden Churn. Saya minat kek lapis Sarawak.. huaaa... takkanlah kena buat kek lapis sendiri pulak... camni order kek dari Che Mat je la..

    ReplyDelete
  27. salam che mat..mohon share ye..:) tq!

    ReplyDelete
  28. mmm...cik mat, patutlah sedap lain macam jek kl guna butter ni....addehhh

    ReplyDelete
  29. aduhai...byk plak brg2 x halal sejak akhir2 nie..

    ReplyDelete
  30. tak pernah pakai sbb susah nak dapat.. mmg org kata sedap esp buat kek lapis kan..

    ReplyDelete
  31. seelok2 nya benda2 yang syubahah seperti nih patut dielakkan ajer..banyak lagi jenama lain yg boleh di gunakan..tak pun guna ajer marjerin jenama pelangi..ok2 ajer!
    mokwo sampai sekrang masih phobia utk makan minyak sapi QBB

    ReplyDelete
  32. mana tahu kata tak boleh..patut le lemak semacam jek,aduss

    dah tahu mmg kena buang la yg dok ada ni

    ReplyDelete
  33. salam CMG & tuan2 & puan2...
    byk sangat cite psl x halal ni.. tp lepas tu rupanya halal.. saya pun x tau nak kata apa.. tp blogger fr melbourne kata jgn was2 kerana kalau produk tenusu mmg halal belaka..
    dan cuba cek komen fr CEO BALLYTINE..

    http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15

    apa2 pun semoga apa yang kita makan halal belaka....

    ReplyDelete
  34. Aduuuh.... patut lah sedap sangat. Dulu heboh pasal Buttercup & bila Along check dgn JAKIM mmg di sahkan oleh operator yg menjawab. Tapi lepas 2 bulan masih takda surat dan produk masih dlm list halal Jakim. Along call lagi tapi kali kedua tu Along minta nak cakap dgn pegawai atasan pula. Sungguh mengejutkan bila di beritahu semua tu khabar tidak benar oleh pihak yg sengaja (adakah termasuk pihak kakitangan JAKIM sendiri yg di rasuah?...wallahualam). Harap2 kiasah tu tak berulang.

    ReplyDelete
  35. tumpang syer dekat fb yek post ni.

    ReplyDelete
  36. tak pernah guna..tq atas info ni ye CMG

    ReplyDelete
  37. Mat, nak tanya kat mana Mat dapat surat tu? Amik kat internet ke atau dari JAIJ? Along check kat JAIJ website takda pun. Lagi pun surat ni dah di edarkan kat internet since bulan April walhal surat tu bertarikh 18Mei... runsing ni sbb kita kan peminat kek lapis, memang byk guna butter ni. Apa2 pun penting kita pastikan betul2.

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. Ini pula kenyataan dari company yg buat Golden Churn. Tak tau lah mana satu yg betul. Check kat website dia kat sini:
    http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15

    Ini statement dia:

    "Golden Churn Certified Halal Butter, It has been brought to my attention that there are false claims about our Golden Churn Certified, Halal butter brand originating from West Malaysia.

    I can reassure all our valued customers and consumers that both Ballantyne factories in Australia, & New Zealand are Certified Halal by Halal certification authorities for all our butter brands we, produce and distribute.

    "It is important to understand that each delivery of butter out of Australia and New Zealand carries, mandatory quality standards from relevant Government Food Authorities including Food, Standards Australia New Zealand (FSANZ), the Australian Quarantine and Inspection Service, (AQIS) and the New Zealand Food Safety Authority (NZFSA) in additional to strict Halal, certification requirements. We confirm that our Golden Churn butter complies with the, requirements of these authorities.

    Ballantyne only use high quality milk to make cream that is churned into butter. Ingredients are, Cows Milk , Milk solids (non fat), Moisture and 1.5-2% salt. No other additions, colours or, preservatives are permitted., We are seeking legal advice to put an end to these false claims.

    I wish to again reassure our loyal customers that these claims are false and our products are of the, highest quality and Certified Halal.

    Andrew Ballantyne
    Executive Chairman
    K.L.Ballantyne Pty Ltd"

    ReplyDelete
  40. Pagi tadi kecoh pasal golden churn ni kat internet. terus sya teringat cik mat(sbb selalu belek resipi sini) nasib baik xpernah guna. sbb mahal. Tp xtahu la kalau sya beli kat luar, diaorg letak butter apa. patut la sedap aje.

    TQ CMG

    ReplyDelete
  41. risau ngan produk kat pasaran skang, dlm dok berjaga2 pon kdg2 terkena gak..huhuh.so nak buat apa ngan 7 tin tu en. mat?heheh...

    ReplyDelete
  42. saya baru call jabatan agama johor. dorg sahkan memo ni btl. dorg mengaku kesalahan dorg tentang cop terima tu. jabatan penyelidikan dari jabatan agama johor baru buat ujian ringkas ke atas sample butter ni dan mmg dijumpai ada dna babi. skrg dorg masih tunggu pengesahan lanjut dari jabatan kimia. buat masa skrg dinasihatkan berenti guna butter ni sehingga dapat pengesahan seterusnya dari jabatan kimia..

    ReplyDelete
  43. alhamdulillah, terima kasih amalz...

    ReplyDelete
  44. Salam n Tq Mat atas info ni.

    Kak su pun dok pkai jenama ni la buat kek srwak utk hdangan kluarga.. ada 2 lagi, haihh, nasib baik tahu dpd Mat. Check d Halal Jakim x de statusnya plak :(

    Tq n wassalam.

    ReplyDelete
  45. ya..saya juga dah call jaj, sekarang tengah tunggu pengesahan lagi

    ReplyDelete
  46. ish mana satu yang betol ni..harap biarla semuanya jelas

    ReplyDelete
  47. bila benda dh meragukan..kejap kata halal kejap tak..tu dh masuk benda syubhah. So kita kena elakkan. cari yg benar2 halal..x payah beli semata2 nk sedapkan makanan..Nnt kt akhirat Allah soal.yg penting berkat n halal..Butter campur marjerin pun sedap jugak.

    ReplyDelete
  48. assalam...

    mohon share yer info nieh ke dlm blog zana... ty

    ReplyDelete
  49. Berita terkini:

    Golden Churn butter is halal, confirms Jakim tarikh 7 July 2011

    sila baca lelaman ini:
    http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/7/7/sarawak/9045088&sec=sarawak

    ReplyDelete
  50. salam
    rsnye kne betulkan balik info ni..
    JAKIM dah sahkan yg butter ni halal.. harap sebarkan.. kat tv pn dah kuar dah.

    ReplyDelete
  51. the latest news lagi 3 Ogos 2011 pukul 4.23 ptg golden churn memng tak halal dah masuk berita RTM dan semua pengusaha kek diminta samak peralatan mebuat kuih...huhu dari kecik memng tgk mentega ni je , kitorang orang swk mmg guna golden churn untuk wat kek sebab sedap dan lembap banding dengan guna mentega or majerin lain. kek jadi kering dan ada yang kurang sedap...kene samak la lepas ni....

    ReplyDelete
  52. What's New
    please surf their website to confirm it whether HALAL or NON-HALAL
    www.ballantynecom.au./whatsnew.cfm

    Golden Churn is a Certified Halal Butter without doubt
    TV9 reporting on Halal Issue


    29th April 2011,

    Golden Churn Certified Halal Butter
    It has been brought to my attention that there are false claims about our Golden Churn Certified Halal Butter brand originating from West Malaysia.

    I can reassure all our valued customers and consumers that both Ballantyne factories in Australia & New Zealand are Certified Halal by Halal certification authorities for all our butter brands we produce and distribute.

    It is important to understand that each delivery of butter out of Australia and New Zealand carries mandatory quality standards from relevant Government Food Authorities including Food Standards Australia New Zealand (FSANZ), the Australian Quarantine and Inspection Service, (AQIS) and the New Zealand Food Safety Authority (NZFSA) in additional to strict Halal certification requirements. We confirm that our Golden Churn butter complies with the requirements of these authorities.

    Ballantyne only use high quality milk to make cream that is churned into butter Ingredients are, Cows Milk, Milk solids (non fat), Moisture and 1.5-2% salt. No other additions, colours or preservatives are permitted. We are seeking legal advice to put an end to these false claims.

    I wish to again reassure our loyal customers that these claims are false and our products are of the highest quality and Certified Halal.

    Andrew Ballantyne
    Executive Chairman
    K.L.Ballantyne Pty Ltd

    Click here to download Halal Certificates.

    ReplyDelete
  53. assalamualaikum...salam perkenalan semua....maaf ye nak mencelah ckit..
    butter gc ni saye tak penah pon gune..tapi ape yang saye faham.. zaman zaman skarang nih..ramai competitors yang berlumba lumba nak naikkan product masing masing... paling top buttercup..planta dan lain lain...kite tak tau kemungkinan subbotaj boleh berlaku dikalangan diorang diorang nih..dan pegawai2 yang mengesahkan sijil halal mungkin terlepas pandang atau dilepaskan dengan sengaja...wallahualam.... so, sekiranya kite terdengar, terbaca or diberitahu bagaimana cara sekalipun....kite kene terima dan selidik betul dan salahnya.. keraguan pasti akan timbul sekiranya percanggahan berlaku... so, kalu nak cuba ape ape resepi atau bahan masakan yang kite ragu dengan kehalalannya..better kite elakkan dan gune produk keluaran lain yang sama fungsinya.... dan sekiranya hati kite tak berasa keraguan yang melampau dan kite yakin dengan pilihan kite... mulakan lah dengan bacaan ayatul kursi dan ayatul fatihah.... dan niat dihati agar dijauhkan segala bendasing dan kekotoran dalam bahan yang digunakan.....selamat insy....
    jangan lah plak nak salahkan mane mane parti politik plak!!!! takde kene mengena pon....tak masuk akal....ok kengkawan...wassalam....

    ReplyDelete
  54. Rasanya perkara ni telah pun di sahkan di berita tv haram...
    Tak pernah cuba plak jenama ni..

    ReplyDelete
  55. Tak penah guna butter nih.to penah minum kopi kluang tu.haih..astagfirullahalazim.thanx for the info ye abg CMG

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.