BLUEBERRY CHEESECAKE....LICINNN!!!...

blu ciskek
Salammm semua, ehem ehem, cheesecake lagi, ni kalau "Joe Millionaire" tu nampak, sah2 dia pengsan membayangkan kalori yang berkepuk2 macam duit dia tuu..perghh..sori bro!!. Ini mat buat tu hari..alaa tu hari, ada sesiapa yang tak dapat makan ke?..Huhu minta maaf yeaa sebab mat pun tak jangka ianya akan "licinnn" awal. Pada Puan Azila, tak pe, lain kali datang kita buat sama2, live from mat gebu kitchen, jangan lupa hangkut sekali Ben, kita dera dia buat cheesecake, itu projek nanti eks. Oh yeaa, untuk sekian kali nya...aku merembat gambar dari blog Sue Joshua, minah kering tapi vogue, jangan memain, koo nampak je dia kering, sekali dia "angkat besi"..haa hambikk..pengsaann (>_<)..besi tu kuali laaa...hahaha..sori sue. Ok mat tulis resipi dia, sebab mat ada adjust sedikit dari resipi asal..Resipi strawberry cheesecake pun sama macam ni cuma ada pertukaran bahan2 saja....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese (sah2 ada dah mula mengucap nihh)
50 gram gula halus @ gula kastor
250 ml whipping cream
5 biji telur gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 camca teh esen vanilla (mat guna perisa vanilla butter)
100 gram gula halus @ gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar
Blueberry filling secukupnya (mat guna jenis yang ada biji2 blueberry)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese dan 50 gram gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar. Masukkan whipping cream dan putar rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  4. Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  5. Tuang dalam tin, ratakan dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
  6. Bila masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...
BLUEBERRY CHEESECAKE....LICINNN!!!... BLUEBERRY CHEESECAKE....LICINNN!!!... Reviewed by Mat Gebu on 3/16/2011 08:05:00 PM Rating: 5

37 comments:

  1. cik mat..lia copy resepi yer..(tp ntah bila nak membuatnya...uhuks...) aritu x sempat pun nak merasa sibuk dgn anak2..:(

    ReplyDelete
  2. mampu tengok je. kat umah ni tak cukup keperluan nak membuatnya

    ReplyDelete
  3. wah!!!!!!
    terus terang nak kata...sedap ko...
    nanti kita buat sama2 live from DTS kitchen yer

    ReplyDelete
  4. sedapnya cheesecakeeeeeeee. nak kena cuba ni.

    ReplyDelete
  5. aku makan serdak je mat..bila mau buat lg mat...panggil aku makan yek..hehehehe

    ReplyDelete
  6. waaaa~~~ akhirnya~~~ yang ditunggu2~~ huhuhu...yang ni junko kata kalah secret recipe punye..hahaha~

    ReplyDelete
  7. wah....sedap nie...bila la nak buat...x pe nanti nak kena cuba jugak yer...copy resepi yer cik mat

    ReplyDelete
  8. CMB!!!.. cikali dpt makan satu slice.. je.. huhu~.. T.T.. pasni ley la.. pakse mak buat.. hehe

    ReplyDelete
  9. suka BC tapi tak penah buat..beli jer

    ReplyDelete
  10. errrrr kalo cpt licin...

    kalah SR...

    i pun nak jugak...tapi nk air tgn cik mat..mls buat hahaha

    ReplyDelete
  11. walamak cik mat..my febret neh..selalu kalo teringin nak makan..g kat tesco kulai or SR jer..best2.....

    ReplyDelete
  12. dah dapat resipi neh..lagi lah boleh selalu makan..thanks cik mat..

    ReplyDelete
  13. my peberet!! serious nampak sedap....ini kalau dapat MAKAN FREE dr CMG mesti lagi SOOODAP!!!

    ReplyDelete
  14. byk nyer gune cream cheese ape2 pun julia copy resepi nie ye

    ReplyDelete
  15. Ya Allah...sedapnye....kecur air liur...hehe....

    ReplyDelete
  16. cantik gambar kek ni..akak tak snap gambar masa ni sbb udah pinishhhhh...tapi dpt gaklah rasa belen2 tu...jadilah...ciankan...kih3..

    ReplyDelete
  17. Biarlah apa orang nak kata, ini tetap kesukaan dan kecintaan saya. Oh, lovely bluberry cheese cake! :D

    ReplyDelete
  18. Telan ayaq lioq jap... mlm ni termimpi blueberry cheese cake nih...

    ReplyDelete
  19. sadap betoi...kalah secret recipe....aq nak tanya kat hang nie? hang tau x buat kek yang buh biskut merry tu? aq lupa la nama dia...hehehehe

    ReplyDelete
  20. owhhhhhh....menggoda btol kek nih..tp xper, sbb nanti p Sedenak en.mat dah janji nak buat lg,heheh:)

    ReplyDelete
  21. Salam Cik Mat, kak ita copy ya, nak buat tuk bday hubby ni, t kasih daun keladi ya..

    ReplyDelete
  22. ujung minggu nie buat la kek mcm nie..

    nak dtg nak dtg.. kita buat live kat suria TV singapore. he he he.

    ReplyDelete
  23. hi encek mat gebu, nak tny, ciskek yang ni mmg xde based ye?

    ReplyDelete
  24. nampak pun dah sedapppppppppp..terbaik. Mat Gebu nie serba boleh. Akak memang minat dgn resepi mat gebu. Tapi tak pandai nak buat...

    ReplyDelete
  25. salam.incik mat gebu.sy nk mntak copy respi ni yea.nk try buat.tanxxx.nmpak syedaaap.;)

    ReplyDelete
  26. whipping cream ssh nk cari yang halal..which one yg halal??nk try wat gak act..hope cik mat boleh tlg..TQ!

    ReplyDelete
  27. or boleh x guna full cream milk yang di putarkan until jadi cream...?really need help..TQ!

    ReplyDelete
  28. ruby test wat semalam..serius sgt yummy..licin terus pinggan..tq

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Cik mat... Minta copy resepi yer... Tq :)

    ReplyDelete
  32. Salam.. Loyang tu guna loyang biasa je boleh tak..ke mmg kene guna loyang spring foam?

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.