IKUT LAH RESMI PADI....PASTI ANDA DIHORMATI.

Salam semua, n3 merepek sikit sebelum mat gebu masuk tidur...Hmmm..kadang2 rasa janggal bila kita dikata femes, popular dan ada nama...Itu semua orang yang bagi, kita bila menerima gelaran seperti itu mula lah, rasa suka, dan secara tak langsung timbuL perasaan "riak". Mat mengaku secara jujur dan ikhlas, perasaan riak pernah mat rasa, dulu masa bulan puasa, tiba2 DTS-MAT GEBU jadi panas bila UV 1 hari boleh mencecah 10+ k...kat mulut kata tak de apa, biasa2 jee, tapi hati dah mula timbul perasaan hebat lah kononnnnn....blog orang lain yang femes pun tak macam aku...haha. ini mat tak hipokrit, memang cerita dari perasaan...

Tiba2 teringat kata orang2 dulu kala, kita hidup ini biarlah ikut resmi padi, semakin tunduk semakin berisi..Terus mat terfikir, kenapa orang dulu kala cipta perbidalan sedemikian rupa, bunyinya lembut, halus tanpa menyinggug mana2 perasaan tapi dalam maksudnya, penuh dengan pengajaran. Terus mat rasa, apa yang aku buat dulu tu memang salah, perasaan riak tu bukan boleh mendatangkan faedah tapi lebih kepada kemusnahan. Kita ni hidup sementara, segah macam mana pun bila tiba waktunya, semua itu tak de apa erti, biarlah kita dipandang tinggi dan dihormati sebab kesederhanaan, merendah diri dan kebaikkan kita, bukan kerana kita ni hebat sebab lagak kita...

Jadi mat kalau boleh nak lah jadi padi tu, sebab mat pun sedar, mat agak lama juga berblog, mat pandang tinggi pada blogger2 muda sekarang, mereka punya idea dan citarasa masing2 dalam berblog, ransangan kita beri hanya sebagai semangat untuk mereka berkarya, menulis dan merasa dihargai. Kalau mereka naik pun bukan sebab menumpang mana2 blogger ternama, walaupun dari pada satu sudut, orang akan berkata begitu. Pada mat berblog ni biar lah kita bersaing cara sihat, dan jangan lokek dan mudah melatah serta cepat berpandangan serong....kita tidak akan sentiasa hebat, ada masa perlu akur juga..biarlah kita tinggalkan dunia blog dengan nama yang baik dari dicemari dengan kutukkan yang tak sedap didengar....Akhir kata salam sayang dari DTS-MAT GEBU...
IKUT LAH RESMI PADI....PASTI ANDA DIHORMATI. IKUT LAH RESMI PADI....PASTI ANDA DIHORMATI. Reviewed by Mat Gebu on 3/16/2011 10:30:00 PM Rating: 5

33 comments:

  1. ringkas tapi padat dengan mesej...

    takde mood gelak baca entri kali ini..sebab rasa macam masuk jer kat otak neh..terussss

    ReplyDelete
  2. betul pendapat mat gebu tu.. kita semakin berilmu, jangan lokek berkongsi ...ilmu tak boleh di bawa ke mati..

    ReplyDelete
  3. setuju sangat2... tabahkan hati MG.
    http://adzriel.blogspot.com/2011/02/ikutlah-resmi-padi.html

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. suka baca n3 ni..amat bermakna sekali...sbb tu akak nak jumpa sangat dngn Mat...akhirnya impianku menjadi kenyataan...Mat Gebu di blog sama dngn Mat Gebu di alam nyata...mmng friendly dan tak lokek ilmu...nak tiffin biru bagi tak????? kui3....

    ReplyDelete
  6. selamat malam..
    kalau nak tau..masa ayu awal2 beblog..cik mat sering tinggalkan komen..
    ianya membuatkan semangat ayu nak berblog semakin bertambah

    dah syukur sangat hingga saat ini..cik mat sering berligar di blog ayu..

    i luv DTS

    ReplyDelete
  7. betul mat.. setuju entri mat ni..

    p/s; ikut resmi rasmi Burung Kasawari.. makin tinggi makin panjang lehernya ke atas.. haha..

    ReplyDelete
  8. Saya kagum dengan Mat gebu dan honestly saya banyak belajar dari mat gebu..yup,sometimes perasaan itu tidak dpt lari..yerla,we r human...cuba memperbaiki diri dan blajar dari blogger berpengalaman cam mat gebu

    ReplyDelete
  9. Salam Mat, akak rasa bersyukur dipertemukan dengan DTS dan sekarang menjadi antara yg terakrab di DTS, terima kasih atas layanan DTS kepada HomeSweetHome tuh...hehehe...terima kasih jugak kerana melantik akak sebagai "sleeping partner" DTS...tp semua soklan ko la jawab eh...akak mmg sleeping betul laa...wakakaa...makan gaji buta...hehe...
    *Pssst - ko mmg dah lama akak perhatikan ikut resmi padi, makin berisi makin tunduk, sama cama akak, sebab dah montel...kalau padi, makin tunduk makin berisi...ada beza ke bidalan tu eh...wahahaaa..

    ReplyDelete
  10. syukur alhamdulillah krn saling ingat mengingati cik mat...kita adalah insan biasa yg sering terlupa...insyaAllah kita kena selalu beringat dan bersetuju sgt dgn n3 cik mat ni...:)

    ReplyDelete
  11. mesej yang menjana semangat saya untuk terus berusaha..
    :D

    ReplyDelete
  12. Malam2 baca, terus lekat kat kepala. Heh, sebenarnya begitulah sepatutnya. Terima kasih kerana saling memperingati. :D

    ReplyDelete
  13. Salam,

    sangat jujur entri ni..
    Insya-Allah, blog ni akan bertahan
    sampai bila2..blog ni dah jadi macam
    satu khazanah berharga..sampai sekarang saya tak habis2 lagi khatam blog ni..
    boleh saya katakan, inilah seni masakan yang sebenar..

    ReplyDelete
  14. blog CMG terus menjadi penyumbang trafik ke blog kawan. terima kasih Mat

    ReplyDelete
  15. assalammualaikum ...

    Apa yg che mat kata tu mmg betul...pepun,blog CMG mmg menjadi blog utama tuk mencari resepi...
    teruskan usaha....

    ReplyDelete
  16. suka entry ni. setuju dengan ady "ringkas tapi padat dengan mesej" peringatan untuk kita semua. tak perlu riak walaupun adakalanya terbit jua perasaan itu.

    ReplyDelete
  17. salam sayang juga untuk abang mat..ayat yang akhir tu sungguh menusuk kalbu..hiba sekejap.
    terima kasih atas entri yang sarat dengan teguran dan nasihat..

    ReplyDelete
  18. salam che mat... cik pulau mmg kagum dgn che mat dan abg ben..
    dua2 blog ni memang jadi pembakar semangat cik pulau utk berblogging..
    and blog che mat mmg jadi pembakar smgt cik pulau untuk terus belajar masak..
    thanks so much che mat..

    p/s: teringin nak kenal che mat,,.. ^^,

    ReplyDelete
  19. biasalah tu cik mat..siapalah kite nak lari dari fitrah kejadian manusia kan...cuma kalau nafsu kite masih lagi dalam lingkungan akal insyaallah kite takkan tersasar..jgn sampai nafsu menguasai akal kite kan cik mat kan..ape2 pon memang salute kat cit mat!

    ReplyDelete
  20. mat gebu..cayalah,tkde istilah femes ames ni seglanya coz tanpa yg lain siapa kita..tapi rasanya kita ni memang hebat jika masih merendah dri wlupun sudah brda diatas sna..salute mat gebu..

    Ps:len kali nak dtg uma gak,nak makan free..heheee

    ReplyDelete
  21. mat gebu..cayalah,tkde istilah femes ames ni seglanya coz tanpa yg lain siapa kita..tapi rasanya kita ni memang hebat jika masih merendah dri wlupun sudah brda diatas sna..salute mat gebu..

    Ps:len kali nak dtg uma gak,nak makan free..heheee

    ReplyDelete
  22. owhh,mat kesunyian yerk..heheee
    thanks for sharing..sama2 kita perbetulkan yg mana tak betul tu kan... :)

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. suke la entry ni... betul tu abg mat.. setiap org kat dunia ni penah rase perasaan riak atau perasaan aku-paling-bagus-dlm-dunia... itu lumrah.. name pun manusia biase.... tapi cara kite menangani perasaan riak tu la yg menjadikan kite manusia luar biase.. bkn senang wo....~ it's uncontrollable (betul x aku eja nih?)heeeeeee.......

    ReplyDelete
  25. assalamu 'alaikum,

    betul tu cik mat... kita merendah diri, bkn bermakna kita lemah, tp tulah sbnrny tanda org yg hebat... sentiasa merendah diri dgn kelebihan yg ada...

    ReplyDelete
  26. salam mat..mmg kita saling ingat mengingati...hidup seperti rodakan..akak mmg setuju dgn pendapat mat tu...

    ReplyDelete
  27. saya setuju sesangat dengan mat gebu...xperlu riak oke..
    berblogging secara sihat..
    don't judge people if you don't know who they are..
    erh,,ad kene mengena kew..hehe..layan jela.. =)

    ReplyDelete
  28. setuju dgn kata-kata dalam entri ni..sebab tu kita kena bersederhana dalam semua perkara..supaya dapat jauhkan diri dari sifat2 mazmumah..

    ReplyDelete
  29. setuju!!!

    hari ini saya pun buat entry 'lepas geram' ha ha ha.. kalau sudi baca le. rasanya blog DTS nie x penah follow blog saya.

    siapalah saya.. hanya blogger picisan..

    sambil heret beg.. ha ha ha

    ReplyDelete
  30. salam mat, sebak akak baca post kali ni ....doa akak mat akan menjadi sebagaimana resmi padi ....amin

    ReplyDelete
  31. saya memang seorang yang merendah diri tapi kebanyakan mereka di luar sana tak respect sebab tak berdiri sama tinggi di sisi masing2........kalau di kala susah lagi la orang tak pandang......kite juga berkemampuan macam orang lain tapi sebab tak suke nak bermegah dan menunjuk atau riak, orang taknak respek diri kita.....sedih jugak rasanya.....sorry to say.... atitud tipikal melayu

    ReplyDelete
  32. tak ada gunanya bersifat riak,bongkak,angkuh dan sombong...hidup ini hanya sementara sahaja....well said mat gebu..i totally agree with u :)

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.