GULAI PEDAS UDANG BELIMBING BULUH...

P1260776
Salam semua, dah makan ke, sini hujan laaa...huhu, kali ni mat letak resipi gulai udang belimbing buluh. Musim belimbing sekarang ni kat farmville, berlumut dari hujung dahan sampai ke pangkal, tapi sebab kena2 hujan, dah banyak yang gugur. Puas juga fikir nak masak apa, jadi mat ambik keputusan masak je yang paling mudah, paling ringkas dan paling cepat. Kelapa parut memang dah ada. Lagi pun bila kita letak belimbing buluh dia macam balance lah juga kan. Alergi sudah pasti...tapi kan gamble je lah ubat ada. Kadang2 bukan apa kenangkan kolestrol dia tu yang seramm kann..huhu..Ok lah jom semak resipi dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, dibersihkan. contoh di sini..
25 biji belimbing buluh, cuci dan belah 2 tapi tak putus setiap satu
2 batang serai, dititik
3 helai daun kunyit
1 keping asam gelugor (optional)
200 ml pati santan
800 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
2 inci isi cekur*
1/4 cawan cili padi hijau kampung*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan udang, bahan kisar halus dan serai dalam periuk, kacau rata dan masak hingga udang bertukar warna kemerahan. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih.
  2. Tambah santan pekat, masuk belimbing, dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Tambah daun kunyit dan biar mendidih perlahan, kacau sekali sekala.
  3. Rasa dan jika kurang masam, masukkan asam gelugor. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
GULAI PEDAS UDANG BELIMBING BULUH... GULAI PEDAS UDANG BELIMBING BULUH... Reviewed by Mat Gebu on 3/28/2011 02:00:00 PM Rating: 5

21 comments:

  1. asyik udang jeeee... *humph!* haha!

    ReplyDelete
  2. uishhh sedapnya gulai udang mat oiii!
    bestlah belimbing buluh byk kat rumah ehh mat... kalau dekat nak je ngendeng.. hehe.. belimbing buluh tu cuba mat buat sambal hitam pahang.. best giler wa ckp luu.... try ler mat.. resepi ada kat blog akak.. takkan nyesal punya! cuma satu pesanan.. masa nak rebus belimbing tu.. gunalah periuk yg buruk2 jer yer..

    ReplyDelete
  3. cuba pakcik mat masak telur itik masak lemak cili padi + belimbing kecit tu...sedap wey~~

    ReplyDelete
  4. saye nak tuka jadi gulai sotonggg ^^ lagi sedapp!

    ReplyDelete
  5. x rasa pun dah tau msti sedap =P~

    ReplyDelete
  6. alamak! macam sedap la pcm! kalo macam ni saya pun nak langgar pantang!!! hahaha~ (tapi takde ubat nehhhhhh)

    ReplyDelete
  7. ni mcm masak lemak cili api ye cik mat?

    ReplyDelete
  8. Pernah makan sekali lauk mcmni,time tu orang negeri 9 masak tapi depas.
    Berdakwah tapi jadi ahli Neraka?

    ReplyDelete
  9. ermmm dah pecah air liurr....bak kata org kedahhh...sedapnya makan plak ditengah hari nakkata apa

    ReplyDelete
  10. abg mat, puas cari resepi ni dlm blog ni aritu. akhirnya abg mat buat entri ni...yeyeyeye suka2.

    abg mat, cekur tu ape fungsi dia eh? nak pekatkan kuah ek? sbb sy guna buah keras

    ReplyDelete
  11. jgn dikira bab alergic..yg penting..mkn bertambah2.pastu kita cr ubat okey Mat Gebu?

    ReplyDelete
  12. naseblah x de allergik. hehe.. cmg makan ubat ape ye?

    ReplyDelete
  13. mak saya buat kerabu guna belimbing buluh.. try lah.. sedang bang mat oiiii..

    ReplyDelete
  14. sedapnya belimbing buloh..kat sini susah nak cari, kalau di kg...berlambak2 sampai jatuh gugur tak de sapa pun peduli

    ReplyDelete
  15. lauk sy lak..belimbing gak..ikan tilan masak lemak cili padi dgn belimbing..tapau dr kg..huhu..sedap bang...

    ReplyDelete
  16. salam perkenalan en mat gebu...wah bestnye ade letak belimbing buluh.. ni peberet nih... yum..yumm

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.