BLUEBERRY CUSTARD PUFF

P1260521
Assalammualaikum....hmm..esok mungkin mat akan letak 1 -2 N3 sahaja, ntah lah tak larat dah rasa nak berblog, tiba2 tadi kan rasa boringg sangat..huhu, pada mereka2 yang mat usik2 dan bergurau tadi, mat minta maaf yeaa...tu pun kalau mereka baca N3 ni. Faham blog masak2 walaupun nampak meriah tapi hanya golongan tertentu sahaja akan singgah, maklumlah benda masak2, bukan ada cerita bess, tapi itu pun mat berterima kasih juga pada mereka2 yang tak jemu singgah, minta maaf sekali lagi jika resipi pun banyak yang ulang tayang dan biasa2 sahaja..kasi mat gebu tarik nafasss kejap yeaaa..hmmmmmmm.........haaaaaaaaaa....Ok kita cerita pulak masak n3 malam ni. Resipi mat adaptasi dari idea Kak Ida 1001 resipi lagi...hehe, terima kasih yeaa


Kak Ida buat saiz besar, tapi tadi mat perasan puff pastry ada 2 keping jee nkoo, jadi mat buat lah yang comey2...huhu, sekeping tu mat potong 4, jadi 2 keping dapat lah 8 ketul saiz comel. Cari buah peach..errkk habis pulak, cuma ada laici, alaaa mana ngam kan, tak pe gunakan idea..Tingggg idea datang...kita letak blueberry filling..waaaa, sedapp lahh, apa pun yang comey2 ni kalau budak comey makan nampak cute..jee...nampak sopan jee...kann...Ok lah sebab ni buat dia senang, kita lebihkan bebel dan gambar saja lahh yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping puff pastry jenama KAWAN, saiz 4 inci x 4 inci
Custard secukupnya, boleh rujuk sini...
Blueberry filling secukupnya
Telur untuk disapu atas pastry
Sedikit snow powder @ gula aising


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambik sekeping puff pastry, potong 4, ambil satu bahagian, potong seperti dalam gambar, kemudian lipat seperti ditunjukkan hingga menjadi bentuk kipas. Susun dalam dulang pembakar, buat kaedah sama untuk selebihnya. Sapu telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 - 20 minit, dan jika oven ada ada fungi kipas, boleh "on" kan. Bila masak, sejukkan atas jaringan .
  2. Isi custard tadi dalam piping beg, paip kan ditengah2 pastry tadi, sudukan sedikit blueberry filling atasnya. Buat hingga siap, ayak sedikit snow powder atau gula aising atas setiap pastry tadi....Boleh hidang kann....

Post a Comment

29 Comments

  1. aku ingatkan ko pakai acuan yng macam biskut raya tu..errrr

    ReplyDelete
  2. cantik je pakcik mat...pandai edit...hahaha~

    ReplyDelete
  3. Wahh merpati 2 sejoli lagiiii..perghhhh!!!

    ReplyDelete
  4. comey + nampak sedap..ada masa nak try la ;)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    Mak aii susahnya homework ni. Rasa CMG kena pergi bercuti le. Dapatkan semula semangat berblog tu.

    ReplyDelete
  6. Salam CMG, sesuai benor le kalau nak buat kuih raya gamaknya.
    New Entry "SOLEY SOLEY VS HANTU KAK LIMAH"

    ReplyDelete
  7. cantik!cantik!cantik!
    rase sayang nak makan..rase nak display jek, xbg org sentuh.hihiih..

    ReplyDelete
  8. oooooooooooooo,cmtu buatnye,..ehmm,kretip gilos cik mat nih,.sesedap rse,esok nk try godek2 dapo la,.hehe

    ReplyDelete
  9. waaaaaaa...sedapnyer....leleh air liur...

    ReplyDelete
  10. waaaaaaa...sedapnyer....leleh air liur...

    ReplyDelete
  11. Eerrkk....boring keeee....Aaauuukkkk ^___^

    ReplyDelete
  12. haih..bila la nak kreatif macam cik mat ye.. aduhai...

    ReplyDelete
  13. cik mat..nampak sedap nye..harus cube nie..haishh..saye le tu tergolong dlm golongan yang rajin blog walking kat blog2 masakan nie..tiap2 hari mesti punye la.. :)

    ReplyDelete
  14. waaaaa...brgaya skli pusing puff tu...cntiknye cik mattt...klu ada tetamu mngejut..leh la buat puff ni kan...mesti snyum kmbing tetamu tu tgk puff cntik trsimpul ada dpn mata...tu klu kmaz jdi tetamu la...hahaha..

    ReplyDelete
  15. oooppsss..lupa..kmaz pun smlm buat cream puff jgk...dpt la bgi kat jiran skit..tpi anak2 xmkn la plak..huhuu..esk bru kluar kut..hehee..

    ReplyDelete
  16. dah lama nak cuba buat kuih2 abg mat ni...tp smpi skrg susah betul nak cari kulit pastri tu.. kenape..kenape..kenape..!!!

    huwaaahuhuhu...sedapnya dimata...

    ReplyDelete
  17. Alahai .. rajinnya dia main pintal2. tak do maso den. hidup kakchik selalu buru-buru mcm emejing res. mmg tak sempat!!

    ReplyDelete
  18. adohai bang mat..mengancam nye bentuk pastry ni

    ReplyDelete
  19. nampak macam sedap sesangat....

    ReplyDelete
  20. aku suka sgt makan ni... tapi buat nye lom tau lagi... best ar resepi, nnt leh ah try

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.