BEN ASHAARI

Friday, February 11, 2011

GULAI PUCUK UBI DENGAN KERANG.

P1250521
Wahhh..dah petang, aku lambat lah masuk N3, ishh sabau jee lah...takpe2 janji masukkan N3 kan..kalau tak de N3 tu tanda apa?...ada dua je, kalau tak tutup blog, mat gebu tak de lagi kat muka dunia...moga panjang usia mat gebu yeaa.. Ok ni nak share satu resipi atas permintaan oleh ayahanda atau bigboss, jangan bantah apa dia nak makan koo masak kan aje, betul tak, mat kan selalu malas nak komen apa2, selagi aku tau, boleh buat insya allah akan ku laksanakan, tapi jangan lahh suruh yang bukan2, sembelih lembu ke atau suruh masuk hutan pikat ayam ke, yang tu mat gebu tak boleh laaa...erkk jom lihat resipi mudah ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekik pucuk ubi
2 cawan isi kerang (budget lebih nihh)
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
300 ml pati santan
900 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
2 biji buah keras
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pucuk ubi hingga lembut, tos, cuci dan perah, kemudian hiris sederhana kasar. Masukkan ke dalam periuk bersama serai titik, lengkuas dan bahan kisar halus, kacau rata.
  2. Tuang santan cair dan biar mendidih. Masukkan kerang dan asam gelugor. Tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambik dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan masin/ikan goreng..

19 comments:

Norhafiza said...

alahai, naik lapo lak plak nengok sayo nih..tadi br je lunch...mmmm sabo2..dugaan semata2 nih huhu...

AdyBudika said...

tak pernah rasa~~~ T_T

rossalle said...

Amboi comelnya cek kerang tu posing macam nak geget..

CANGKIRBIRU@MUZ said...

amboi sedapnya.. dah la kat sini tgh hujan lebat

cherryblossomstory said...

tergoda saya huhuhu...

NaDia CoMaNeCi said...

waaaa besaw2 nyer kerang dia...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mat..
alahaii.. tadi dah ngences tgk mamahawa masak gulai ayam dengan pucuk ubi.. ni tgk mat punya gulai pulakk... ada yg kempunan ni nnttt.....

ina said...

aduh.... sedap tu....

Ina said...

ish..kita heran la..camne cik mat sempat buat sume ni..jeles tau..
Ina Nazir New Entry: Fuh..seksi betul artis itu!!

Nour Eyza said...

wahhh!! sedapnya pucuk ubi dengan kerang en mat nih!.. waa..kemecer dh nih..hheeeee

Yatie said...

Assalammualaikum Mat,
Akak tak dpt pucuk ubi, tapi akak cabut pokok ubi arini....dapat ubi, akak wat bingka ubi..resepi Mat mmng best...jadilah, janji ada kaitan dngn ubi gak...hehehhe...
= Buat terliur je tngk sayur pucuk ubi dngn kerang tu...rindunya nak mkn kerang..aritu nak beli kerang, tak jadi sbb kecik2 sangat...penat je nak kopek...tak berbaloi..

AZLITA AZIZ said...

salam mat..
sedapnyer lauk pucuk ubi tu... teringat pucuk ubi colek dgn kuah kacang ... sedapnyer..

k'ngah kurau stone said...

sedapnyer dahlah kak ngah diet tak makan malam tengok sayur lemak cik Mat ni macam lapar le pulak...sabo kak ngah sabo..pulak tu pucuk ubi antara menu kesukaan

KB Emily said...

adoi lapar, hebat la masakan ni..sedap nmpk...nk cuba...minta izin utk mcuba resepi, awk..singgah n flow blog sy klu sudi, http://norlyanagames.blogspot.com

HomeKreation said...

Salam Mat. Best nya lauk kerang ni. Kat Miri kerang RM8/kg, tu lah malas nak beli, nyampah nak support bukan tak mampu. Balik Taiping baru RM1.50/kg, tunggu balik kampung ja lah...hehe.

shashacatering.com said...

Ish! Sedapnya pucuk ubi kerang....!

Semoga panjang umur dan murah rezeki Mat Gebu...;)

hana said...

macam nk carik batu belah batu bertangkup! ko rasa ader kat mana mat?

aDisH.sHidA said...

waaaaaaaaaaaah kalau d kedah di panggil nyer masak lemak kalau wana kuning ini..hehehe...shda n mak selalu wat gulai(kari )ngan ikan bilis...pucuk ubi tu dsimpul2 hhehee

cahsiji@Blog said...

Mampir nich...
menarik sekali blog anda, dan saya sangat suka..
Salam....
oh ya ada sedikit info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon semoga bermanfaat...