CEKODOK BILIS VERSI DERHAKA..

P1250512
Salam morning Jumaat semua, tuu dia bahasa si mat ni memang jahanam, kalau ahli bahasa masuk sini, baca apa aku tulis, gaya ayat dan ejaan, sah2 kena kritik gila tak hengat punya lah, hmm minta maaf lah, tapi langsung tak de niat nak rosakkan bahasa melayu nan indah ini, cuma mat buat sesuatu tu biar orang mudah lebih faham dan rasa santai . Ok back on track, ni hari mat gebu buat cekodok bilis, aku tak tahan kat FB tu hari MamaFami buat, lepas tu semalam Nyonya Amy Jakarta pulak buat...tak boleh jadi ni, maka tadi mat buat lah dalam 2 cawan tepung macam tu.. Tapi kan mat derhakaaaa...hadoi memang kena sumpah tak lama lagi...tapi menderhaka untuk kebaikkan..

P1250516
Tau tak apa yang mat derhakakan?..Aku telah mayonnaise dalam dia, iyeaa tak tipu punya, waa bukan tipu punya olangg, bukan busuk hati punya olangg. Cerita dia begini, mat nampak dalam peti sejuk ada mayonnaise sebotol, aku pun ngambik leer, sekali isi dia alah hai 1 camca besar jee, jadi tu lah yang mat campakkan dalam adunan cekodok...dannn hasilnya, hmm lembutt jeee u, dah sejuk pun lembut, ianya rangup diluar tapi lunak di dalam...Pengsan tak baca mat gebu nya intro, resipi cekodok je, tapi kata2 aluan dia kus smangat berjelaaaaa...hehe, sori!.

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
1 camca besar mayonnaise
1 biji bawang holland, dadu kecil
1 genggam ikan bilis, belah dua, rendam hingga lembut dan toskan
1 biji lada hijau, hiris
1 biji lada merah, hiris
Garam secukup rasa
1 1/3 cawan air (kurang lebih..anda agak2 lah yea)
Sos pilihan untuk dimakan dengan cekodok

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 diatas kecuali air dan sos. Tuang air sedikit demi sedikit dan terus mengadun hingga mendapat adunan sempurna iaini tidak terlalu pekat atau cair. Rehatkan 5 minit.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan hujung jari dan jemputkan adunan tadi ke dalam kuali, buat lah dalam 9 - 10 jejemput, bergantung pada saiz kuali anda. Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Buat hingga siap.
  3. Hidangkan bersama sos pilihan anda....selamat menjamu selera....
CEKODOK BILIS VERSI DERHAKA.. CEKODOK BILIS VERSI DERHAKA.. Reviewed by Mat Gebu on 2/11/2011 10:30:00 AM Rating: 5

19 comments:

  1. haishh! ingat cekodok derhaka tadi! baru nak rotan dia!!

    ReplyDelete
  2. haha seronok mkn cekodok ikan bilis kan?
    giha baru buat minggu lepas. heheh

    ReplyDelete
  3. letak BP memang lembut. Tapi kalau letak telur laagi lembut.

    ReplyDelete
  4. uik, x penah try boh mayones lm kodok, leh try ni :)

    ReplyDelete
  5. salam cik mat, ikan bilisnya takdok pun..lupa taip eh...hik3

    p/s cik mat, sy selalu ambik resepi cik mat, mintak halal yer...

    ReplyDelete
  6. sedap ni mat. baking powder brand apa ek?

    p/s: bilisnya xde dlm resipi, ada dlm gambar

    ReplyDelete
  7. wahhhhh..omak den pon wat cekodok bilis pagi tadi..ekekekeke..

    ReplyDelete
  8. @ mat joe - wahh terima kasih teguran anda..tu lah masalah saya...tulis tapi otak tah mana2...baking powder guna jenama "Royal"...orait edit sat...

    ReplyDelete
  9. buh mayonese?? macam iklan sheila rusly tu...mesti nak cuba pula..kalau telur jadi gebu...cucur bilis ni pun mesti gebu...macammm....mat gebu

    ReplyDelete
  10. ni favourite saya n hubby, luv it!!!

    ReplyDelete
  11. mat gebu nih...buat cekodok pon nampak sodap...itu pon boleh buat air liur meleleh.....

    ReplyDelete
  12. jamu mata tgk cekodok derhaka petang nie jap...

    ReplyDelete
  13. da beli mayonis td...ptg kang nk wat....tq mat....

    ReplyDelete
  14. wah CMG wat cekodok bilis... saya buat cekodok sayur pagi ni tp ada gak letak bilis... klu nk suruh anak2 mkn sayur gitu2 je, haram x dimakannya...

    ReplyDelete
  15. Sy peminat setia cekodok tp apsal la cekodok sy bt x cantik mcm cekodok abg mat?? *sob3

    ReplyDelete
  16. Encik Maaaaaat... Pinjam gambo cekodok tu jap ek.

    http://scarlettj1.blogspot.com/2012/03/tiba-tiba-nak-cekodok.html

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.