BEN ASHAARI

Wednesday, February 11, 2009

KUIH BAULU

Kuih Baulu

2 hari lepas jalan2 ke blog "Mama Lydia", nampak dia buat kuih baulu dan kebetulan mat baru sahaje cuci acuan baulu "antik" yang ada dalam simpanan. Jadi macam terseru pulak nak mencuba, bukan apa sebab utama nak tengok pattern yang akan dihasilkan oleh acuan2 lama tu....Resipi mat ambik je lah kat blog Lydia....Ok nie dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur saiz A
120 g gula pasir
150 g tepung gandum*
1/4 camca teh baking powder*(*gaul rata dan ayak)
1/2 camca teh esen vanilla (mat guna beberapa titik esen rose)
Sedikit minyak masak untuk disapu pada acuan



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 220C, putar telur dan gula hingga betul2 kembang. Masukkan esen vanilla (atau esen rose), putar rata. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau rata.
  2. Sapu acuan dengan sedikit minyak masak (mat guna daun pandan sebagai "berus"), letak acuan dalam oven untuk 30 saat. Kemudian isi dengan adunan 3/4 penuh. Bakar 6 - 7 minit hingga baulu kuning keemasan (ikut oven masing2).
  3. Keluarkan acuan dari oven dan gunakan lidi sate untuk mencungkil baulu keluar dari acuan, sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
  4. DALAM GAMBAR :- Contoh acuan lama yang mat gunakan, tapi sayang masa proses membakar, baulu melekat sedikit, lepas 2 x buat baru dia jadi ok..

13 comments:

CT Delima said...

Mat..dah menjadi kuih baulu mat tu ..cantik jer bentuk n color dia mat..kalau ct yg kurang tahan panas ni harus belang2 color baulu tu hehehe Tu lah kan acuan lama ni lagi cantik dr sekarang :)

Beachlover said...

Mat ,acuan tu memang antik la! I beli 2 acuan bahulu baru kat Chow Kit Rd tahun lalu tapi sampai sekarang pun belum cuba buat lagi! nak buat Mat punya cream cheese chiffon ,matcha cake and bahulu ni!!nak pinjam recipe yes! Thanks!

Ummi said...

Mat, cantik sesangat dah baulu ko tu..kena lak dgn pattern lama camgitu..now dah xda, susah nk dpt kan..Favourite akak nih! (*bkn acuannya, baulunya laaa..hehe)

Siti @ nurie said...

Cik Mat Gebu...tumpang lalu...bestlah tgok baulu tu...kembang elok je...siti add link kat blog siti yerk..

Azita said...

baulu ni lebih sedap dan gebus kalau dibakar guna dapur kayu... kalau dlm oven ni, rangup skit! tapi mmg cantik baulu tu...acuannya pun mmg antik! susah nak dpt skrg ni...

Dayang said...

Salam cikmat,
xdpt masok blog lah,gambar semua xnampak,dah sebulan mcm ni.sedihhh

lemongrass said...

Jaga2 Cik Mat masa pegang acuan bahulu tu. Kalau tertimpa lah ke kaki, weh, mahu sebulan tak bangun, hehehehe.....

Mat Gebu said...

CT Delima...
Tu lah pasal mat suka benda2 antik, sebab payah nak jumpa kan laa niee.

BeachLover...
OO dah ada acuan yeaa..ok silakan ambik..eh i ada lagi satu resipi dari "amy beh". dia ada campur "rice flour" sikit dalam dia..

Kak Ummi...
Mmg betul tu, sambil ngumpats2 bawah pokok ceri, makan baulu dgn air kopi yeaa..ahak, tak pun sirap sejuk!!...ngeri seyy!!!

Siti...
Terima kasih kerana sudi singgah dan link blog mat yea..

Azita...
Yess 100% setuju...lagi satu bakar dgn arang, bau dia sedap kan..lepas tu baulu mcm kering elok dan tahan lama..

Dayang...
Ha, tak boleh masuk?..ishh kenapa pulak lah ni....

LG...
kalau jatuh atas kaki i, whaaaa!!!, habis lah aku, boleh tanggal kuku!!

saniah said...

salam. sya nak tnya, sy musykil pasal gula pasir. gula x payah mesin dulu ker. atau guna gula castor? TQ

hani said...

bukan nama je gebu...tangan pon nampak gebus gebas gitu...

Drunbella Khoo said...

cik mat,
kalau bahulu jadik padat and berat sebab apa yer?

The mom said...

Ala..nape dah try resipi bahulu cam xjd eh? Apa yg silap tah..hangin tul!

Susan Chai said...

Nak tanya.. kalau Ovenkalau 160 pun sangat panas....Pa lagi 220c. Bole ka kalau kurangkan panas tu