KERABU KOBIS

Kerabu Kobis
Assalammualaikum semua, apa khabar...maaf lah semalam tak sempat nak bersiaran, N3 baru pun tak de semalam, sebabnya mat cuti masak sekejep. Hari ni kita sambung balik yea. Sekarang ni cuaca hangat sungguh, kampung mat ni kadang2 hujan tak sampai, guruh saja berdentum, nasib baik air di tempayan tak dibuang ke longkang. Ok hari ni nak share resipi "kerabu kobis"...pernah makan tak?...Pada mat ianya satu hidangan sampingan yang ringkas dan menyelerakan. Secara amnya kerabu style macam ni, orang cina peranakan suka, dah resipi pun mat dapat dari satu buku masakan nyonya oleh Florence Tan, The Queen of Nyonya Cusine, tapi mat olah sedikit. Kadang2 kobis, kita goreng, masak lemak dan sebagainya membuatkan kita rasa boring, kalau kerabu ni at least lain lah juga.....

Kerabu Kobis
Kalau perhatikan, penggunaan bunga kantan dan daun limau purut adalah satu yang wajib, cuma yang ni sepatutnya guna udang sederhana besar, baru lawa, nampak berlingkau jee atas kerabu tu, tapi mat cuma ada stok udang besar, terpaksa lah guna dan dipotong kecil, kalau letak seko2 tu nampak macam tak cun pulak...habis tenggelam semua kobis, dah jadi kerabu udang..hehehe.. Ok lah asyik bebel je, kang ada yang pingsan tergolek pulak...mari kita semak resipi mudah ini...Jommmmm...kejap2..lupa nak pantun...

PERGI PASAR JALAN BERSAMA,
SEDAP BERBORAK TAK NAMPAK RUPA,
KERABU KOBIS MAKANAN LAMA,
KALAU TAK BIKIN NANTI TERLUPA.


BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g kobis bulat
1/2 cawan isi udang (kalau udang besar, potong kecil)
150 ml pati santan (boleh ganti dengan susu sejat)
1 camca besar sambal belacan
8 biji bawang merah, hiris halus
3 helai daun limau purut, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
1 biji limau nipis, ambil jusnya
1 camca teh gula
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kobis, dihiris sederhana halus, cuci, toskan dan kukus hingga lembut. Sejukkan. Sementara itu, didihkan santan dengan api kecil, masukkan sambal belacan dan udang, kacau rata. Masal hingga pekat, tambah gula dan garam secukup rasa. Angkat dan biar sejuk.
  2. Dalam satu bekas, satukan kobis, bawang merah hiris, hirisan daun limau purut dan hirisan bunga kantan. Gaul rata. Tuang santan yang dimasak bersama udang dan sambal belacan tadi. Gaul rata.
  3. Tambah jus limau nipis secukupnya. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hidangkan segera bersama nasi dan lauk2 lain...
KERABU KOBIS KERABU KOBIS Reviewed by Mat Gebu on 5/15/2010 02:00:00 PM Rating: 5

13 comments:

  1. Kerabu kobis? Menarik dan nak try buatlah......nampak sedap aje....

    ReplyDelete
  2. mat,agak2 le,boleh tak kita ganti kan udang tu dgn udang kering.tuuu dlm ice box tu byk udang kering.org dr sabah bagi.

    ReplyDelete
  3. salam mamamiraki...
    Memang menarik, rasa dia pun sedap...tapi tatau lah pada citarasa orang lain...

    salam anymz...
    Rasa2 mat, kalau udang kering tu macam dah lari kot dari resipi, kalau sotong mungkin boleh. Udang kering tu boleh buat perencah untuk mee dan macam2 lagi...

    ReplyDelete
  4. macam sedap dan sempoi je...nak try la nnti...

    ReplyDelete
  5. kalau kat jepong nih, sagat2 jer makan cenggitu! dulu aku tk pandai makan, la nih dh jd peberet pulak.. cam seekor kamben yg sedang mkn rumput! kikiki... nanti aku nak try wat kerabu gini pulak lah!! lagi best ade rasa2 nyonya! kene berkebaya nyonya la jawabnyer kang!

    ReplyDelete
  6. salam kak rose...
    Betul tu kak, sempoi sangat dan mudah..kalau ada sambal2 belacan kelmarin, dari tak habis, boleg guna, kira re-cycle..hahaha

    salam hana...
    Hahaha, nampak gayanya kena lah pakai kebaya...uikk mcm seekor kamben..kah kah kah...aku tak kata ek, ko kata diri sendiri..hahaha, ada betul juga...

    ReplyDelete
  7. salam, eh... tak pnah lagilah jumpa kerabu kobis ni.. mcm sedap je

    ReplyDelete
  8. salam sari yusa...
    hehehe, sedap ke tak, kena lah buat dan rasa sendiri....tapi kan ni typical peranakan nya makanan..

    ReplyDelete
  9. ASSALAMUALAIKUM cik mat.. thanks sudi berkongsi resepi ni..kat umah ni mmg kobis laku, tapi kalu tak goreng masak lemak..itu je..so ada kerabu ni bleh cuba plak..smoga pahala cikmat berpanjangan.amiin

    ReplyDelete
  10. salam izahdaut...
    Terima kasih atas doa2 anda tu, yelah kan apa yang kita tau elok lah berkongsi sesama kita....

    ReplyDelete
  11. Uiiihhh mengancam sungguh kerabu kobis ko nih...terliur tgk...akak masak sempoi jek hari ni...mood x berapa umphh la Mat...huhuuu

    ReplyDelete
  12. salam kak ummi...
    Saya pun kak, betul2 buat kerabu kobis ni, lepas tu kan makan dgn ikan goreng..tu je..malas nak masak..hehe

    ReplyDelete
  13. cit!! kurang asem ko mat!!

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.