ASAM TUMIS BATANG KELADI

Asam Tumis Batang Keladi
N3 penutup malam ni sebelum patik masuk beradu sambil dibuai mimpi2 indah, mimpi beli teko, barang antik dan macam2 lagi lahh, mat nak share lauk siang tadi...Waaaa, belum bagi tau nama resipi, ada yang macam sangap2 terus, maklumlah lauk biasa2 lepas tu dah berapa puluh kali juta ulang tayang...hahaha, tak kesah lah kan janji blog aku ada n3, walaupun n3 rewind (tapi gambar baru okeyy, bukan re-cycle..), hari tu sulur keladi, hari ni ambik pulak pokok dia. Mat guna jenis keladi minyak, excelikan abah mat rajin tanam pokok2 ni semua di kebun, tu pasal mudah nak dapat....psstt, masa ai tengah ambik2 gambar tadi kan, ada sorang ni call, ingatkan orang jauh, sekali sekampung jeee kooo, hahaha, matilah pecah lobang, orang kampung dah tau blog pak tua!..erkkkk!!!....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 pokok keladi cina, sederhana besar
4 keping tulang ikan kurau, direndam
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit
3/4 camca teh serbuk kunyit
Garam dan secubit gula
1 biji bawang besar*
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
1/2 inci belacan**di
1 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*(*kisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Keladi diasingkan dari ubi dan batang, bersihkan ubi dan potong sederhana besar, siang batang keladi, buang kulit luarnya, cuci dan toskan. Rebus keladi tadi hingga empuk, kemudian rebus pulak batang keladi hingga lembut, jangan lupa masukkan 1 - 2 keping asam gelugor dalam air rebusan. Toskan dalam tapis. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus, masukkan serbuk kunyit, kacau rata dan biar masak. Tuang air secukupnya, tambah asam gelugor dan tulang ikan masin kurau (toskan dahulu). Biar mendidih.
  3. Masukkan keladi dan bantangnya serta daun kunyit yang disiat2. Gaul rata dan biar mendidih 6 - 7 minit lagi, rasa dan jika perlu tambah garam sedikit dan juga secubit gula. Matikan api bila batang keladi lembut. Hidangkan bersama nasi hangat...
ASAM TUMIS BATANG KELADI ASAM TUMIS BATANG KELADI Reviewed by Mat Gebu on 5/13/2010 10:30:00 PM Rating: 5

15 comments:

  1. abang mat..kontoi sudah..

    lantak lah abang mat...blog kita..kita nak ulang lagi resepi ker...apa ker...kita punya suka...tapi...semuanya lain dr y lain...ayu suka.....

    ReplyDelete
  2. alahai..cik mat ni selalu masak masakan kegemaran saya di kampung...skang ni nak masak pun takde sapa nak makan..anak2 kecil lagi masak lauk camni tak termakan pulak..kena tunggu hujung minggu la baru leh masak..dugaan sungguh..

    ReplyDelete
  3. Salam Mat..wat apa tuh..akak nampak menggaru2 jek..kelmarin makan udang, ni makan sotong, pastu siap miang2 keladi pulak tuh...aiiihh musim keladi naik ke dapur ya Mat? hehe..

    ReplyDelete
  4. slm cik Mat,
    keladi ni kalau tak gatal mmg sedap..tapi kalau gatal mau 1 tahun tak makan keladi....cuba mat buat masak lemak keladi campur ikan bilis je..terangkat u..kalau keladi tanam sendiri akak caye le tapi keladi beli kat pasar malam tu takuttttt..menggaru tak sudah2 nanti..untung lah mat ada keladi..

    ReplyDelete
  5. salam puan siti...
    hehehe tu lah rupanya se village u...resipi ulang tayang pun bes juga..macam astro, tah berapa puluh kali ulang tayang jeee..

    salam kaniedaz..
    Habis tu macam mana, yg ni pun feberet saya...

    salam kak ummi...
    haha, tgh miang lah ni tapi saya ok lagi...tak perlu MJ tu semua..setil single gitu...musim keladi sekarang ni kak..

    salam kak nor...
    Kak saya pernah try dulu mcm akak kata tu, cuma saya letak ikan bilis tamban..memang betul sedappp!!

    ReplyDelete
  6. ayoyo..bestnyer masak asam btg keladi...mane plak nak cari kat Bristol ni cik Mat oi...saya guna batang epal je la...kui2..

    ReplyDelete
  7. salam wan...
    Hahahaha, adehhh...teringat satu insiden ni, anak jiran saya pernah sekali bagi maklumat salah kat mak dia, dia kata saya masak asam pedas campur batang "ubi"...punya lah terkejut mak dia..sampai dtg tanya, betui kaa saya campur batang ubi dalam masakan asam pedas...hahahahaaha...

    ReplyDelete
  8. sangat sodap, tp sya tak berani nak masak keladi sbb dah pernah tergatal lidah tak tahu nak buat camne...

    ReplyDelete
  9. Salam Cik Mat..tetiba rindu kat kampung..teringat nenek paling suka masak ni..baguslah org kampung tahu Cik Mat ada blog masakan yg teramatlah best..benda baik bagus org tahu..bertambah pahala sebb ilmu semakin tersebar,amin..saya pun suka ngn blog Cik Mat ni..sumber inspirasiku..

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Salam Mat...

    Ko ni, suka masak batang keladi eh? Mama ni, batang keladi pun tak tahu cemana ropa. Cemana nak masak tuh..dah main ingredients pun tak kenal! Aiyooo....

    ReplyDelete
  12. Salam Mat Gebu..

    wah masak2 gini teringat mak Deqlis di kampung... Deqlis hari nie masak gulai lemak labu kuning tp dah tak berlemak sebb ku tak letak santan langsung...hehe.. esok2 jumpe batang keladi nk wat jugaklah asam keladi nie... thank coz rajin tepek gambo makanan2 dan resepi2..

    ReplyDelete
  13. salam mat..keluar air liur tgk lauk ni..akak tak makan keladi ni..tapi suami akak makan..tapi jarang buatlah

    ReplyDelete
  14. betullah kata kak ina kl..nmpak gambar keladi asam tu, dh mcm ngences dah!! kalau dpt ratah panas2, sedapnyaaaaa!!!!

    ReplyDelete
  15. salam sayang2ibu...
    Memang betul, kadang2 nasib juga, ada tu ok tapi ada tu gatal...ada satu keladi orang panggil keladi jepun @ keladi kobis..yg tu mmg tak gatal...

    salam siti...
    Orang2 tua memang suka makan benda2 macam ni, mak saya pun sama, pendek kata semua sedara mara yg tua, suka..

    salam mamafami...
    hehehe, ma, i no comment lah...

    salam deqlis...
    Sama2...apa lah salah kita share yang kita tau dengan orang lain..sama2 bertukar2 idea..

    salam kak ina kl...
    Laaa akak tak makan ke, ishh..boleh ganti dengan nenas, tak pun terung....

    salam ain...
    Kak, setuju2..saya pun lepas masak terus mengadap semangkuk (kecil...hehehe)..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.