HIDANGAN ALA2 KAMPUNG..

Hidangan Ala Kampung
Salam semua, ok hari kan saja mat nak share menu makan siang kami, biasa lah kat kampung, bahan2 mentah banyak, boleh pi kutip kat kebun, kat tepi rumah....tapi awas, jangan pi curi kat kebun orang lain pulak. Rasa2nya resipi tak payah leer letak, sebab semua dah sedia maklum jenis2 masakan dan cara memasaknyaa....betul tak?... Cuma sini mat nak tekan sikit..kegunaan set2 pinggan lama dalam menaikkan indentiti sesuatu masakan tu... Zaman dulu, set2 seperti dalam gambar tu femes digunakan seharian, sekarang ni kalau kat kampung masih ada lah, cuma kalau orang pekan depa guna yang lagi modern.... Tau tak, set2 lama sekarang ni menjadi buruan penggemar2 antik.. Harga dia pun dah mula "panas"...Tak kecuali mat pun kolek juga, kadang ada juga segelintir mausia agak pelik dengan hobi mat ni, tapi aku apa ada hal, tak jadi kudis langsung dengan bisikan2 beracun depa tu...yang penting guaa beli tak pinjam duit mak bapak koo orang.....uikk..ter emosi kejap..sabar2 tak boleh marah, nanti cepat tuaa....memang dah nak tuaa punn.....


Ok seperti sedia maklum, lauk ikan tu mat masak asam rebus tumis, resipi yang kerap kali juga dah letak kat blog, kali ni guna ikan "kapak", selalunya orang buat ikan masin tau, kali ni dapat yg segar, kita masak leer asam rebus tumis dan as a compliment, mat letak 2 - 3 pokok sawi bok choy yang dibelah dua, kasi cuci bersih2 dan campur....sedap i tell u..tapi tu tekak aku laa, kang puji2 melambung, org lain try kata tak sedap pulak. Yang sebelah tu lagi lah popular tak kira kat kampung atau bandar, masak lemak putih pucuk ubi, yang ni kalau kat kampung wajib ada...kira lauk2 masa darudat pun yea, masak tu ikut lah style masing2..tapi ada orang kata kalau ada tekanan darah tinggi tak elok makan pucuk ubi...hmm tapi kan pada pendapat mat lah, kalau kita dah rebus, zat dia sudah berkurangan, jadi ok kot kalau makan, cuma jgn leer melantak sampai tak sedar diri pulak yeaaa...yg tu kan kalau nak sedap, rencah dia letak udang kering..kalau nak titik kan serai pun sedap juga..ikut selera masing2..


Yang kaler merah ala2 lauk raja bersiong tu, sayur bayam merah..yang tu bonda mat tanam sendir dan paling sedap dan senang, masak rebus jee...sedap dihirup2, bayam tu pun bagus, kaya dengan zat besi..tak caya ko tengok popeye, sebab apa dia kuat?..sebab makan bayam leer...hahaha. Ok, yang sebelah tu kan benda WAJIB ada, pendek kata ikan masin ni kalau takde dalam set masakan kampung, ibarat hilang seri majlis....yang tu ikan tenggiri jeruk...makan dengan bubur pun sedap...goreng dengan kailan pun sedapp, buat nasi goreng ikan masin pun sedap jugaaa...tapi kan mat suka time nak makan tu ko lenyekkan sikit daging ikan tu dengan cili padi pastu perah jus limau kasturi..hmmm...boleh pingsann tergolek kat situ jugaaa!!!!!!

Dannn...benda penting bagi orang melayu dan juga kaum2 peranakan (dan rakyat Malaysia amnya)...Sambal belacannnn...waa laaweiii!!..ini kalau tak de....boleh meroyan, macam orang mati bini gamaknyaa...kurang kick sungguh lah santapan hari tu...betul tak semua. Selalu kan mat buat sambal guna campuran cili merah campur juga cili padi....atau ada kala 100% cili padi....Berasap telinga i tell u....silap2 koo orang sendawa keluar api macam naga....hahahaha...Nak sedap lagi belacan tu kan dipanggang atas api bara, lepas2 bakar ikan tu kan, bakar pulak belacan...lagi satu sambal belacan WAJIB kita tumbuk dengan lesung batu baru lah origanal....no blender2 okeyy!!...Jadi sila lah yea cuci mata...Enjoyyy!!!!
HIDANGAN ALA2 KAMPUNG.. HIDANGAN ALA2 KAMPUNG.. Reviewed by Mat Gebu on 3/05/2010 02:44:00 PM Rating: 5

29 comments:

  1. Sedapnye...lupa diri kalau makan lauk macam ni

    ReplyDelete
  2. salam Mat,

    bestnya hidangan lauk kampung ni kan..walaupun nampak simple tapi menyelerakan...kecur liur dibuatnya...adoiii!...tak rela you.... :P

    ReplyDelete
  3. oh tak boleh tahan....sedapnyerrrrrr. rasa mcm nk balik kg.

    ReplyDelete
  4. fuhhh!! abih la diet ku kali ni...sedap giler ni

    ReplyDelete
  5. mat oiii awat la mat ni
    akak baru plan diet ni
    kijam ko mat
    perut akak lapar dah ni

    ReplyDelete
  6. en.mat Gebu..pestime komen ni....huwargh.naper ek dlm byk2 masakan yg di post..hidangan ni yg buat hati sy tergerak nak komen..kecur liur dibuatnyer.....nak kena tiru utk hidangan esok neh...:)

    ReplyDelete
  7. mat!! aku dah duduk bersila dah neh! pinggan pinggannn.. nasik lebih!! bismillahirrohmanirrohimmmmmmm.......

    ReplyDelete
  8. tengok gambar je dah terliur, kalau makan mau tambah tigo pinggan.. :D :D

    ReplyDelete
  9. sedaapnya.. bg le kt akak separuh.
    kalu akak le mat, ikan masin tu masa panas2 lg, akak letak cili padi yang ditumbuk bnyk2 atas tu kemudian perah air limau kasturi..

    ReplyDelete
  10. mat, kalo ko sendawa kuor api cam naga nanti CNY x de naga nak menari dah... kelako ko mat... kak rose nak gulai pucuk ubi tu... ada letak kencur tak?

    ReplyDelete
  11. salam rossalle...
    Betul3x...lupa diri kejap....hehehe

    salam DJ...
    hahaha, alah u ni jgn lah tak rela pulak...sedap nihh...lauk2 tu laa, kang org ingat skandal pulak...

    salam fara...
    Tu lah kan, bila tgk, teringat kampung, teringat mak abah....

    salam cik manggis...
    Adoii bahaya ni, sebab gambar je body binasa...hahaha

    salam nino...
    hahaha, maaf yea kak, saya pun tak sengaja ter menggoda akak pulak dengan gambar2 tu....

    salam azila..
    Terima kasih sudi komen...bila2 ada masa boleh lah mencuba, sekali2 makan lauk kampung ni mmg happening!!!..

    salam azita zain...
    Ishh saya sendiri pun kecur je air liur, lagi tgk limau kasturi tu..haha..


    salam hana...
    Nah pinggan, tak cukup aku bagi periuk nasi sekali ek...

    salam aizan...
    hahahaha, boleh, kita tanak nasi lebih tuu...

    salam umialya...
    Kak, ikan masin tu mmg sedap kan kalau buat mcm tu, cuma abah saya tak tahan pedas..kesian pulak kat dia..

    salam kak rose...
    hahaha, kalau keluar api, mau hangus semua, sekali hembus..Yg ni saya tak letak kencur lah kak...cuma masak lemak putih style biasa2 jee...

    ReplyDelete
  12. masyaAllah Cik Mat sedapanya! memang mengancam betullah...saya ni dah duduk berdua ni....teringin nak masak macam ni...tapi I sorang yang makan!!! my hubby akan ambik kuah ikan tu je...dan saya kena goreng ikan laut pulak...ikan masin tak dak lah....! sebab dia Arab+Ceylon....
    I ni Melayu tulen!!! I nak masak bila I free boleh masak....

    ReplyDelete
  13. salam sonata...
    Adusss...dgr je pun mcm complicated sangat kann....

    ReplyDelete
  14. Mat, akak nak sayur bayam je ler..eh angin tu..pucuk ubi pun angin..asam rebus tu pedas x? xleh jgak..sambal lg xleh...alamak, nampak gaya kena makan ikan jeruk jerkk...uwaaaaaa...x kiralah, ikan jeruk pun ikan jeruk laaa..cili api tu ko pi buang jauh2...pinggan ko tu boleh makan x Mat, bunga menggoda tekak jgk...ekekee

    ReplyDelete
  15. bestnya tgok lauk2 yang abg Mat Masak nie......

    ReplyDelete
  16. salam kak ummi...
    Ooo, bayam angin ke?...kalau pucuk ubi tu saya tau jugak, aiseyy men semua tak leh makan...nampak gaya ambik bau jee lahhh....

    salam liza hanum...
    Lauk2 biasa jeee...terima kasih sudi singgah blog saya yea..

    ReplyDelete
  17. Salam Mat

    Alamak Mat.... dlm bulan lps akak ada 2 kali masak lauk kg dan hidang dlm pinggan lama kekwa ni. Cuma x masuk2 lagi N3, sekali Mat da buat pulak. Mkn dlm pinggan tuh kan bertambah2 selera kami tau awak.....waimah ada pinggan baru yg cun2 tapi lagi molek lauk pauk ni jika dihidangkan dlm pinggan2 lama ni. Betul2 mengimbau kenangan silam, lebih2 lagi kalau kat umah ada ambin mkn atas ambin...perghhhh

    ReplyDelete
  18. salam kak zura...
    Betul tu kak, tapi kan pinggan makan bunga kekwa merah ni saya tak de laaa...yg ada tu pinggan mungkum saiz kecik..nanti nak cari kat kedai apek kita tu..kot2 lah ada lagi..

    ReplyDelete
  19. cedapnye abg mat.. dah lma xpekena ni...

    ReplyDelete
  20. Salam Cik Mat,
    first time tinggal komen kat blog masak2 pula...ni kak azzah8 dari nostalgia zaman berzaman... bab pinggan mangkuk tu yg tak tahan tangok tu... kekwa pink tu pulak sangt lah menawan...kena pulak pekena air teh o panas dalam cawan mulut lebar kekwa tu...hehehe... sure cik mat bambu akak ni!!!...hehehe.. tapi kan akak dah tulis emel pada kak kama tapi dia tak balas lagi... betullah agaknya dia tak ada kat Malaysia...

    ReplyDelete
  21. saya baru je wat sambal belacan...nak bakar kat luar umah, kang jiran bising lak...bakar je la dlm microwave...mak aii...bau semerbak dlm flat nih...ntah camno nak ilangkan...huhu..cik mat ade petua x?

    ReplyDelete
  22. Ya Allah mattttttt!!!! mat ni kan betul2 buat akak ngences laaaa.

    ReplyDelete
  23. salam cik nana...
    Sedapp nihh...kalau ngidam baik cepat2 masak..takut meleleh air liur baby!!..

    salam kak azzah..
    Alaaa, akak jgn lah sebut cawan kekwa merah mulut jahat....saya terluka, sedeyy leer...hmm tu lah kan saya pun mcm putus harapan dahh..frustt..terima kasih yea kak, tolong email kan...

    salam WYB...
    Adehh, petua nak ilang bau ek...selain sembut pewangi, saya tak pasti pula...selalu kat kampung bau-bauan tu menjadi igauan..hahaha

    salam kak ain...
    Alahai siannya kak ain..ahaks, kak tgk gian tgk drama korea ke..waa mesti feeling2 habis tuu...

    ReplyDelete
  24. hanaaa..mat gebu dah bagi hana nasik ngan peyuk sekali..hana makan nasi pah tuh periuk bg mokwo, mokwo nak buat koleksi..ni mesti puyuk antique nih!

    ReplyDelete
  25. Salam Mat.... selera serupa le... smlm i balik kg menu cam ni le we all makan... mmg tegolek peh tu... over full... dah kenyang peh tu smua lelap d bawah rumah sambil ditiup hembusan angin...

    ReplyDelete
  26. salam mat...kecur rasa bila tgk hidangan kampung ni.sedapnya kalau dpt mkn sambal belacan tu huhu..

    ReplyDelete
  27. hi mat...i baru tgk blog u nih.....dan trus rasa nk tiru resepi ni utk jemputan open house keluarga sabtu ni...boleh kan?;-)

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.