KERANG REBUS

5/31/2008 11:51:00 AM
Jom makan kerang rebus, sekarang ni musim kerang berisi penuh, tak rugi beli. Cuma yang perlu kita awasi teknik memasak, selalunya mat aka...
KERANG REBUS KERANG REBUS Reviewed by Mat Gebu on 5/31/2008 11:51:00 AM Rating: 5

ASAM PEDAS

5/31/2008 11:40:00 AM
Cuaca mendung2 nie elok lah makan asam pedas, sebab dia sedikit pedas, masam dan manis. Makan dengan nasi hangat serta ulam-ulaman kampung...
ASAM PEDAS ASAM PEDAS Reviewed by Mat Gebu on 5/31/2008 11:40:00 AM Rating: 5

ROTI OAT MADU

5/29/2008 05:40:00 PM
Jom cuba satu resipi roti sihat dari "Alex Goh" ...Roti dia lembut, kulit dia garing dan wangi..... Bahan Doh Span :-) 320 g t...
ROTI OAT MADU ROTI OAT MADU Reviewed by Mat Gebu on 5/29/2008 05:40:00 PM Rating: 5

GULAI TEMPOYAK IKAN SUNGAI

5/29/2008 05:25:00 PM
Ini salah satu lauk kegemarn mat...tapi macam biasa laa, lauk kalau sedap semua ada kolestrol, terutama lauk2 orang melayu kita (eh...lauk...
GULAI TEMPOYAK IKAN SUNGAI GULAI TEMPOYAK IKAN SUNGAI Reviewed by Mat Gebu on 5/29/2008 05:25:00 PM Rating: 5

GULAI UDANG & REBUNG

5/29/2008 03:18:00 PM
Rasa macam dah lama kan tak masak udang galah...Hari ni mat masak udang galah, tapi udang kali ni kecil2 tak besar sangat, apa2 pun ia tet...
GULAI UDANG & REBUNG GULAI UDANG & REBUNG Reviewed by Mat Gebu on 5/29/2008 03:18:00 PM Rating: 5

KUEH LAPIS NYONYA

5/28/2008 02:13:00 PM
Dah berapa hari buat roti, kali ni kita ubah selera ke dapur cina peranakan yang memang terkenal dengan kuih - muih yang anggun, cantik da...
KUEH LAPIS NYONYA KUEH LAPIS NYONYA Reviewed by Mat Gebu on 5/28/2008 02:13:00 PM Rating: 5

PANETTONE

5/27/2008 03:29:00 PM
Hari ni ada lagi satu jenis roti pelik, nama dia kelako sangat "Panettone" ....Rasa dia tak de lah sedap mana setakat "so -...
PANETTONE PANETTONE Reviewed by Mat Gebu on 5/27/2008 03:29:00 PM Rating: 5

KUGELHOPF

5/25/2008 03:53:00 PM
Kugelhopf, sejenis roti yang berasal dari Austria . Rotinya seakan2 kek, lembut dan harum dengan bau kulit kayu manis dan juga kismis. Res...
KUGELHOPF KUGELHOPF Reviewed by Mat Gebu on 5/25/2008 03:53:00 PM Rating: 5

PASTA GORENG LAGI!!!

5/24/2008 06:37:00 PM
Petang ni goreng pasta je laa, senang, itu pun guna sos yang dah siap dalam tin. Malas betullah sehari dua ni, rasa mood tu down habisss.....
PASTA GORENG LAGI!!! PASTA GORENG LAGI!!! Reviewed by Mat Gebu on 5/24/2008 06:37:00 PM Rating: 5

ASAM DAGING BELIMBING

5/22/2008 08:30:00 PM
Baki daging yang masak kurma ala india tu mat masak asam dengan belimbing....Boleh tahan u, rasa ala2 asam pedas Melaka (agaknya laa, oran...
ASAM DAGING BELIMBING ASAM DAGING BELIMBING Reviewed by Mat Gebu on 5/22/2008 08:30:00 PM Rating: 5

BENING MUHIBAH

5/22/2008 08:05:00 PM
Cuaca panas ni rasa mcm tak nak sangat makan yang jenis masak lemak atau yang canggih2 sangat, jadi penyelesaianya, kita masaklah bening s...
BENING MUHIBAH BENING MUHIBAH Reviewed by Mat Gebu on 5/22/2008 08:05:00 PM Rating: 5

KURMA DAGING ALA INDIA

5/20/2008 04:14:00 PM
Rasa dia macam sama je dengan kurma biasa, cuma kurang pedas dan penggunaan bahan ada sedikit berbeza dari kurma biasa.... Bahan Utama :-...
KURMA DAGING ALA INDIA KURMA DAGING ALA INDIA Reviewed by Mat Gebu on 5/20/2008 04:14:00 PM Rating: 5

ASAM REBUS IKAN & PERIA KATAK

5/20/2008 04:04:00 PM
Lauk yang ringkas, mudah dan berkhasiat, terutama dalam penggunaan peria katak yang agak pahit sedikit dalam masakan.... Bahan Utama :-) ...
ASAM REBUS IKAN & PERIA KATAK ASAM REBUS IKAN & PERIA KATAK Reviewed by Mat Gebu on 5/20/2008 04:04:00 PM Rating: 5

BEBOLA UBI GORENG

5/20/2008 03:20:00 PM
Untuk sarapan pagi tadi, ibu mat ada buat ubi getuk, mat pun buat lah bentuk bebola (gunakan aiskrim scoop), celup tepung dan goreng ala2 ...
BEBOLA UBI GORENG BEBOLA UBI GORENG Reviewed by Mat Gebu on 5/20/2008 03:20:00 PM Rating: 5

KUIH GUNTING

5/19/2008 12:31:00 PM
Kuih Gunting ni salah satu kuih tradisi orang2 kita...mat sebenarnya tak pernah buat. Semalam mat cuba2lah tanya kat "Nita" .....
KUIH GUNTING KUIH GUNTING Reviewed by Mat Gebu on 5/19/2008 12:31:00 PM Rating: 5

PECAN & PRUNE MUFFIN

5/18/2008 04:25:00 PM
Jemput minum petang semua!!!!.... Bahan-Bahannya :-) 170 g mentega 170 g gula halus 350 g tepung gandum* 20 g baking powder*(*digaul dan...
PECAN & PRUNE MUFFIN PECAN & PRUNE MUFFIN Reviewed by Mat Gebu on 5/18/2008 04:25:00 PM Rating: 5

MEE REBUS TANIA

5/15/2008 07:53:00 PM
Lagi satu resipi mee rebus yang mat dapat dari blog "Chef Tania Singapore" . Rasanya sedap, tak pedas dan ada sedikit rasa seaka...
MEE REBUS TANIA MEE REBUS TANIA Reviewed by Mat Gebu on 5/15/2008 07:53:00 PM Rating: 5

JERUK BETIK

5/14/2008 02:55:00 PM
Pertama kali buat jeruk betik, itu pun sebab ada betik mengkal kat rumah, resipi mat dapat dari buku "The Book Of Preserves" ......
JERUK BETIK JERUK BETIK Reviewed by Mat Gebu on 5/14/2008 02:55:00 PM Rating: 5

SINGGANG BEREMPAH

5/14/2008 02:45:00 PM
Ini lauk paling mat suka, dah lah senang, sedap dan harum pulak tu, lepas makan body jadi hangat dan rasa macam ber"asap" u...he...
SINGGANG BEREMPAH SINGGANG BEREMPAH Reviewed by Mat Gebu on 5/14/2008 02:45:00 PM Rating: 5

GULAI PISANG MUDA

5/14/2008 02:02:00 PM
Jom masak lauk kampung hari ni, sesuai laa dengan cuaca mendung2 nihh....ishh sedapp nihhh!!!! Bahan Utama :-) 2 sisir pisang muda 5 ket...
GULAI PISANG MUDA GULAI PISANG MUDA Reviewed by Mat Gebu on 5/14/2008 02:02:00 PM Rating: 5

APAM GULA MELAKA

5/14/2008 12:34:00 AM
Semalam kan jalan2 kat MyResipi. Sekali ternampak apam gula melaka resipi dari "Che Iza" , menarik dan mudah. Rasa pun sedap laa...
APAM GULA MELAKA APAM GULA MELAKA Reviewed by Mat Gebu on 5/14/2008 12:34:00 AM Rating: 5

KHAS UNTUK HARI IBU....

5/11/2008 03:10:00 PM
Selamat Hari Ibu untuk Bonda mat yang tersayang Puan Jamaliah . Tak lupa untuk semua ibu2 di dunia ini....Dengan itu mat hadiahkan lah kun...
KHAS UNTUK HARI IBU.... KHAS UNTUK HARI IBU.... Reviewed by Mat Gebu on 5/11/2008 03:10:00 PM Rating: 5

SUP AYAM SEMPOI...

5/11/2008 02:46:00 PM
Ini sup ayam paling simple dan senang......tak caya?....Kalau tak caya lah, boleh tengok bahan2 dan cara2nyaa..... Bahan-Bahannya :-) 60...
SUP AYAM SEMPOI... SUP AYAM SEMPOI... Reviewed by Mat Gebu on 5/11/2008 02:46:00 PM Rating: 5

PULUT KUNING

5/10/2008 04:34:00 PM
Pulut kuning , makanan tradisi rakyat Malaysia, sedap dimakan bersama rendang ayam/daging, kari, serunding atau pun sambal tumis....... B...
PULUT KUNING PULUT KUNING Reviewed by Mat Gebu on 5/10/2008 04:34:00 PM Rating: 5

KEK TIGA RASA

5/09/2008 05:10:00 PM
Ini resipi "Kek Marble Trio" yang mat pernah buat dulu, tapi diubah suai sedikit dan bagi nama lain, kaedah mengadun semua sam...
KEK TIGA RASA KEK TIGA RASA Reviewed by Mat Gebu on 5/09/2008 05:10:00 PM Rating: 5

LAWAR BALI

5/08/2008 11:57:00 AM
Lawar Bali atau kerabu sayur dan ayam ala Bali...Resipi ni mat dah buat banyak kali dan memang sedap. Rasa dia memang unik dan kalau nak r...
LAWAR BALI LAWAR BALI Reviewed by Mat Gebu on 5/08/2008 11:57:00 AM Rating: 5

KUIH LOMPANG

5/07/2008 07:16:00 PM
Mat hari ni cuba2 buat kuih lompang, tak pernah buat ni lah 1st time cuba. Mat guna resipi "zara_klate" dari MyResipi.com. Mat...
KUIH LOMPANG KUIH LOMPANG Reviewed by Mat Gebu on 5/07/2008 07:16:00 PM Rating: 5

GULAI AYAM & NANGKA

5/07/2008 02:18:00 PM
Hari ni masak gulai ayam dengan nangka. Ayam mat guna ayam kampung betina dan nangka muda yang ayah mat petik kat kebun....Memandangkan ku...
GULAI AYAM & NANGKA GULAI AYAM & NANGKA Reviewed by Mat Gebu on 5/07/2008 02:18:00 PM Rating: 5

TAG DARI SITI AZMA....

5/06/2008 04:52:00 PM
Misi CookingBookmark.com 1. Mewujudkan laman khas komuniti Food-Blogger dengan meletakkan sebanyak mungkin link blogger yang terlibat dengan...
TAG DARI SITI AZMA.... TAG DARI SITI AZMA.... Reviewed by Mat Gebu on 5/06/2008 04:52:00 PM Rating: 5

KUEY TEOW HAILAM

5/05/2008 07:51:00 PM
Jemput makan semua, tak leh nak cerita banyak2...tengah syok ni makan...ahakss...... Bahan-Bahannya :-) 500 g kuey teow 2 camca besar kic...
KUEY TEOW HAILAM KUEY TEOW HAILAM Reviewed by Mat Gebu on 5/05/2008 07:51:00 PM Rating: 5

PULUT PANGGANG

5/04/2008 04:58:00 PM
Jom makan pulut panggang...teruja tengok pulut panggang kat dapur Jo, MamaLydia dan Siti Azma, tu pasal mat buat, tapi mat guna serundin...
PULUT PANGGANG PULUT PANGGANG Reviewed by Mat Gebu on 5/04/2008 04:58:00 PM Rating: 5

AYAM PENYET

5/01/2008 09:03:00 PM
Nama memang pelik, tapi rasa dia sedapppp!!!...Ayam penyet dari Indonesia ini rasa dia ala2 ayam percik, tapi berbeza dari segi rasa. Mat b...
AYAM PENYET AYAM PENYET Reviewed by Mat Gebu on 5/01/2008 09:03:00 PM Rating: 5

NASI LEMAK LAGII!!!!!

5/01/2008 08:56:00 PM
Nasi lemak, untuk bonda mat berbuka puasa hari ni....Cuci mata je lah sebab nasi lemak kan sinonim dengan rakyat M'sia dan tentulah ma...
NASI LEMAK LAGII!!!!! NASI LEMAK LAGII!!!!! Reviewed by Mat Gebu on 5/01/2008 08:56:00 PM Rating: 5
TAG DARI KAK UMI - E CUTE...... TAG DARI KAK UMI - E CUTE...... Reviewed by Mat Gebu on 5/01/2008 08:15:00 PM Rating: 5

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.