BEN ASHAARI

Friday, September 23, 2011

AGAR-AGAR OREN...DALAM BUAH OREN..

rsz_dsc_1858
Salam petang semua, petang ni tak de apa lah nak masukkan dalam entri, cuma mat buat agar oren yng dibekukan dalam buah oren juga. Resipi ni dulu kalau tak silap mat, geng di Myresipi yang buat, terima kasih Yani. Oren ni berbaki dalam 4 biji saiz sederhana, dari kecut baik mat buat agara2, sedap gak kan. Mat guna agar2 serbuk dalam 5 gram macam tu. Untuk menambah perisa dia, mat letak 1 1/2 camca besar bes minuman sunquick. Satu lagi, masa nak keluarkan isi oren tu, kena berhati2 untuk mengelakkan kulit oren tadi pecah atau terkoyak. Pada mat kan, idea ni menarik, sekali imbas memang orang tak sangka ini agar2 sebab saling tak tumpah macam oren sebenar...Ok semak resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk agar-agar
2 camca besar gula (atau secukup rasa)
4 biji oren sunkist
Air secukupnya
1 1/2 camca besar bes minuman oren sunquick

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci oren tadi, lap kering dan belah 2 setiap biji, kemudian berhati,2 korek keluar isi oren menggunakan sudu, tapi kena xtra care jangan sampai kulit oren koyak. Kemudian isi2 oren tadi diperah untuk mendapatkan jusnya.
  2. Jus tadi dicampur dengan bes minuman sunquick, kacau rata dan tambah air secukupnya hingga mendapat sukatan 500 ml. Ketepikan.
  3. Satukan serbuk agar2, gula dan no.2, kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kemudian biar hingga suam. Berhati2 tuang dalam kulit oren tadi, pastikan kulit oren diletakkan dalam bekas untuk mengelakkan ia bergolek, mat letak atas sarung telur yang kertas tu. Tuang hingga penuh, dan biarkan hingga hilang wap panas.
  4. Simpan dalam peti sejuk hingga dingin, potong guna pisau tajam mengikut bentuk potongan oren. Boleh hidangkan..

13 comments:

Nazz@Purple said...

kreatifnye..nazz nak cuba nanti..thanks Mat..

Citarasa Rinduan said...

sat lagi ayu sampai....hehehheheh

JIJI YU said...

kemain kan nak wat..tp mkn punya cepat

laskar pelangi said...

kreatifnyewww

rostina76 said...

pretty good idea!!!

mya fathira tyrex said...

nk copy utk buat. minta izin. tq
:)

Lily said...

wah!

Melati Qistyna's Mummy said...

eh menarik nye CM :)

Famili Ceria said...

wow...mmg terror betul la mat gebu nie...

Jom terjah sini:
1)Pelik!! Nasi Berlaukkan Kondom di China
2)Menarik!! 20 Sebab Kenapa Lelaki Taknak Kahwin
3) Terbaru!! Cara Kembalikan Facebook Chat Yang Lama

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaahhh pasni ko buat agar2 durian dlm buah durian lak ya Mat...Mat, ko tulis tu..."orang" ni berbaki lagi 4 biji....hehhee...mereng jap akak baca...hahahhahaha

Oh Oeya said...

Bersinar-sinar agar-agarnya.. Nyaman..
Baca juga di blog Kak Yani sebelum ni heheh..

alexa yussida said...

kreatip la CMG !..tp mcm jiji ckp kemainnnn lagi nak wat die tp makan zuppp terus ilan dalam perut..hikhik

Chegu said...

sangat--sangat hebat, ni da tahap dewa2 masakan ni

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.