BEN ASHAARI

Sunday, April 24, 2011

MOIST EGGLESS CHOC-CAKE.....MUST TRY!!

P1270752
Salam morning, Ahad...masa N3 ni keluar mat sebenarnya tidak bersiaran, senang kata ini auto- post yang mat buat malam tadi (aku lari dari rumah..huhu merajuk). Kek ni mat buat petang semalam sebenarnya, tapi mat letak lah hari ni, nanti tak de n3 pulak. Mat nak tinggalkan blog untuk hari ni dan pergi jauh2....huhu...Ok kita lupakan cerita tu, kita cerita pasal kek ni. Mat ambik resipi dari blog Kak Ct Delima, yang dah lama mat kenal, orang nya lemah lembut, cool jee, serius dan kami ni mesra okehh...pstt awet muda kak ct delima tu...Resipi asal dari Dayangjack, teman masak2 mat juga. Kek ni kan, bukan nak kata lah memang sedap dan lembap dan lembut dan rasa dia memang pass lahh. Lepas tu idea anda nak mendeco tu ikut kerativiti sendiri, tak kesah apa rupa sekali pun, janji kita puas....

P1270756
Kalau kak Ct Delima dia buat ala2 CC atau Muffin, mat pulak bakar dalam tin 8 inci x 8 inci x 3 inci, kalau nak bakar dalam tin bulat saiz 8 inci pun ok rasanya. Bila masak tu biar sejuk dulu sebelum dirias. Mat cuma guna strawberry yang mat beli semalam di Tesco. Oh yea bercerita pasal strawberry ni kan, sekarang kat Tesco Kulai dia ada bawak masuk strawberry import dari Korea, bess..i likee!!...sebab apa...sebabnyaa ialahh..........

Rupa dan saiz strawberry Korea ni kan sekata, dah lah tu lawa dan licin jee..harga pun cuma beza RM 2 + jee dari CH punya, CH punya tu satu dari segi saiz tak sekata, lepas tu kaler pun tak berapa nak lawa, dan satu lagi rasa dia pun masammm....Korea punya walaupun tak berapa manis, tapi tak masam. Bahan2 masakan yang sempurna ni pun sebenarnya mempengaruhi kita di dapur untuk jadi lebih rajin, teruja dan rasa seronok. Pstt..tu kat tangan mat gebu, antara strawberry yang comel rupa parasnyaa...betul kan. Hari ni nak ajak anda skodeng blog ini pulak.. sudi2kan lah yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1/2 cawan serbuk koko (maaf..terlupa tulis semalam)*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
1 cawan gula perang @ soft brown sugar
1/2 cawan minyak jagung (mat guna canola oil)
1 1/4 cawan air dari peti sejuk
1 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh mocha flavor
Secubit garam
1 camca teh cuka makan atau jus lemon (mat guna 1 camca besar oren sunquick)
Coklat cair untuk hiasan
Strawberry segar untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan mocha falvor, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
  3. Masukkan cuka atau jus lemon (mat guna oren sunquick) dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...

32 comments:

nad azmi said...

nakkkkkkkkkkkkk...

Miss Ran said...

erm agak seksi

rase die sme tak dgn kek coklat kukus y pcm buat tu???

Mama Hanim said...

alahai sedap tu.. sori lama x dtg sini CMG. line slow sgt..

(Gambar) Majlis Tunang Ashraf Muslim Dan Dayana, Spt Kenduri Kahwin

(Gambar) Kemalangan Ngeri Myvi Dan Lori Tangki Di Km 63 Jln Kuantan Segamat Dkt Paloh Inai, 4 Maut

cik cek said...

Strawberry segar....kek gebu...coklat ganache meleleh2...aduhai! kechur...kechur...

syaida farhana khaled said...

sedapnya !
yummy !
nak2 !
huhuh

Misz Ayu said...

aah sy pon selalu beli yg korea punya..xmasam yg penting hehehe,,

yatie Awang said...

anak2 suka ni choc-cake...aaa...boleh try nanti

mcm ni lah said...

amboi2 ber hi tea segala makan kek ceklat,. tapi skrg ngah lapo nk makan nasi lemak ermmm

Mas said...

mas dah try kek ni...
memang terbaikkk....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

amboi cik mat..coklat tu sampai meleleh2..terliur saya..

azureEn said...

kelmarin baru beli strawberry korea kt mydin. memang best! kaler cantek. rupe pn cantek. kat tesco pon ade eh? semalam nampak kt cold storage pon ade. stock besar besaran baru masuk mesia kot =P

humayraa said...

Emm sedap nampak, heeee esp tang cokelatnye..

Nak tanya CMG, apa agaknye fungsi air sejuk tu, biasa guna air masak suhu normalje..tengq

cikwawi said...

Salam cik mat,

nak tanya, reseoi kek coklat ni mmg tak gunakan serbuk koko ye?

Kjee said...

che mat...rasa2nya ada bahan yg tertinggal ni. serbuk koko?

Wattie said...

bestnyaaaa

~~zAnAfAhMi~~ said...

dari fb sampai kesini kek DJ dan CT ni, mmg nak kena buat la...
Mat, kalau akak buat, aku sorang la melantak!

Sunah Mohammad said...

baru sempat nak jenguk makanan kat sini...T_T nak kek coklet....T___T

FARISZ@AZ.Com said...

Dulu selalu juga buat kek ni.
Kadang bakar , kadang kukus.

 Tutorial blog

FARISZ@AZ.Com

Cara Buka Banyak YM dan Banyak ID pada 1 Masa

.

Mat Gebu said...

Minta maaf pada semua pasal tertinggal serbuk koko dalam resipi..Ok mat dah edit balik...Terima kasih pada yang beri komen...masa komen ni mat tulis, aku baru sahaja menjejakkan punggung atas kerusi...hehehe..pengsannn >_<

Bayu Kenangan said...

best.... strawberry tu dan buatkan tak sabar nak makan

ShashaCatering said...

Cik Mat pergi mana seharian ni? Jangan pergi jauh2 tau. Cepat balik, kami semua rindukan Cik Mat.

Strawberi tu nampak memang bagus, dah lama tak shopping kat Tesco ni. Tapikan sekali-sekala tu gunalah strawberi Malaysia. Betul ke?

Jangan marah. Peace... ;)

nba-Nur said...

Salam Cik Mat.. Nampak kek ni sungguh menyelerakan..

Sally said...

mengancam la pula tengok deco simple cmtu..ni best kalau buat pot luck ker party ni..senang ngap masuk mulut..Cik Mat..potong dulu ker baru letak ganache tu ya?..

aDda said...

tgok pn dah tahu sedap ni tambah2 ada chocolate topping kt atasnye...

Srikandi Bonda said...

Moist je.. Mesti sedap kan! hehe

maiza love said...

sedapnya kek coklat moist tu,,strawberry tu plak sungguh menggoda jiwa hehe..tiba2 teringat lak strawberry celop coklat huhu..

Pika pongpong said...

wahh che mat teruja tengok kek tu.
sejak2 tngok blog che mat semangat nk masak terus ada wlupun x pandai sngt..

che mat2 nk tnya ni,
sy nati baru 1st time nk buat cake.

Jadi nk guna oven arwah mak yg dah lama tak berasap.
hihi.. tp tngok functionnye bnyk benor.

ada api atas, api bawah, api dua2,fan lagi.

so, kalo kite nk buat kek kan slalunye guna api yg mcm mana ye? dan mmg suhu selalu around 180 ye?

Tq ya che mat.. :))

Mat Gebu said...

@ pika pongpong - salam terima kasih sudi singgah. Saya selaunya kalau bakar kek guna api atas bawah tapi bergantung pada jenis oven juga...macam oven puan ni mungkin boleh guna api atas dan bawah, suhu buat permulaan puan letak 175C macam tu..

Sal Saari said...

senangnya..tak guna telur pun..
tengok pun dah terliur tekak..

Liya said...

Salam..sy ni silent reader je selama ni.. suka tgk resepi2 kt sini...admire u!

nak tanya ni.. apa beza kalau kita guna air panas instead of air sejuk..sy ni baru je nk kenal dunia baking membaking ni..

sy penah buat pakai air panas kt http://dinno-x.blogspot.com/2011/04/steamed-chocolate-muffins.html

HeLiNa said...

assalam... tgk sedappp!! lantas saya cuba.. tp adunan saya cair sket.. keknya mcm tak naik jer...hahaha... nnt nk try lagi sekali..nk kurangkn mana yg bntuk cecair tu...

pink ixora said...

kita dh cuba...mmg koooo..marbelousss gitew... tp bila potong ..alamak comot mot.. mungkin terlembut cikit kot...mmm...leh tk nk lebihkn tpg sket..hehehe..