BEN ASHAARI

Friday, April 22, 2011

ACAR DARAT ORANG JOHOR

P1270727
Jomm makan acar, cuaca panas2 ni, takde yang lebih menyelerakan bila tekak dijamahkan dengan rasa asam, manis acar, rangup timun dan keharuman bau udang kering. Nampak simple sangat kan acar tu, kebetulan mat kehabisan cili merah, mat letak cili padi..Tapi malang, lepas photo shooting, boleh aku tak tenggek kan cili atas dia. Huhu...biji sawi pun tak de..hmm tak kesah lahh, cerita 7000 patah perkataan pun tak guna, sebab acar itu sudah licinn. Sebenarnya dah banyak kali mat dah post n3 acar, tapi tak kesah...dah mat pun memang suka ulang tayang. Acar ringkas ni paling sedap makan dengan nasi beriani atau seangkatan dengan nya...hmm....tiba2 macam nak singgah blog blogger ini pulak...apa khabar mu disannaaa.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji timun, kerat, belah dua, buang biji dan hiris jejari
1 batang lobak merah saiz sederhana, kerat dan potong jejari
1 biji cili merah, buang biji, dan hiris jejari
10 biji bawang merah, belah dua setiap satu
5 ulas bawang putih, belah dua setiap ulas
1/2 inci halia muda, mayang halus
1 camca besar udang kering, rendam, tos dan tumbuk kasar
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bungPaa cengkih*
2 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
1/4 cawan cuka makan (mat guna jenama JALEN)
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (yang ni agak2, lah yea)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Timun tadi digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan rempah tumis, bersama bawang merah, bawang putih, udang kering dan halia, tumis hingga harum dan semua layu. Masukkan cuka dan gula secukup rasa, biar mendidih.
  2. Tambah lobak merah dan masak hingga pekat dan lobak sedikit lembut. Toskan timun tadi, perah sedikit dan masukkan ke dalam kuali. Gaul rata dan tambah cili merah, masak sekejap saja dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan...

9 comments:

Siti Indrawati said...

Assalam Sifu..memang feveret acar darat,yg best kerangupan timun,lobak merah tu sedapnya..tunggu ramai2 dtg rumah boleh buat,makan sorang2 mcm x ada perasaan je huhuhu..

Citarasa Rinduan said...

cik mat..opocot... melatahlah sis lin sat lagi...

cik mat...acar nie makan gitu tanpa nasi..sure leh tambah 2 pinggan..hehehhe

akuanakpahang said...

Salam CMG, best juga nampaknya acar nie kita suka :)
New Entry "Resepi Cekodok Nasi"

Bella Bell said...

wowww..sedapnye..hehehe!!~

Mr. Kamikaze said...

hehe.. hehe.. hehe

ramizah said...

wah...baru terpikir nak cari resepi ni..tengok2 mat gebu dah letak kat blog...boleh masak ahad ni...sedap..suka :)

FARISZ@AZ.Com said...

Time majlis/kenduri selalu juga makan. Kira lauk tambahan selepas nasi minyak , ayam masak pedas , udang sambal tumis.
FARISZ@AZ.Com
Cara Buka Banyak YM dan Banyak ID pada 1 Masa
Perempuan buat gangguan Seksual Terhadap Lelaki!!!

Sis-Lin said...

wahhhhhhhhh cedapnyaaaa....
Nasib esok ada kerja kawin..leh le merasa makan acar darat ni..klu tak ada aku terjun laut...hahahahahhaha

ayuuu..apocot!

EnY YuSniZaR said...

sedap nye!!!!!