BEN ASHAARI

Friday, March 18, 2011

OREO CUPCAKE...dan...UJI BAKAT TV3 & TV9..BERMINAT?

P1260301
Salam malam semua....haha, cukup lengkap dahh...dari tengah hari, petang, senja dan yang ni malam pulak...gasak si mat nihh. Amacam cunn tak cup cake mat gebu?..lawaa kan..bukan jee lawa, sedapp pun yeaa...Sahh...dasar tak sedau diri si mat ni puji barang sendiri...bukan puji, tapi memang sedap, kredit mat bagi pada teman blogger masak dari Temasik, sapa lagi kalau bukan "Rima"...sorang blogger masak2 yang mat dan teman2 lain turut kagum, sentuhan dia halus, sungguh rajin, pada pandangan mat kan, Rima ni meletakkan pandangan bangsa lain pada wanita2 melayu, lebih tinggi dan lebih berkedudukan..yelah suami Rima kan "Ang Mo" (omputeh)..kann Rima...tabik hormat kat rima, sebab dia senior mat gebu..eh, betul ke, u nampak mudaa jee..ehem ehem...blog rima kat sini...


Mat buat 1/2 dari adunan asal kat blog rima. Tapi kan cupcake ni i tell u, memang lembutt, dah lah tu sedappp....cuma mat seperti biasa lahh, aku derhaka, sori. Mat guna gula perang atau brown sugar, dan rasa dia tetap menten, tak manis sangat just nice...hmmm, biskut oreo pulak mat guna yang krim dia kaler pepel tu..hmm perisa apa pulak yeaa...sat yeaa mat gebu pi tengok kejap......Haaaa, ice cream flavor, rasa blueberry lepas tu kan dia ada berangin2 sikit...hmm sedap lahh...menghasil kan kurang lebih 12 biji saiz sederhana. Kalau nak buat cup cake yang berhias buttercream tu, mat saran kan letak 1/2 jee adunan ni dalam setiap cup. Mat letak 3/4 makanya jadilah ia tembam dan gebu. Oh yeaa..anda berbakat dan ingin menjadi pengacara di TV3 dan TV9?..sila klik sini untuk lebih lanjut... Ok jom semak resipi dia yang anda takkan percaya!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
2 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar halus bersama krim dia sekali

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sedia kan cup untuk cupcake, ketepikan. Dalam mangkuk pemutar, satukan mentega, gula perang, telur, tepung dan esen vanilla. Putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit. Masukkan oreo yang telah dikisar tadi, putar sebati. Jangan terlebih putar yea.
  2. Isi 1/2 (jika anda ingin sapu buttercream) atau 3/4 penuh dalam setiap cup (jika nak gebu macam mat punya tuu). Buat hingga siap. Bakar selama 10 - 15 minit bergantung pada oven masing2 (mat bakar 15 minit). Sejukkan atas jaringan sebelum dihias atau dihidang begitu sahaja....

25 comments:

NYKOLETT said...

cantik cawan cupcakes...

Citarasa Rinduan said...

selamat malam cik mat..
wah...........terjojol mataku memandang kegebuan cupcake oreamu..
ayu nak singgah ke blog rimalah....

PS: kita dah terlebih usia nak join pengacara lah....so...kitajadi tukang masak2 jer lah yer

ninazsyafinaz said...

whoaa..abg mat laju nyer..kita baru hari tuh beli oreo bagai..niat nakbuat weekend nih..tgk kat blog Kak rima gak..sekali malam nih nampak kat dapur abg mat plak..alahai..makin TERGODA!

akuanakpahang said...

Salam CMG, mmg gebu kek awk nie hehehe mmg best dan berkenan:)

New Entry "Kaya raya pun kesepian :("

y u y u Z u l a i k h a said...

saye ada satu request.. besday yuyu dah nak sampai, nanti dah kek dari pak cik mat! pelissss!

y u y u Z u l a i k h a said...

saye ada satu request.. besday yuyu dah nak sampai, nanti dah kek dari pak cik mat! pelissss!

y u y u Z u l a i k h a said...

saye ada satu request.. besday yuyu dah nak sampai, nanti dah kek dari pak cik mat! pelissss!

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

salam cikmat...

cun nampak cupcake tu...gebu2 tu...nanti leh try resepi pon nampak simple je...

AdyBudika said...

nak tryyyyyyyyyyyyyyyyyy

Sunah Mohammad said...

sedapnye pakcik mat~~~~~~~~~~~~~~ ape lagi, suh abang ady buat!!! hahaha~

gadisBunga said...

resepi simple giler! nak try...tapi nak derhaka taruk coklet cips n walnuts. ampun cik mat...!!!!

fara dean said...

amboii..gebu dan mmg rasa nak makan!! laparr ni!!

~ Mamma Olyn ~ said...

nyumm..nyummm pantang mamma olyn nampak resepi cupcake..hehe, btw mmg gebu sungguh & senang yea nak wat, nnti ble try:D

Latiolicious Lady said...

nak buat yesss! thaks cik mat

Latiolicious Lady said...

mat chupp klu tak guna self raising flour..guna tpg biasa je, brp banyak nk masuukan baking powder ngan soda bikarbonat tuh..pleaseeeee

alexa yussida said...

kalo dah nama mat gebu yg buatt kann mestila gebuuu kan cik mat..hehe...cwnnyerr cantikk

Mat Gebu said...

@ latiolicious lady - kalau tak de tepung naik sendiri, rasa mat boleh guna 1 camca teh penuh baking pawder dan secubit soda bicarbonate, gaul rata dan ayak 2-3 kali.

K.Nor said...

nak buat jugak! nak gi rembat oreo eskrim tu dulu.. hehe .. tq che mat, k.nor save resipi ni dulu ya.. :)

Jelita Baker said...

petang ni nak cube.. kebetulan ada simpanan oreo lagi ni.. tengkiu abg mat..(ikhlas- mmg dah jadi sumber inspirasi dah)

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaahhh betul kata Mat, sessssuuuuuaaaiiii Ady + Sunah = Adah, hahahhahahaha..Ady, akak pun nak try sbb abg rimau suh buat..hehee

Aku Ibu Muda said...

memang nak cuba yang ini Pengacara TV?

Rima said...

Alamak I come to sedenak using KTM dahhh.. Memang shiok cupcake ni.. Ty for trying cik mat.. I older than u dahhh.. In fact I older than my ang mo hb hahaha

Shaizhar said...

lalu sini sambil tutup 'idung'

yummylittlecooks said...

Hi cik mat,
Saya sudah cuba recipe ini, sangat sedap!!

N.A.S.H.A said...

assalamualaikum CMG.....akak dahpun mencuba resepi ini....nyammmm2.....sedap ....ada kelainan rasa sebab dimasukkan Oreo dalam adunan ini. Terima kasih daun keladi CMG.....lepas ini nak cuba lagi

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.