BEN ASHAARI

Wednesday, February 2, 2011

TAT NENAS NYONYA.....PROMOT BLOG 14.

P1250326
Hai semua, ok sebab esok tahun baru cina kan, mat ada buat tat nenas tapi sikit saja, sebab menghabiskan baki jem nenas. Tat nenas ala peranakan ni mungkin tak jauh beza dari yang biasa, mat guna minyak sapi, kalau mana yang tak gemar tu boleh guna margarine atau mentega. Kalau anda lihat tat nenas orang2 peranakan saiz inti dia besar2, tertonggok siaa, bak kata "Amy" nyonya Melaka yang menetap diJakarta (kawen dengan orang melayu), makan dua keping dah kenyang, kata Amy, orang2 peranakan panggil kuet tat ni kueh teh (slang dia orang memang macam tu).. Ada lagi satu resipi biskut dalam N3 seterusnya malam nanti. Seperti biasa, kali ni mat promosikan satu lagi blog yang menarik, nama pun klasaik....blog siapa lah tu agaknya kan...Tapi sebelum tu...nak pantun sat...

CANTIK DALAMAN JUGA LUARAN,
CUKUP DIDIDIK DAN PENUH BUDAYA.
TAT NENAS KUEH KEGEMARAN,
KAUM PERANAKAN BABA DAN NYONYA..

Tuu dia, sahh anda tau dah, dah semestinya blog Melur Jelita. Kalau masuk blog dia rasa macam segar jee, macam terbau2 haruman bunga melur...seriuss..tak caya klik sini.... hmm harumm kann...

Jom kita mengetat pulak...hehe. resipi guaa agak2 siaa, lu pandai2 lah eks..

BAHAN PASTRY :-)
1 cawan tepung gandum
1 camca teh gula aising
1 biji telur
1/4 camca teh garam
Minyak sapi atau mentega secukupnya (anggaran dalam 3 camca besar)
Sedikit pewarna makanan kuning (tak letak)
Kuning telur utk disapu ( gua tak sapu punn)
Jem nenas secukupnya (yang ni mat guna resipi kat sini...atau beli jee yg dah siap)

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK PASTRY :- Satukan tepung gandum, gula aising dan garam, gaul rata. Pukul telur bersama beberapa titik pewarna maknanan kuning, dengan garfu kemudian masukkan tepung tadi, gaul dengan hujung jari hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti. Tambah mentega atau minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang boleh dicanai. Rehatkan 10 minit.
  2. UNTUK TAT NENAS :- Gentel jem tadi sebesar ibu jari (selalunya tat nenas nyonya memang besar intinya), buat hingga siap. Canai dph setebal 0.5 cm, terap dengan acuan tat. Kemudian, letak sebiji inti atasnya, tekan sedikit. Buat hingga siap.
  3. Canai lebihan doh nipis, potong jaluran kecik dan buat bentuk "X" atas tat nenas tadi, buat hingga siap, sapu sedikit kuning telur. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selamat 20 - 25 minit atau kuning keemasa. Sejukkan atas jaringan sepenuhnyaa..

19 comments:

ilahjy said...

salam che mat..
kak fb kak org pertama minta sebalang..kat blog ni pun kak ilah org pertama nak minta kali ke2 sebalang..tapi sbb c.mat kata hanya buat beberapa biji jer maka kak ilah tak jadi la bawa balang.. bawa printer jerlaaa nak kopi resepi..hehe..bagi kak ilah mmg cantek hiasan tinggi2 mcm ni.. ada kelainan... kretip tol c.mat..masa raya dulu kak ilah amek resepi tat ni yg bentuk bunga tuuu sedapppp 2kali raya kak buat..t,kasihhh ya c.mat

Chempaqa said...

Salam Mat
org dalam pantang nk minta kuih tat X neh..pasai kao wat X..macam org gaya org minyak pon ader..hihiihihhi..amponnnnnnnnn mat..Gong Xi Fa Chai..raya2 nieh x baik marah ibu dlm pantang taw..hiihhi

Mas said...

rajinnya CMG buat tat nenas...
peberet mas tu...nak sebalang gak boleh..he..he..

Sha@Mama Tina said...

aduhai..sedapnya kuih

eqbalzack said...

sedappppp!

putERi-kAtEk said...

tinggal komen kat sini ke...huhuhuhu.....

http://puteri-katek.blogspot.com/

mia.lia said...

comel tat tuh..hehe..lame xmkn

Sunah Mohammad said...

nape sedap sengat ni che mat~~ huhuhu

faz_e said...

Wah sedapnye tengok!!!!!!!!
Nak sikit!! :)
Thanks for the recipe!

CekWa said...

sedang membayangkan tengah makan tat nenas yang sodap nih!

MamaFaMi said...

Amboi Mat, tertonggok baikkk punya inti kuih tart ko. Nak makan pun ngeri je rasa, takut tak lolos kat anak tekak ai! Hehehe... gurau je Mat.

Wah si Melur nan Jelita punya nama sudah naik maa... :D

Areef Ibn Naim said...

salam cik mat gebu,

tq sudi singgah n follow blog sy...

cik mat, best tol klu dpt makan tat ni, banyak betul intinya, hehehe...

tu klu nak susun dlm balang misi ada ruang2 kosong sbb intinya tinggi, hehehe...

sy suka tart, tp suka klu tepungnya garing sedikit... sampai bln pose yg lalu sy order tart ngan seorang akak ni, sy ckp nak garing sikit tepungnya, ok die ckp nak yg hangus yer, hehehe...

Amirrah Zawani said...

uish,,
tergoda dgn tat nenas tu.. :)

NaDia CoMaNeCi said...

adui....sedapnye....

Mat Gebu said...

@ ilah - Tuu dia. permintaan nih, tunggu raya kita pulak eks..hehe..

@ chemp - serius lah, terkejut aku bila tgk abg bidin pegang baby. ingat kan anak sapa, rupanya baby koo, aduh comeyy nyaa...baby tu, bukan koo!....haha..

@ Mas - orait, kak illah 1, mas 1...hehe..

@ sha - hmm menggoda yea..

@ eqbal - terima kasih untuk tuan..

@ puteri katek - bolehh..ok lepas ni pu3 katek yeaa..

@ mia - exceli comel montel..hehe..

@ sunah - tu lah kan tatau pesal ntah..

@ faz_e - terima kasihh..

@ cekwa - alahh kesiannyaa..kalau dekat ajak makan sekali.

@ mamafami - haha, alahh macam lu tak biasa, tat orang peranakan semua besey2 inti diaa..

@ areef - sama2, mintak maaf sebab saya ni skodeng blog cikgu tapi baru sedar tak follow lagi. Tat yg ni pun pastry dia tak rapuh, tapi rangup sikit. Tapi kan cikgu, saya pun suka biksut yg garing, kalau utk saya, last batch biskut, saya bakar sampai peerang...

@ amirrah _ terima kasih sebab tergoda yea..

@ nadia - hmm, sedap, tu pasal dah habis..

Melur Jelita said...

MasyaAllahhhhh..terkejut nama blog ku naik maaa....seyes, terkejut sungguh Cik Mat...Sayang Cik Mattt..he he he...Mama fami jelita dan jelitawans dan Mr jelitawans, jemput la singgah ..Anda pasti dapat haruman buga melur yang wangi semerbak itu. Tittle Jelitawans dan Mr Jelitawans pasti dalam tangan daaaa

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

LM suka tat ni berbanding tat gulung.Tapi..apa beza guna butter ngan minyak sapi?MG guna apa resipe ni?mana lg best?

Mat Gebu said...

@ MJ - terima kasihh..

@ LM - saya rasa kan kalau guna myk sapi, lagi gebu dan rasa ke butter an dia lebih terasa..

niki said...

Ee sedapnya En. Mat..... Nak try untuk puasa month la. Thx for the recipe !!!!