BEN ASHAARI

Monday, February 14, 2011

PESAL EK, ORANG JOHOR SUKA ASAM PEDAS?..

P1250632
Kenapa eks, orang Johor suka beno makan asam pedas, selain orang Melaka. Hmm, macam kat rumah mat ni, kalau ikan sembilang, bila tanya..apa nak masak dengan ikan nih...spontan bigboss kata "asam pedas" jee senang...Waaa...aku menurut perintah jee, orait...tup-tup dahh siap masak, biasa lah mat gebu kan pantang, kalau orang nak makan apa, aku boleh masak, of coz akan diusahakan. Ikan sembilang segar ni berat kurang lebih 1 kg macam tu, dalam 3 ekor, mat masak semua, dan 2/3 lauk tu dah bagi pada anak2 buah, tinggal lah untuk kami sekali makan, orait lahh, malas nak tepek2 sampai esok... Ok jom semak resipi, walaupun ini asam pedas yang dah tayang jutaan kali...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg ikan sembilang, anggaran 3 ekor
1 biji terung biru
1 genggam daun kesom
1/2 cawan jus asam jawa
Air secukupnya
1 1/4 cawan cili kisar
Garam dan gula (kali ni mat letak serbuk perasa...atas perintah yeaa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan lengkuas'
2 keling hirisan halia
1/2 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, kerat sederhana besar, cuci bersih dan perap dengan jus limau kasturi dan sedikit garam selamat 10 minit. Cuci bersih dan toskan. Terung dibelah 2 dan potongh serong setiap belahan, rendam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, tambah cili kisar, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa. Tumis hingga cili garing, guna api perlahan. Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan terung, kacau rata dan tuang jus asam jawa, masukkan daun kesom. Bila mendidih, rasa dan jika perlu tambah garam secukup rasa. Masak hingga terung lembut dan ikan masak. Boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman....

28 comments:

Alexandriana Alia said...

ya Allah, sememangnya kegemaran saya ni asam pedass!!!.. mmg anak johor suka asam pedas.. hehe. terbaekkk!!

MarDiah said...

yup.. mak kat rumah kalau 3days straight asam pedas pun boleh lalu makan lagik.

AdyBudika said...

buat kesekian kalinya...mintak alamat ko T_T.... aku masuk keje jam 10..ade mase lagi neh

Sunah Mohammad said...

salam che mat~

saya bukan orang johor~ tapi saya suka asam pedas! sebab da lama sangat duk johor kot..

asam pedas kalo takde daun kesom, tak best kan? huhuhu~

cik cek said...

Asam pedas....ermmmmm...my fav...dan memang org Johor pun...
:-)

mia.lia said...

sy pn org jhor..pon suke gak asm pdas..hehehe..asm pdas kalau mkn nan kicap sdp..kekeke

mia.lia said...

sy pn org jhor..pon suke gak asm pdas..hehehe..asm pdas kalau mkn nan kicap sdp..kekeke

Shiela Latif said...

suker sangat asam pedas...ikan sembilang mmg takder lain asam pedas jer lah

kakchik@ella said...

bonda kakchik org Jementah, Johor, asam pedas dia terbaikkkkk cik mat. hihi ..

Mama Hanim II said...

saya bukan org johor, tp tetap suka gak asam pedas.. mmg sedap..

Nasha Aziz Cedera, Rugi RM 40 Ribu Disamun Di Lampu Isyarat Di Jln Persiaran Ampang Hilir

CTE said...

mat gebu punye resepi mcm asam pedas emak saya...org jawa mesti kasi gula... tapi tambah sayur jeruk sedapnye....( dah mcm asam pedas batu pahat pulak )

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak org t'ganu pun suka gak asam pedas... leh ngences tengok asam pedas tiap kali nampak dlm blog kawan2... tapi akak tak biasa mkn ikan sembilang tu... hehe,,,

putERi-kAtEk said...

kalau pakai ikan lain boleh tak...huhuhu saya tak makan ikan kembar seiras dgn keli ni

Yatie said...

Assalammualaikum Mat,
Waduhhhhh Mat, terliurnya akak....mmng lauk kegemaran akak ni....tiap2 hari lauk asam pedas pun takpe....akak dan suami mmng minat yg sama dan kami orng JOHOR sejati....asam pedas mmng takleh tinggal..menu WAJIB....
= Kenapa orng Johor suka Asam Pedas??
=takde jawapan lain...mmng asam pedas sedap dan tetap menjadi pujaan hatiku..
= Arini akak msk asam pedas ikan mayong...leh sama plk asam pedas kan...
= Mat, akak wat koih koci pulut hitam ni..resepi Mat lagi..tq..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

mmmm..i like..betty org johor..jd mmg suker asam pedas..tp betty cuma suker ikan² tertentu mcm ikan merah dan jenak pehtu taruh nenas..yumm..sedapnya..kalo ikan air tawar ikan patin..yg penting ikannya mesti bnyk benda lembek² tu..cuma resipi betty simple sikit..bhn kisar cuma bawang merah,bawang putih, kunyit idup, halia dan cili

ceritera asni said...

CIK MAT!! WOW SEDAPNYA ASAM PEDAS..TETIBA TERINGAT MAK KAT JOHOR..SOB3

hana said...

hentah ekkkk... nape ekkk... sampai ayam pong, org johor jugak yg asam pedas kan! kan mat kan... lepas nih rebit bleh buat asam pedas tak mat?? cabut dulu lah! nanti kakak rebit dtg! kekekeke......

eh! aku klu mkn asam pedas mesti nk ader kicap! laki aku pong pelik... ala mcm tk biasa plak jawa ngan kicap mana leh pisah! besok2 aku wat kek kicap! wakakakakakaa

Bizz said...

sebab mengecurkan...hihi. Tiap2 hari dok melawat as silent reader. Hari ni nak nyemak kat comment box ni..heheh

Ctnaemah said...

Mat...tu lauk wajib..mana boleh tinggal..heheheh

Lieya said...

walau pun saya bukan org johor or melaka.. saya peminat kuah asam pedas tegar..boleh gitu..dari kecik memang suka makan.. pastu..dapat mak mertua org melaka.. memang ngamho dia punya kuah asam.. dah banyak kali tanya resepi..tapi bila masak tak menjadik..hehehe

Melati Qistyna's Mummy said...

br tghari td masak asam podeh, hmmm.... nasi bertambah2 la kitaorg :P

gadisBunga said...

kite org kedah pun gemor gak makan asam pedas ni! huhu~

RaNiA said...

asam pedas is my fav...tapi sya org t'ganu..guane tue??

nur said...

Semalam nengok kat tv asam pedas ayam!
Jemput ke:ALL IN ONE

deqda said...

waaah kita lak kalo msk asam pedas mesti x jadi (mcm idop segan mati x mao) pdhal kita org johor gaks... waaaaaaaa

Scarlett O'Hara said...

Sedapnye!!!Selain ikan sembilang ( bukan keli tau) saya suka guna ikan usat.Yang tak tau tu boleh google camana bentuk dia. Sedap jugak jika dicampur bunga kantan dibelah 2 atau empat.Atau sayur jeruk iaitu sawi masin aka kamcai.Betul tak orang Johor?

MsEatHapPy said...

Mat sy pon org johor and sy pon suka makan asam pedas...klu family sy mcm2 ikan kami guna escp ikan2 laut laa mcm ikan pari, ikan tamban, merah, kerisi kkdg ayam..byk lagilaa...pastu kami suka tambah ngn belimbing buluh...fuh mmg sedap...

harleena said...

ya asam pedas. Terliur dah ni cik mat... Sapa nak jawab? Sendiri jawab laa.... heheheh

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.