BEN ASHAARI

Friday, February 4, 2011

MUFFIN NANGKA...PROMOT BLOG 20 (AKHIR)..

P1250351
Hai semuaa, pa khabar, dah sangap2 nampak..sama lah kita. Mat sebenarnya kan berada dalam mood sungguh panas, berdebar2 dan rasa hangat hati...hmm ada kes baru lahh, pasal curi2 gambar ni semua, kali ni agak besar melibatkan satu syarikat ni...tapi mat boleh tulis itu saja, hal lain adalah rahsia kami buat sementara ini. Ok malam ni nak share satu resipi muffin dehaka, tapi kalau tengok dia nya teknik ala2 cupcake siaa. Sebenarnya mat nak habis kan nangka yang berbaki dalam 100 gram, biasa lah, si mat gebu kan suka dehaka2 resipi, lepas tu buat R nD, mana yang menjadi tu, sedap, aku masukkan dalam blog, yang mana ala2 tuu, diam aku masukkan dalam reban ayam..hehe..

P1250354
Muffin ni lembutt jee, hmm dengan haruman bau nangka. Mat guna esen nangka sedikit, selain nangka segar. Menghasilkan dalam 10 - 12 biji muffin bergantung pada saiz tin muffin masing2. Hmm ok lah kita lihat blog siapa yang DTS promot kan untuk malam ini, kira yang terakhir lah yeaa...Kali ni agak istimewa mat letak 2 blog wanita..yelah kita gilir, siang tadi lelaki ni malam wanita pulak, baru adil kannnnn.....Ok jom kita lihat....

Kalau sebut "Citarasa Rinduan" mesti ramai yang dah tau kan. Blog milik Puan Siti Rahayu @ Ayu, panggilan kami pada beliau dikalangan blogger. Ayu ni kira aktif berblog, nak tau apa perisian blog beliau, boleh lah anda singgah di sini....

Dannnn...terakhir malam ni, ada satu blog ni nampak menarik lah pulak..sapa pulak nama budak nihh..hmm "Nisa Kay" dari blog "Saya Suka Menaip"..erkk sama pulak macam pakcik mat, suka menaip juga, tapi pakcik suka typo...hehe, ok nak tau apa yang ditaip kan oleh Nisa Kay, boleh klik sini...

Selesi sudah sessi promot blog...Maka dengan ini tamat lahh..insya allahh nanti mat buat lagi, dann nak tau apa kelebihannya promot blog ini pada blog2 terpilih..ok tu N3 untuk esok, sekarang kita lihat resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram mentega
2 biji telur gred A
70 gram gula halus
175 gram tepung gandum*
10 gram baking powder*(*disatukan dan diayak)
80 ml susu segar
100 gram nangka masak, didadu
1/4 camca teh esen nangka (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas muffin pan dengan papercup sesuai atau guna kan muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur dan terus memutar hingga berkrim. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Kacau rata.
  3. Akhir sekali masukkan esen nangka dan nangka yang didadu tadi. Gaul rata dengan spatula. Isikan 3/4 penuh dalam mangkuk yg disediakan. Bakar 25 minit hingga keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan..

19 comments:

Nieza said...

assalam tuan dapur...saya dtng lagi...hehe singgah byk kali pun dapur CMG ni tak kenyang-kenyang pun...haha btw nampak menarik muffin tu..sedapnya:)

~...AmALinA....~ said...

wah!!! sedappppnye... nak ckit.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

whhhaaaaaaaaa
blog nisa terpilih????
thankssss mmuuahh!!
:D

Citarasa Rinduan said...

peeh...tersangat gebu muffin versi nagka nie...en zalie suka nie cik mat


thanks tersangat-sangat..
ayu suka tak sampai tak ingat,..
malam nie sure tak nyenyak sangat...
jasamu cik mat ku tak mampu nak beri pingat

♥NuR SyAFiQah♥ said...

ala...da terakhir ke??
bile nk promote blog sy lak mat gebu..hehehe

*wt muka x malu*

Mat Gebu said...

@ nur - releks....tunggu yeaaa..ok saya save link blog anda dulu..

mia.lia said...

comelnye muffin neh..hehe..
tpi xpena lak dgr muffin ngka..keke

Kalamhati said...

pheewwitt!ayu berpantun..kelas gitu!hehe

Hebat bermuffin hebat bergulai
Che Mat dan DTS tak dapat dipisahkan lagi
(pantun tak jadi..hehe)

[newrule_ezatea] said...

waaaa...nampak sedap la muffin ni..terliur dibuatnyer huhu

akuanakpahang said...

Salam CMG, Singgah malam nengok kek gebu :)

Ummi said...

Huh, nyampasss...ko tinggalkan bau nangka jek kat sini..terbau2 ni ha...kejaaam ko Mat tau! Waaah syarikat mana la yg sangat berani cucuh api kat hati Mat Gebu tu...nnt ada kena saman juta2 kang...huk alaahh!

MamaFaMi said...

Mat, ada esen nangka eh? I don't know la kewujudannya... mm tapi rasanya kalau ma tak boh pun tak pe sebab nangka mama tu dah cukup power bau dia...ahaks...

Ummi, kita dah cakap kat Mat, kita ada bau bau duyan (bukan bau bacang lagi) dengan Mat, bila dia fikir nak saman tu... ahaks.. ada paham kaaa.... Ummi nak join kita tak jadi bau bau duyan dengan Mat? Ngeh ngeh ngeh....

Lisa said...

aduhai..mana nak cari esen nangka erk..kt cni x jumpa ler..nak kena cari gak ni..

Melur Jelita said...

Nak sama sapa Cik Mat? Ketinggalan sokmo...

Mat Gebu said...

@ nieza - terima kasih sudi singgah..

@ amalina - boleh2..ada lagi nih..

@ nisa - sama2..harap dpt membantu sikit yea..

@ ayu...
PAGI2 MENGGILING LADA,
TANGAN PIJAR TAPI TAK RASA,
TERIMA KASIH JUA UNTUK ANDA,
KERNA MENYOKONG DTS SENTIASA..

@ mia - biasalah mat gebu kan derhaka nya tukang masak.

@ KH - haha, kira boleh lahhh...

@ newrule - boleh cuba nanti..

@ AAP - hmmm gebu lembut dan boleh dikatakan sedap..

@ kak ummi - we story about this later..panas nkoo!.

@ mama - haha, adehh shh dediam maaa..just between kita-kita siaa..

@ lisa - hmm tak pasti lah tapi saya beli dikedai baking kat JB.

@ MJ - haha, ada lah, tapi belum boleh cita lagi, tunggu..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Salam...memang kelassss...

my stories said...

Cik Mat, ai pun dah buat muffin nangka nih juga. mmg sedap.

Ummi said...

Mama - yup yup...Ummi nak join yang bau2 doyan tu..naaakkk...kita mmg bau2 doyan kan...eh bau tempoyak lg best Ma..hehe... Tp Mat kan Ma, dia bau2 cencalok dgn kita..hehe

shashacatering.com said...

Muffin nangka? Wah! mesti sedap ni. Tak pernah dengar muffin nangka sebelum ni.
Tq for sharing;)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.