BEN ASHAARI

Sunday, February 6, 2011

MANGO LASSI.....HMM SEGARNYAA...

P1250391
Petang semuaa, hmm masing2 macam boringg jeee..sama lah, mat pun bosan sangat2..tu pasal aku gila2 sikit hari ni, tapi tetap bosan juga..Cuaca dah mula panas dan berangin, kata orang, kalau cuaca macam tu dah nak kemarau, hmm wallahualam. Petang ni mat saja lah curi 1 biji mangga yang beli tu hari, sebab teragak sangat nak merasa mango lassi, kebetulan plain yogurt pun ada dalam 1 bekas, jadi boleh lahh kan..Cuma tang susu tu mat guna susu sejat + air sikit. Kalau guna susu segar, tak payah lah letak air. Sedap diminum sejuk..hmm memang nyaman

Anda kalau ada masa kan...jalan2 lah ke laman rasmi Sahabat Blogger di sini... Tak paksa tapi cuba dulu tengok2, menarik ke tak, ni kira baru, jadi bagilah sokongan, walaupun kita hanya blogger masak2, tak salah kan sokong blogger berlainan aliran...Ok tu saja.. kita semak resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji buah mangga masak
1/4 cawan plain yogurt
1 cawan susu segar (mat guna 1/2 cawan susu sejat + 1/2 cawan air)
Gula secukup rasa (mat guna 2 camca besar gula perang)
Ais kiub secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Mangga dikupas, ambik isinya dan potong kiub. Masukkan ke dalam alat pengisar bersama semua bahan2 di atas kecuali ais kiub. Kisar hingga halus.
  2. Tuang dalam gelas sesuai, letak ais kiub dan boleh hidangkan. Sedap di minum sejuk...Hmmm..nyamannn...

12 comments:

Chempaqa said...

salam Mat..
matttttttttttttttttt..sedapnya Lassi..lassi paling best kat restoran insaf jln TAR..tp masuk sana..paham2lah..insapppppppp jap..hihihihi

Melur Jelita said...

Salam Cik Mat,
memang nyaman la bagi yang sihat..kalau yang ada asma macam saya, tengok je la...he he

Neny said...

uuuuu..sedapnya mat!!!! Terliur tul la! Sini mango lassi boleh dpt kat restoran pakistan ja...

bluevamps said...

wahhh...tetibe je rase dahAga

Mat Gebu said...

@ chemp - hahahaaha, adehh, terus insap tu yg lawak...

@ MJ - erkk alaah, tak boleh yeaa..huhu sori..

@ neny - tu lah, saya pun menyedut tak hengat tadi...

Kancilbiru said...

Cik mat, tetiba rasa terliur, air liur meleleh jer dalam mulut..haish kena cuba gak ni..hihihi

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Mat Gebu said...

@ kancilbiru - haha, tu ada lagi 2 biji mangga, ada kang aku buat lagi...erkk..

@ LM - hmmm maleh nak kata apa2..hahhaa.

haniQaseh said...

sedapnya mat...rugi nie kalau x cuba.....

khalis kyra said...

salam cik mat....eermmm sedapnya lassi tu...terasa sejuk jer masuk ke tekak...arrrgghhh berkhayal rupanya aku....hadoii

Mat Gebu said...

@ hani - sedap dan senang pulak tuu..

@ khalis - alahh kesiannya, hmm kalau dekat boleh lah minum bersama2..erkk takut pulak kang skandal...

wida said...

mak aiii..sedpnya incik mat..terasa2 nyamannya..saya dh bnyk kali cuba resipi u..mmg jd n mantap...mintk izin yer mncoba resipi2 tuh utk laluan tekak suami n anak2...thanks a lot sbb blog ini mengajar aku jd rajinnnn ke dapur..wink2

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.