BEN ASHAARI

Sunday, February 6, 2011

BISKUT GERMAN @ DEUTSCHE KEKSE.

P1250382
Selamat hari raya, maaf zahir batin yeaa...hahaha, silap makan ubat, macam ni lah jadinya!!.. Tak de lah, saja je, korang takkan tatau mat gebu ni siapa, manusia yang berselindung di balik tiffinbiru, penuh rahsia dan teka-teki..tapi aku ni tak de lah pulak buruk perangai, setakat ni blogger yang datang semua kata aku ni ok-ok jee, yang penting apa2 kita buat kena ikhlas,..Laaa tak caya ke, koo pi YM Ben Ashaari tanya dia, kalau aku cakap bohong..atau ramai lagi...malas lah kan nak sebut, kang kata berlagak tak hengat pulak.

P1250383
Biskut German @ German Cookies @ Deutshe Kekse ini resipi dia mat ambik dari dapur Rima Of Singapore di sini ...tu diaa ala2, bangsawan Singapura kooo...Tapi Rima ni memang mat salute lahh, perfectionist dalam hal2 rumahtangga, kalau tengok hasil kek lapis dia, masya allahh, kagum sehhh...kata orang melayu, kerja dia berhalus, dia ni kalau nyonya peranakan lah katakan, sah anak2 tauke yang pinang, sebab handal di dapur dan berhalus dalam kerja...Bibik Neo suka anak dara macam tu tau!!...Ok lepas aku merepek segala macam, jom kita lihat resipi pulak..terima kasih mat pada Rima...

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi (mat guna Golden Churn juga)
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
  2. Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....

23 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

nak kumpul koleksi makanan semua ni! nak masak kat langkawi!

zie said...

SALAM cik mat

1) cantik blog cik mat ada bunga oren pastel

2) biskut german tu kak terbaca biskut geram ...hahahaha

Rima said...

Alamak mat.. nape tak cakap siang siang anak taukey suka anak dara macam ai.. ni dah jadi mak dara dua kali dah ni.. adehhh tak dapat taukey dapat taugeh austrian pun jadi lah kan hahaha

miss lolly a.k.a luvfareda said...

biskut german ade, biskut london ade, biskut jepun mane ? Ngaaaa

marina anakcikbob said...

btl3..kek lapis kak rima sangat cantik!
teliti betul dia buat..
sy folow dia pon sbb en. mat mention nama dia beberapa kali..
tu mcm tergerak nak g tgk blog dia.. bes!

alhumaeiraa said...

As'kum...saya lama dah follow cik mat...Kalu sebelum ni, masuk aje blog masakan, mesti bloggernya mention nama cik mat.kira femes la cik mat ni..

By the way, congrats aaa dpt capai 5555 followers..emmm, biskut yg cik mat wat hari unik la, gerenti sodapp nii..mesti try..

Salam kenal..

Azli Razali said...

mat cam sedap jer nih leh buat tuk raya nih hehe

Mat Gebu said...

@ yuyu - wahh rajinnya, anak dara sapa lah nih..

@ zie - hahaha, biskut geram yeaa...nanti cipta satu biskut, lpas tu bagi nama biskut geram.

@ rima - hahaha, yang penting taugeh aussie tu baik dan very understanding nya suami...kalau bini tokey takut pulak kena madu.

@ miss loly - Tak lama lagi, akan muncul biskut jepun plaks..

@ marina - betul kan saya kata, saya pun masa 1st time pi blog rima terus melekat dah..skodeng sakan siaaa..

@ alhumaeiraa - salam dan terima kasih, alah hai saya ni biasa2 jee, masak pun sempoi2...tak dann lah nak masak canggih2...tak reti.

@ chef azli - Haha, macam tau2 jee, lepas tu kan chef, boleh derhaka plak tu, jadi kan beberapa jenis biskut...ada bran?

Ibuaisyah said...

Salam cik MG,
Pertama:-terima kasih bebanyak...sediakan resepi yang setakat ini sy try marbeles...
Kedua:-halalkan resepi2 yang sy ciplak tu ek...wpun ade gak derhaka skit cos time tu x da benda tu...hehe mcm cik MG gak lah...
Ke_3:-nak tanya apa sal bila sy bakar cake jer...kat tengah tak masak..tp kat tepi dah hangus...huhu..camna nak menghindari tu cik mat...

Isteri Yang Comel said...

mat gebunyer kueh nie.. like...

ummi30 said...

salam en mat... saya suker blogwalking blog en mat ni... tapi x penah tinggal komen, segan... sejak saya pun dah terjun dalam bidang blogging memblogging ni, tu yang nak tinggal komen tu... enmat, harap dapat bagi sokongn ayer, dan tunjuk ajar... tqvm

Yatie said...

Assalammualaikum Mat,
Comelnya tngk biskut German ni...tngk bhn2 pun mudah je..leh cuba ni...tapi ntah bilalah agaknya ya...raya lama lagi...kui3..

hana said...

semalam pong aku pikir nak ke german.. tapi sedo2 aku ke tanah jawa! pulak daaaaa.....

Siti said...

saya selalu skodeng blog cik mat ngan cik rima hu hu hu. Dua2 saya suka, dua2 dalam toplist fav blog saya :-)

azila said...

salam en mat...zla kembali bersiarannn.heheh...kalo buat ni, mmg sure cpt laku ni, sbb bukan musimnya...

shah-kayrul said...

resepi & bahan yg senang..tengahari nie kena cari bahan....

ct_nurmarlissaa said...

sedapp nyer....nak skit....

AIMAN said...

tiba2 ceq rasa lapaq =)

Fariza said...

cik mat nak tanya .. kenapa brownies saya merekah ? saya guna tepung brownie NONA.. ke kena campur sendiri gak yang elok jadinya? :(

julie"anne said...

salam,kite xnah komen, tpkomrn sbb uncle (ke?) silap eja..jgn mrh ek..

DeutsChe

huuuuu~~

btw,kite suke tiru resepi dlm blog ni..ngeee..thanx for sharing!

Mat Gebu said...

@ julie - terima kasihhh...ok saya edit eks..

Beauty Iynn said...

Kalo x guna tepung kentang xleh ke?

Mohamad said...

Isteri saya nak buat biskut ni ye...halal kan k.. thanks a lot..