BEN ASHAARI

Sunday, February 13, 2011

AYAM MASAK HIJAU.....JADI MERAH SUDAHH!!

P1250594
Panasss....dalaman pun panas gak nihh..huh, takpe sabar-sabar..Ok petang ni share satu resipi derhaka, dah lah tu nama lain rupa lain, guaa pun tatau mana silap, tapi rasa dia ok bangett, ada rasa ala peranakannya masakan sikit. Resipi asal dari Kak Yatie Memories, blog beliau di sini, kalau anda perhatikan wajah kak yatie tu kan, bukan saja cun, tapi air muka dia tepancar sifat2 keibuan, bila tengok nampak sejukk jeee...nampak tenang jee...kann kakk...erkk pengsan ke?..laa mat gebu kata yang benarrr nihh...hahaha..Apa pun terima kasih yea share resipi ni dan minta maaf jika mat derhaka guna ayam, sebab tu je yang ada buat masa sekarang. Ok jom semak resipi nya, mat guna ikut kesesuaian bahan yang mat ada..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping dada ayan, kerat 3 (sebab besar), cuci bersih dan toskan*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*digaul rata dan perap sekejap)
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 tangkai daun kari
3 biji cili hijau, hiris serong
1 camca teh serbuk lada hitam (mat letak 1/2 je)
1 cawan air

BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
5 biji cili padi merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam tadi digoreng embal-embal atau 3/4 masak, angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum. Tuang air dan kacau rata.
  2. Tambah cili hijau, daun kari dan serbuk lada hitam. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak hingga ayam empuk. Akhir sekali, tambah jus limau kasturi, kaau dan rasa. Jika ok boleh matikan api.. Hidangkan bersama nasi putih dan ulam-ulaman..

14 comments:

Sunah Mohammad said...

takpa~~ asal jadik n sedap!! haha! dulu wat ungkep, tak ijau! jadi merah gak~ derhaka sangat!

putERi-kAtEk said...

PCM!!!! leher ayam saya mana.... :(

Eyrique Ettiqaz. said...

mat gebu macam mana boleh dpt nama tiffinbiru...sedap sgt nama 2.cer cerite,cer cerite sikit.

ceritera asni said...

CIK MAT..TADI ASNI BARU JER MAKAN AYAM MASAK MERAH..SAME AH..HEHE

kemei said...

DTS..sy slalu msak tgk resipi kat cni~tq yery much~

Ummi said...

Salam Mat Derhakaaa!!! Hahaha..tu la derhaka lgk, dah ala2 derhaka la jugak rupanya...mana nak sama dengan Yatie punya...hahahahhaa..aah peliksss eh...apasai ko punya jd merah, akak tgk kat dapur Yatie tuh..kaler ijo2 gitu...terlebih derhaka eks..!

Mama Hanim II said...

perhh..sedap tu..

(Gambar) Pertunangan Ally Iskandar TV3 Dan Aishah Zainal Naib Juara Gadis Melayu Musim Pertama

Yatie said...

Assalamualaikum Mat,
Klakorlah plk di buatnya akak baca n3 ni....sebenarnya akak takde mood...gara2 mcm Mat aritu ada lalat kacau kat Blog....nak buat dek jek takleh..teringat jek....

Tetiba Mat puji akak terlebih sudah.....uwaaaa, buat akak tersenyum jek...kdng2 pujian ni buat akak takutlah...apa pun akak bersyukur dngn apa yg Allah kurniakan....

= Tq sudi mencuba resepi yg tak seberapa ni...tak kisahlah tak warna ijau, yg penting sodap...nasib baik Mat tak letak kaler IJAU ayam tuuuu...cubalah Mat....gempak seh...ekekekkee..

azila said...

en. mat...tajuk resepi lain dr hasilnya xpelik, sbb zla dah biasa sgt kuar hasil lain dr tajuk resepi..hehhe

Kak Sam said...

Assalamualaikum ....
Setuju...setuju...setuju sgt psl Kak yatie tu. Saya suka pi dapur dia sbb masakan dia mmg kena ngan tekak saya. Akceli saya dah angkat dia ni jadi Kakak sbb nak kek kaler hijau bulan depan. Hahahaha

mia.lia said...

tkejut tgk resipi orie..hahaha

nyway..ase cm nk try jep..hehe

[FaDzLi aNaK dEsA zOnE @ FADZ] said...

ok ler tu... yg penting rase die.. rupe tak aper.. ahahahha

iHayat said...

salam, thanks for the recipe. saya baru je try buat semalam and SEDAP! (walopn saya ni rookie bab2 masak ni) daun kari tu mmg buat this dish more fragrant and tasty.:d

CIKGU MPV CORNER said...

Asmkm, jalan2 cari resepi....wow blog yg tersgt hebat...sebab ramai pengunjung.Saya nak minta izin CMG nak try resepi ayam masak hijau aka merah tu.dah nak masak hari nie...tkasih.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.