KENAPA TIFFINBIRU?.....DTS - MELUR JELITA?...

N3 seligan kejap, lepas ni nanti baru ada N3 resipi.. Tadi kat komen N3 lepas, ada sorang blogger ni "Eyrique Ettiqaz" tanya, macam mana boleh dapat nama "tiffinbiru"?. Mat sebenarnya tak terlintas langsung nak buat blog masa tu dan mat memang aktif di MyResipi, ada kot dekat 100 aku sumbang resipi dalam tu. Tiba2 satu hari tu tergerak nak bina satu blog, puas fikir ni objek yang boleh melambangkan identiti mat gebu itu sendiri, oleh kerana mat miliki 1 tiffin biru antik, maka mat guna kan lah "tiffinbiru" tu sebagai URL untuk blog, masa tu guna nama "bluetiffin", tapi sayang atas sebab2 tertentu blog tu rosak, mat pindahkan semua resipi2 dalam tu ke dalam klon blog bluetiffin iaini "tiffinbiru" jadi asal2nya mat dapat nama tiffinbiru tu dari tiffinbiru seperti gambar di atas tu lah.....dannnn....

Blog Melur Jelita telah mempelawa mat menyertai ruang soal jawab mengenai resipi di blognya.. Dan mat gebu betindak sebagai tukang jawab kepada soalan2 yang diberi, melibatkan perihal2 dunia masakan dan resipi. Tapi sebelum tu mat nak pesan, mat gebu bukan sorang yang berpendidikan dalam dunia masakan, apa2 yang mat tau hanya melalui pengalaman tu saja, insya allah mat akan cuba nanti, Jadi jika anda ingin tau lebih lanjut, boleh klik sini... Ok cukup setakat ni dulu, nanti N3 masakan akan menyusul, salam sayang dari DTS-Mat Gebu....
KENAPA TIFFINBIRU?.....DTS - MELUR JELITA?... KENAPA TIFFINBIRU?.....DTS - MELUR JELITA?... Reviewed by Mat Gebu on 2/13/2011 06:10:00 PM Rating: 5

16 comments:

  1. salam singgah lagi cari resepi.....
    hm, sweet jerk nama tiffinbiru kan, tapi kalu nak pi obersi kn guna bluetiffin la yerk, baru international.. hehe
    apepon masz dah mula suke singgah sini..

    ReplyDelete
  2. @ maszmadi - terima kasih atas kesudian singgah di DTS ni..

    ReplyDelete
  3. ingtkan muffinbiru.....ngeeee...

    :D

    ReplyDelete
  4. salam..

    tiffin ape maksudnye ek...che mat.

    Namanye sound nice,ai suka..

    pengunjung setia DTS over 7 times a day...hehhe:))))

    ReplyDelete
  5. CIK MAT..PATUTLAH NAMA TUH UNIK SEMACAM JER..

    ReplyDelete
  6. tiffin tu nama saintifik dia..tp kan cik mat..kalo org jawa johor neh panggil mendalah tepen neh "rantang"..hehe..tp..tiffin gak lah sedap..ada nilai2 komersial..

    terus maju DTS..I LIKE..always be ur silent reader...=)

    ReplyDelete
  7. che mat! saya derhaka...

    http://www.sunahsukasakura.com/2011/02/derhaka-kepada-mat-gebu.html

    ReplyDelete
  8. assalamu 'alaikum Cik Mat,

    ilmu yg diperoleh drp pengalaman tu lbh mahal harganya... sbb ilmu dah dipraktikkan, so kita tau keberkesanannya... ilmu praktikal tu lbh berguna dr ilmu teori...

    ReplyDelete
  9. cik mat...
    yang penting..tiffin tu..banyak ong tau...hehehhe

    ReplyDelete
  10. Mat, mana dia kuih bingka labu ko tuh, tgk ada kat bloglist...sorok ekss..kedekutss...Mak Yah, tgk Mat ni, x kasi makan bingka labu dia...huhuu

    ReplyDelete
  11. Ya Allah,x sangka Cik Mat Gebu boleh jadikan n3 pasal soalan saya 2...Ingatkan Cik Mat Gebu jwb dlm ruangan komen je.anyway,10q so much,betol BA kate CMG ni x sombong..mmg baik hati...CGM bila nak buat char kuey tiaw...itu feveret sy 2.

    ReplyDelete
  12. Salam Ci Mat,
    macam biasa , saya ni tertinggal sokmo....he he he.

    Terimakasih ya Cik Mat sebab sudi bersama melurjelita.com.

    ReplyDelete
  13. cikmat,agak2 kalo nak jual tiffinbiru tu mula harga berapa yer?huhuu..kompom xnak jual..apepun..tiffinmu itu ttp mjadi pojaan hatiku..bkn je antik,biru la pulak :D

    ReplyDelete
  14. cikmat, baguslaa sejak dulu dah menulis.. byk resepi ada..seronok baca and mencuba.. terima kasih ye..

    ReplyDelete
  15. Salam Che Mat, just nak tau, kalau blh bagitau la, cikmat gebu sbnrnya keje apa? Ke memang tokey butik cam yg BA tulis arituh?

    ReplyDelete
  16. Salam Che Mat, just nak tau, kalau blh bagitau la, cikmat gebu sbnrnya keje apa? Ke memang tokey butik cam yg BA tulis arituh?

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.