BEN ASHAARI

Wednesday, February 23, 2011

APAM BLACK BEAUTY @ BLACK OUT?..HMMM..

P1250869
Salam semua, hmm sibuk sikit hari ni, tak dann lah nak on-line sangat, ni baru dapat on.. tadi mat buat rombakan sikit kat YM, jadi mana2 nama yang terdelete tu minta maaf yeaa, apa2 nanti anda add balik mat_gebu..okey. Bukan apa, ada tu tah sapa2. Lalat pun mat terima je sebab tak tau kan..huhu. Ok kita cerita pasal N3 malam ni pulak. Hmm apa tuu, hitam macam dayang senandung jeee. Sebenarnya pagi tadi mat tulis kat wall FB mat, kata nak buat apam, lepas tu nak cuba sesuatu yang menggemparkan...why not we try black, perghh pitammm, kebetulan memang ada stok warna hitam oleh Wilton dalan simpanan mat, jadi on lah projek.

P1250882
Hahaha, amacam u all, ada brann nak dehaka macam mat gebu bikin apam kaler hitam lagi, jadi mat letak nama apam black beauty atau lagi satu nama apam black out seperti cadangan geng FB mat Puan Mazlinah Abdul Ghani, terima kasih idea anda..waaa, memang pengsan lahh. Tapi kan bila dah letak kelapa, berseri, hitam vs putih vs jari gebu mat gebu yang gebu lagi gebu...haha, dasar tak sedar diri kann si mat tu, tak kesah lahh..Resipi mat ambik kat blog Rima Singapore yang begitu mat kagum sangat dengan hasil kerja dia...Terima kasih Rima... Ok jom semak resipi mudah ini..mat buat 1/2 dari resipi asal...resipi dibawah ni yang mat buat....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (mat letak 3/4 cawan)
6 gram instant yeast (mauripan)
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Sedikit pewarna makanan hitam (mat guna jenama Wilton)
Kelapa parut putih secukupnya*
Secubit garam*(*gaul rata dan kukus sekejap)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung beras, tepung gandum, gula halus instant yeast dan gaul rata. Kisar nasi sejuk tadi dengan air hingga halus, tuang dalam tepung dan kacau rata dengan whisk hingga sebati dan rata. Perap 1 jam.
  2. Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Letak pewarna hitam dalam adunan apam, kacau rata (kaler dia tak delah hitam sangat, jadi sedikit kelabu). Sudukan hampir penuh pada setiap acuan, kukus 15 minit dengan api sederhana (mat kukus 10 minit).
  3. Sejukkan apam sebelum dikeluarkan dari acuan, hidangkan dengan kelapa tadi. Kalau nak merekah kukus guna api kuat, balut tutup kukus untuk mengelakkan air jatuh....Selamat mencuba..

29 comments:

risa said...

hitam itu menawan dan tertawan:)

Melur Jelita said...

Hitam pun hitam la asal sedap Cik Mat..lepas ni pasti ada jelitawans yang suruh cik mat buat kaler hijau ka oren ka..he he he..

O ya , Cik Mat tak nak keluarkan buku resipi ke. Semua resipi Cik Mat kat sini jadikan buku, sure laku ni..ai tell u...he he he

Izamir Ridzwan said...

xpenah lgi tgk apam hitam cenggini

putERi-kAtEk said...

hahaha...apam hangus ada la

putERi-kAtEk said...

PCM, adakah YM sy turut terhangus??

Pembawa_Wacana said...

Apam hitam? First time tengok apam gini...

mokwonik said...

ohh ade rupa nye warna itam!!!...ingatkan letak dakwat sutun tadi;)))))

Yatie said...

Assalammualaikum Mat,
Akak dtng nak mkn apam itam ni....itam pun itamlah Mat, janji sedap..tul tak???
= Kalau akak letak kaler itam ni, agak2 anak akak nak makan tak ya....hehehhee...sowwy guwau jek..tapi mmng cunlah apam tu..

HomeKreation said...

Salam Mat. Itam nyaaaa.... hehehe I love itam2 ni, anything itam menyelerakan...!

cek chun said...

mu masak apa pun tetap lawa bagi ku cik mat :)

Rima said...

Memang betul.. hitam tu menawan.. just like me ahaksss

akuanakpahang said...

Assalam'kum CMG, pergh hitam pun gebu hehehe :)
New Entry "BLOG HIJAU"

kd-gardens said...

Sabau Jerr lerr...dari pagi akak tunggu apam blackout nih....siap makan ayam masam manis ngan sotong goreng kunyit dulu tau......hehehee sweet nampak apam ni....tersipu2 malu...tqvm

HaSue said...

haa..tu ori tuh jari montoks sensasi pas gaul sutun masih melekat kunyitnyer haa..(detail tu mate aku nih)ekeke..ampun jgn marah naa..
*tunggu2 gak kak ummi kuantan muncul x muncul2 nih..huhu

ingatkan itam guna guna browning sugar td..rupanya mmg guna pewarna itam ek..biasa nya pewarna ni mmg utk buat kuih ek che mat?

SaYraH WonDerLanD said...

Sabar sarah sabar untuk melihat entry mat gebus yg sememang nya gebus mcm apam black beuty ni. Kata orang hitam tu manis. Hitam manis yang hitam manis..pandang x jemuuuuu pandang x jemu

logorithm said...

Waaaa... agaknya inilah apam hitam yang pertama di dunia! Thumbs up!

♀ Perempuan Manis said...

1st time tgk apam hitam ni..tp,xbleh jamu kat bdk2..kompom tak terjamah nnt akibat kepelikan dgn warna hitamnye...hehehe..tp, klau jamu kt sy insyaAllah LICIN!!! ;-)

cik cek said...

Hitam itu manis...mutu...dan keunggulan.... :-)

Sunah Mohammad said...

wah, ini memang kreatif! serius, boleh lawan chef international ni! saya bangga ada sifu macam ni...;)









saya tak bodek, ok? :D

Woofer Storm said...

lepas ni nak try dlu masakn resepi cik mat..ehheee ada tak resepi senang?
bukan apa,msuk blog ni.asik lapar je la jwpannya..heeeee

Nieza said...

walaupun hitam tapi ada juga manisnya....cantik gebus jer apam ni ...tapi mana nk pi cari colour itam tu cik mat?.

Beautiful Butterfly said...

ada jugak colour hitam utk buat kek ye,saya baru tahu,kesian nye aku...hehehe..apam yg abg mat buat cantik je,kreatif! =)

Mat Gebu said...

@ risa - yeaaa betul, hitam tu seksi kan..

@ MJ - kaler hitam ni siapa nak buat, cuma saya je kot..

@ IR - haha, tuu dia, memang betul, pestime kann..

@ pu3 katek - erkk apam hangus..hehe, YM anda terselamat..

@ pembawa wacana - haha, ngeri kan..

@ mokwo - adaa, jenama wilton..

@ kak yatie - yng ni budak2 sah tamo kak, sebab semacam jee kann..gelap gelita..

@ HK - yeaa hitam itu menawan kan.

@ che chun - terima kasih, alah hai biasa2 saja..

@ rima - hahhaa, betul, lawaa kan, and sexy jugaaa...erkk..

@ AAP - haha, gebu tetap menten..

@ kd - haha, exceli pagi dah adun, tapi kena soping barang dapur, terpaksa simpan dalam peti sejuk dulu adunan apam tu..

@ hasue - hahhaa, sabau je aku, nampak eks, exceli tu cahaya lampu hood dapur...

@ syarah - hitam itu menawan..

@ logo - betul2 pestime agaknya orang buat..

@ perempuan manis - hehe, tidak disangkal lagi..

@ cik cek - tuu diaa, ala2 iklan TV..

@ sunah - hahaha, mulaa lahh koo nihh..

@ woofer - hmm apa eks yg senang, rasa2 nya semua senang kot.

@ nieza - saya guna Wilton black color..

@ BB - adaaaa..tapi mungkin jarang2 atau depa guna untuk kaler fondant salut kek tu saja..

Ummi said...

Mat, lepas makan apam ni ada apa2 akan bertukar kat diri kita? Wakakaa...jangan hati ko hitam dah..akak ketukss paler tauuu! Hehehe..hati ko mesti sebersih kelapa itu...hehehhee

Mrs.Zack said...

Mat........

Kalau akak buat kaler ni sure darlings akak yang dua orang tu tak mau makan coz mereka berdua mmg tak mau mkn benda yang hitam takut kulit mereka bertambah hitam hahahaha....anak2 macam2 :)

Wanieyra said...

Salam CM....

Takutnya tengok!!!!

CT NoArIzAh ArIs said...

selod le cik mat... tak pernah di buatkan org apam hitam tu...tapi cantiklah pulaakk !!

Kreatip...kreatip !!!

noorcahaya said...

Kuku mat kuning maksunya mmg lah asek mask jek, kaler kunyit tak ilang.. hehe...

as ♥ Leenda said...

saya dalam usaha meng khatam kan blog cik mat gebu ni..
nk penuhkan ilmu masak memasak di dada..
hehehe...