BEN ASHAARI

Wednesday, November 10, 2010

APAM PELANGI....ADA BEKAS JERAWAT LAHH.

P1230764
Assalammualaikum, seperti biasa sebelum masuk tidur mat akan letak N3 penutup, tapi kalau sampai masa mat gebu malas nanti, mungkin tak de lah, jadi harap maklumlah yea. Mat perhatikan ramai juga buat kueh apam pelangi ni, rasa2 nya lahh duluuuuuuuuu kan mat pernah buat tau sekali. Tak pelah dah lama, dan hampir lupa. Kat FB mat ditag oleh kak ummi kuantan, dia kata sedap apam ni, blog kak Jun pun ada juga..mana boleh jadi kan semua dah try, pantang mat gebu kalau orang dah buat, aku belumm. Hari ni mat buat, dan menjadi, sedap u, ala2 rasa kek pun ada, rasa boulu kukus pun ada. Cuma mat kurang puas hati tang permukaan kueh tu, lerlobang2 macam muka jerawat batu, time aku nak kek yang ada lobang, harammm, time nak yang licin, dia berlobang pulakk..huhu, sabauu jee lah...

P1230770
Mat buat 1/2 dari resipi blog kak ummi, sebab saja nak test. N3 sebelum ni tu kan guna santan, jadi mat cilok sikit untuk resipi apam ni..hehe. Amacam ok tak kombinasi kaler2 tu. Boleh lah kann. Tentang set pinggan2 lama yang mat selalu guna ni adalah koleksi peribadi, susah sungguh nak dapat sekarang ni, jadi sapa2 yang ada tu elok simpan, tiba2 termasuk topik pinggan antik pulak..hmm ok jom kita semak resipi dia, senang je nak buat...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji telur gred A
1 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanilla
150 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan ayak)
90 gram gula halus
125 ml santan pekat segar (guna santan kotak pun ok)
Pewarna makanan ikut suka


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga pekat, seperti dalam gambar.
  3. Perlahankan speed, tuang santan dan esen vanilla, putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul sebati.
  4. Bagi adunan pada 3 bahagian, letak warna kegemaran pada setiap bahagian tadi. Sudukan secara bergilir2 setiap warna seperti dalam gambar, buat hingga siap.
  5. Tutup permukaan tin dengan tudung periuk sesuai dan kukus 30 minit gunakan api sederhana. Bila masak, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin. Boleh hidangkan.

28 comments:

Sis-Lin said...

aikkk..kek pun ada jerawat jugak ke Mat..
skli tgk mcm eskrem paddle pop aku je yg dlm esbox tuh..huhuhu

{ finie } said...

salam..

ni baru first time comment kat blog CMG..selalu silent reader dan mintak-cuba resepi CMG je..hehehehe..
barulah ku tahu CMG duduk kat Sedenak jer...sy duduk kat Felda Bkt Batu ni haa..dlm gugusan Sedenak lagi la ni...

Yatie said...

Salam Mat,
Akak pun dah pernah buat dolu2...tapi masa tu takde blog lagi....nak wat gaklah..leh masukkan blog....hehehehehe...

Psst= cantik apam kaler maler ni...mcm eskrem pun ada....

mokwonik said...

matt cam no bleh jadik gituh???...nih mesti silap baca jampi nih...hihi..ape2 pun lobang2 tuh org dah tak perasan dah sebb boleh cover line dgn kaler felangi2 iteww

mohammad said...

cantiknya kuih..bermacam warna

miya said...

cantiknya... br lepas kawin ni baru nak belajar masak. syukur ada blog resipi2 nih! konfom mak mentua sayang! haha..

entri terbaru:
susahnya bila kekasih kuat cemburu
putus cinta jadi musuh

ICook4Fun said...

oh wow, very colorful kek ni Mat. Nampak pun rasa gembira :)

maz said...

sna sinun duk buat pelangi ni..bila la nk sngah dpur kmaz plak ye..clor tu cntikk..ceria gtuw..biar brjrawat cik mat..asalkan bila msuk mlut..xrsa tang jrawatnya tu..heheee..

Jun said...

hahahhaha,tu lah mat..ko asik ngidam nk kek berlobang..dh yg x patut berlobang pon jadik lobang..ekekke...x p mat, janji rasa menten..hehe

ilahjy said...
This comment has been removed by the author.
ilahjy said...

salam cmg..kak ilah dah buat..akak rasa kena gaul lama2 dgn senduk kayu supaya buih2 gelembung udara dia pecah baru tak dak jerawat..hehe masa kak buat kurangjerawat sila tgok N3 kak.. ada sikit jer hehee...

http://ilahmasakanku.blogspot.com/2010/10/238-apam-pelangi.html

hana said...

kira lawo la tuh bekas jerawat dr berjerawat! kekekeke... aku punyer lagi power rangers.. gunung ganang berliku-liku...yg 1st attempt tuh lg ler idop segan mati tak mau.. kahkahkahkah... tp aku suker kombain kaler ko nih mat! cungg macam aku! hahahahaaaa

Mimiey.. (^-^) said...

abg mat pn dah buat...sy dah penah buat aritu,mmg sedap...makan sepotong, nak sepotong lagi...las2 habis seloyang,hehehe....

MiJa said...

hijau purple pink..waduh,cantiknya!my mom suka buat ni.harus buat jugak!!
suka btul set pinggan antik tu,ingat dulu ada kat rumah arwah nenek.xtau la sapa ambik skg.huhu.

Sally said...

jerawat pun totap cantik eh den tengok!..jerawat pemanis agaknya ni..hheh

Rima said...

Woah colournye very the cheerful one.. sure bila makan tersengeh sengeh hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mat..
akak pun teringin nak buat.. tp xleh lg nampaknya sbb mixer dah rosak belum dpt nak beli yg baru lagi.. huhu.. cedeyyy...
sukalah tgk kombinasi kaler yg mat guna tu.... aci tiru yekk.. hehehe... tp.. akak rasa stok purple colour akak punya tu gelap sikitlahh... mat punya tu cun purplenya..

Ayu said...

Salam Che Mat. Lawanya lapis pelangi dia. Jerawat pun jerawatlah. Hihi.. Saya letak url blog ni di blog saya ya, jangan marah.. ; ) Hari2 baca, tapi segan (malu) nak komen.

My Diary Notes said...

salam cmg
setahu saya yg jadi jerawat camtu sbb air menitis kat atas permukaan adunankan masa mengukus, betulkan saya klau silap yer (^,^) - pes time comment kat sini huh malu sambil tutup muka dengan keyboard ahaks

Khairul Antasha said...

salam...wah.yg penting rs nya sodappppp

Nor!h@N said...

ala nak cuba gak tpi bila nengok bahan2nyer kene ikut timbangan hemmmmm...bila la nak beli timbang nieeeeeeeee....kene ada timbang baru leh buat..ha..ha..

elly_xoxo said...

salam cmg..
cane yer nk wat gilir2 kn kaler dia tuh?
kena kukus 1 by 1,or trus skali je?bkn nnti kaler dia akan tercmpur ke?
:)

Ummi said...

Hahahahaaa..tu lah maknanya...mmg ko kena makan nasi minyak dulu..baru buat semua menjadi...hehehehe...adeeeh, kena lekuk dgn Mat kang...

MyLovelyFamily said...

Salam...saya dah buat dah mmg sedap la lembut betul anak2 pun suka, cuma dia melekat la bhgian bwh nape ek? leh bgi tujk ajar TQ...

MiJa said...

baru plan nak buat,mixer dah kena culik rupanya..haih,tgk jer la mat gebu punya...huhu

Mekar said...

Aci tak kalu putar pakai hand mixer. Boleh menjadi ker apam ni?. mekar xde stand mixer tu. Mahal bangat :-(

Shai said...

Adeiii menci betoi... 1st time buat menjadik... Gebus gilos... Kali kedua buat sampai la hari ni kali keempat buat....FAILED! X tau nape... Asyik bantat (x naik) aje... X taw apa yg salah... Nape ek...

Lydia Honey said...

agaknya masa CMG buat apam ni dia asyik dok berangan je kot sbb tu berkesan jerawat batu..huhuhuuuu..jgn mare Ck Mat..