BEN ASHAARI

Tuesday, August 31, 2010

BUBUR PULUT HITAM

Bubur Pulut Hitam
Assalammualaikum semua...ni hari, jadual padat, mana tak padat..part "malas" pun aku masukkan sekali, jadi terlebih padat lah...psstt..tadi kan mat pi TESCO Kulai, sekali...ternampak kan...satu kuali kan...adoii bess lahh macam sudah kenan jeee..3-4 kali aku tawap koo kat situ, yang mat kenan tu kan kuali untuk grill, yang ada garisan2 tu, yang kenan teramat sangat sebab ianya berbentuk ikan, bujur...waahhh...tapi...harga dia kan...macam tak berapa nak kenan laaa.....mahal leer, RM 199+....erkk..terus dengan sopan lagi berhemah mat gebu berlalu tanpa menoleh lagi, aku keciwaaa...TAPI, nanti lahh...diam2 jee esok, tau2 dah guna kat dapur..ahaks. Ok ni hari cuma nak share bubur pulut hitam jee..Tau tak mat dah rendam masuk 2 hari tau pulut ni, semua gara2 kelapa habis dijual, jadi hari ni setelah diusahakan, maka jadi lah bubur pulut hitam seperti dalam gambar..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 3/4 cawan gula (ikut manis masing2 yea)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pulut hitam tadi hingga kembang atau guna periuk tekanan, selalunya ambil masa dalam 20 - 25 minit saja. Alihkan ke dalam periuk lain. Ketepikan.
  2. Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk pati santan. Ketepikan. Kemdian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
  3. Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam dan santan cair, kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
  4. Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk sesuai. Pati santan tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan. Kami orang2 Johor memang wajib ada pati santan kalau makan bubur pulut hitam....

12 comments:

UMMUAFIQ said...

Salam...tuan rumah..tahun ni awat blog senyap jer.. tak ada lagu raya ker macam tahun lepas...?

Mat Gebu said...

salam ummuafiq...
Hehehe, adehh, saya tak sempat lah, selain sibuk sikit, diri sendiri pun baru nak sihat nihh...

SYaMiLa said...

bestnya mkn bubur pulut hitam... my feveret...

ain said...

alahai matt..samalah kita, semlm akak pi ikea, jumpa gak koli utk grill tu. berat lagi. mcm berkenan, belek2 harga, aduhaii...tensen!!!
ikutkan nafsu, nak rembat aje, tp nasib baik bolan posa kan, x de setan yg dok cucuk!! tangguh dulu la. pas dpt duit raya dr hb le, baru akak rembat. kihkihkih!!!

psst...meh semangkuk bubur pulut hitam tu!

mak3hero said...

salam mat..akak nak ucapkan terima kasih banyak pada mat..akak dah buat kuih raya..ikut resepi mat..biskut dahlia dan biskut kelapa tu..sedap..terima kasih sekali lagi..akak cari biskut semperit tak jumpa..

aibaks said...

uih...menu rini bubur pulut hitam je? aibaks bagi cadangan.. buh ler skit serbuk kayu manis skit tak pun ganti santan ke fresh milk..ehe

Mat Gebu said...

aibaks...
Hahaha, ni semalam punya...ni ari belum tau lahh..tgh bakar tat nenas nihh....

Siti Indrawati said...

Selamat Petang Cik Mat..wow sedapnya bau biskut tat sampai Segamat tu bau dia hehehe..sokonglah anak Johor kalo makan bubur pulut hitam ni mesti ada pati santan dia..mintak semangkuk..

jiHAN said...

sedap!!

joegrimjow said...

nak mintak alamat, nak bagi hadiah sbb jadi antara top referal
huhu

cikgu isza said...

salam mat..
memang saya suka bubur ni..
mesti tak nolak punya..
kat giant juanl RM1 semangkuk..

Electronic Pc Shop (SA0189401-M) said...

Cess... apsal lak aku leh terbaca lak pos nie...aduiii...esok nak kena cari la pulut hitam nak wat bubur gaak... dah lama tak kena bubur nie...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.