BEN ASHAARI

Monday, August 23, 2010

ASAM PEDAS NYONYA

Asam Pedas Nyonya
Assalammualaikum, dah selamat berbuka puasa?...Sama lah, mat pun dah selesai tadi, tapi tulah makan dengan penuh adap, sopan..lagi dalam keadaan yang tidak berapa mengizin kan ini. Mudah2an esok semuanya ok, plan nak buat biskut raya hari ni pun terbatal kerana keadaan diri yang belum berapa sihat dan rasanya tak bess lah kan, kita batuk2 pastu buat biskut, macam tak terjamin jee. Ok ni ari guaa nak kongsi sama luu asam pedas nyonya..Rasanya sudah banyak kali juga ini resipi ada dalam blog, tapi tak pa lah nya, kadang2 guaa faham, luu orang nak selak2 page pun malas, walau pun itu bagus kalau blog luu ada iklan nuffnang (tapi luu tengok blog guaa...mana ada iklan..tapi tak da kesah lahh..). Ini masakan simple dan mudah, nampak siaa macam rumit....Bak kata pantun baba melaka...

SUSUN BUNGA DI KAKI LIMA,
KEMBANG MEKAR HARUM BAUNYA,
ASAM PEDAS NYONYA DIBERI NAMA,
TINGGAL SEHARI LAGI SEDAP RASANYA..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
2 kelopak sawi jeruk (optional)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
1 genggam daun kesom
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
1 hirisan nipis lengkuas
1/2 camca teh lada hitam biji (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...(sesiapa nak letak serbuk perasa pun boleh..)

9 comments:

qasehadam @ nurul said...

sedappppppppppppp..abang mat tgk x cite The Little Nyonya kat ntv7 kul1.30pm weekdays tu..beh je tgk depa msk lauk nyonya.cite tu diulang tayang sblm nih dah tgkk tp sebab cite tu beh n masakan lam tu pon behhh mmg wajib tgkkk lagi

Sis-Lin said...

fuyooooooooo..tangkap leleh aku masuk nie..nasib dh kenyang nie..klu tak mau ke dapor amik pinggan mkn depan lappy ni ngadap asam pedas ko nie..hehehehe

esok xde aral aku nak cuba tetel lemak ko tue..mcm sedap, aku ckp kt mak aku, dia kata menu baru tue..hehehehe

ain said...

betul tu, asam pedas klu kita simpan overnite, lagi bertambah sedap!!

aibaks said...

asam pedas ala nonya? hmm.. pe beza dengan asam pedas melaka?

haha..jgn la ckp camtuh psl iklan nuff.. segelintir dari kami ni nak cari duit raya..ehe

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

Cmg, lapor.....

ayu tak pandai nak beli pantun....so, tak dpt nak balas...ehhhe

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam. C'Mat ni.. dlm batuk2 smpat lg idea pantun tu..
Ingin pulak rse mmbeli pantun tu ahakss!

Asam pedas nyonya resepi terbaru
Didatangkan khas dari Che Mat Gebu
Aku ini dah la masak pun tak tau
Gambar macam ni asyikk saja menggoda selera ku..

cewahhh.. amacam C'Mat.. bleh gi2 he3..

pB said...

SALAM


semalam pB ada hantar emsil ...
harap M.G boleh menjawabnya


tks.

FyDa said...

salam...best la blog mat gebu....leh ambik resipi???

Chome said...

Salam CMG,
Tanya sikit.. wajib boh buah keras ke untuk resepi asam pedas nyanya nih?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.