BEN ASHAARI

Thursday, July 8, 2010

BURGER IKAN TUNA

Burger Tuna
Salam semua, kesinambungan dari N3 burger tuna chef wan tu, mat letak lah burger yang sebenarnya. Aduhh...letih koo aku nak menghapdet blog ni, rasa malas dahh..tapi tulah demi memeriahkan dunia blog masak2, mat tetap buat juga. Selagi ada bahan, insya allah blog akan terisi. Kita blog masak2 ni berbeza, kena ada komitmen yang tinggi juga, yelah kan materialnya pun agak berat, sebab akan menjadi bahan rujukan bagi orang lain disamping kita sendiri pada masa depan. Burger ni serius mat cakap, mat buat dari "zero". dari penghasilan roti hingga daging burgernya (resipi di sini...). Sesuatu yang kita buat sendiri dan kemudian dinikmati bersama2 keluarga adalah satu kepuasan. Walaupun tak sehebat mana, ianya tetap membanggakan....

Roti Burger
Untuk roti burger ni pulak mat ambik dari buku "Alex Goh". Sehari sebelum tu mat ada buat tapi cuma susun dalam loyang pembakar, jadi cantik cuma shape dia tu tak berapa nak senonoh. Jadi kali ni mat try letak dalam bekas seperti dalam gambar tu, bersaiz kurang lebih 4 cm dannnn, waaalaaaa...hasilnya sungguh menawan, tinggi dan just nice for home made burger bun, lagi satu kan resipi dia pun mudah. Untuk melekatkan bijan tu mat sapu permukaannya roti dengan putih telur. Terima kasih tak terhingga kepada "Bibik Melayu" ku yang tercinta...muahhhh!!!...hahaha mati lah skandal!!!...

Tuu dia bun burger sedang dibakar dalam oven, amacam betul tak mat cakap, letak dalam bekas, dia memang betul2 hold dia nya shape and texture. Lepas bakar tu tanggalkan dari bekas dan sejukkan atas jaringan. Bekas tu tak lekat sebab disaluti dengan wax paper dan jangan buang yea, boleh re-cycle...mahal koo, kalau main buang je, bankrup leer company pak tua!!...Ok kita semak resipi bun burger dan juga burger ikan tuna....layannnnnn...

BAHAN DOH BUN BURGER :-)
400 g tepung roti
20 g gula halus
1/4 camca teh garam halus
1 camca besar susu tepung
2 camca teh instant yeast
250 ml air
30 g lemak sayur (shortening)

BAHAN LAIN :-)
1 putih telur
Bijan secukupnya
Sedikit mentega
Kepingan keju cheesdale
Hirisan gegelang bawang
Kepingan burger tuna
Hirisan tomato
Daun salad (yang ni mat ganti dengan hirisan kobis)
Hirisan timun
Sos thousand island atau apa2 sos kegemaran

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH BUN BURGER :- Satukan semua bahan doh kecuali air dan lemak sayur, gaul rata. Tuang air dan gaul hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (lebih kuran 20 minit menguli jika guna tangan). Bulat2 kan doh dan tutup dengan plastik bersih, perap 1 jam. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 doh dalam bread maker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.
  2. UNTUK BUN BURGER :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, kemudian bagi kepada 10 bahagian sama besar. Ambil satu bahagian, kemaskan dan bulat2kan doh, letak dalam paper cup khas berukuran 4 cm, tekan sedikit doh tadi. Buat hingga siap. Perap selama 45 minit atau hingga naik sekali ganda. Sapu permukaan setiap doh dengan putih telur, tabur sedikit bijan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau peerang keemasan, sejukkan atas jaringan.
  3. UNTUK BURGER IKAN TUNA :- Ambil 1 bun burger, belah dua dan sapu sedikit mentega pada setiap belahan, panggang dalam kuali hingga kuning keemasan dan harum. Letak keju, hirisan kobis, timun, tomato, bawang dan juga kepingan burger tuna yang telah dimasak awal tadi. Paipkan dengan sos thousand island atau apa2 sos kegemaran. Letak bahagian atas bun dan hidangkan segera....Selamat mencuba untuk semua...

15 comments:

Yatie said...

Salam Che Mat,
Mmng cantik dan molek je bentuk roti ni.....tak mcm yg aritu....(rahsia..)
Uish sedapnya burger ikan tuna ni...bak seketoi...akak amek sendiri ya....mekaceh....

shima27 said...

fullamak!!
cun gilerr burger dia...cenggini bankrup laa burgerking! heheheee bole sgt dah ni cik mat kalu nk pacak payung tepi jalan simpang 4 tuuu sure bersusun manusia nk order burger ni ;)

hana said...

fuiyyooooo mattt! konyang perot den klu dpt makan seketui nih! boleh tahan gak tembam cam aku! opsss cam darwish! huahuahuaa...aku nak buat jugaklah!!!

azila said...

Salam...lawanya roti neh...kena berguru ngan en.mat neh:)

Ummi said...

Weeee...mmg lawo eh letak dlm bekas wax cup gitu...akak pun biasa jgk recycle wax cup tu Mat..mmg mahal loorr..selagi leh pakai ku pakai..hahaa...Amacam German menang..ko ada nazar apa2 ke Mat? Nak sembelih apa2 dlm reban tu ke, sembelih rabbit jgn laaa eh..cian diaa...ekekekee

Ummi said...

Ooopss!! tersalah taip lak..German menang pulak...Sepanyol laaaa..adeeiii..ni duk tgk roti burger ko la punya pasal nih..hehee

Azie said...

laaa..mmg cdg nk wat roti beger tp bekas tu xde lah cik mat..tp mmg menarik erk kalu boh dlm bekas..lawoo je kan..gud idea..thanks 4 sharing ehh...

ain said...

cantiknya burger mat!! kalah burger2 di psran!!

Dayah said...

Salam.. adoiyaii.. kecur tiba2.. hehehe.. nampak sedap!

jnt said...

amboiiiii....cantiknya roti cik mat. cam sodap jooo... anta la kt cni sebiji dua...hahaha. bole dtg berguru ngan cik mat nih.

Hann said...

sungguh! daku telah digoda.. oleh burger itu..

redha said...

Salam,
that has got to be the most gorgeous buns I have ever seen :) subhanallah. You make it look super easy. Must overcome my fear of the yeast, afterall that would be the closest thing us non witches get to play magic ehh? :) yumms 10 /10 for presentation as always.

Awanis said...

can i have your email address?got few things to ask lah.thanks!

Pnut said...

mat-ape citer kes pic kek kukus yang majalah SAJI cilok tu?

Mat Gebu said...

salam kak yatie...
Hehehe, eh kak, yg mana satu ek..hahaha, nak tapaw ke, cukup 1?..

salam shima..
Hahaha..boleh lah, tapi tak cun sangat sebab daun salad tak de..time nak guna, payah sungguh nak cari yg lawa..

salam hana...
Woittt..bab2 tembam tu selow2 sikit yeaa..terasa ai..hahaha.

salam azila...
Tak pe..saya ajar ben, nanti dia ajar zila buat, tapi saya ni garang, siap rotan..sanggup ke?..haha..

salam kak ummi...
Hahaha, psstt kak kalau lah spain memang cawan donia, hmm ada lahh nanti. Paper cup tu mahal kan kak, kalau pakai buang je, mau kering duit.. Uik nak juga interprem cerita rabbit, hehehe...

salam azie...
Tu lah cikgu, kalau letak dalam loyang pun ok cuma, dia "melambak" jee, kurang cun sikit..kalau yg ni kan dia jadi tinggi sikit.

salam ain...
Hahahah, akak ni, ada jee..tapi serius, saya ni agak jakun makan benda2 ni, sebab mulut i comel u, nak kangkang besau2 tak boleh..haha

salam dayah...
Hmm, boleh lah try nanti, roti tu beli jee yg dah siap, u buat kepingan daging tuna tu je...

salam jnt...
Hahaha, saya ni bukan guru yang bagus, sebab tak de bakat langsung, tapi bakat menghancurkan resipi tu ada lah kot..

salam hann...
Arghh aku tak rela dilakukan sebegitu...bukan niat ku utk menggoda mu...

salam redha...
Terima kasih komen anda yang sungguh membina...saya pun setakat merangkak2 lagi, bukan nya pakar.

salam awanis...
Ooo ok here my email--> adnanibrahim76@gmail.com

salam Pnut...
Kes Saji tu kita tunggu nanti, dia janji nak buat ralat di keluaran hari raya..,saya akan pantau mereka nanti..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.