BEN ASHAARI

Saturday, June 19, 2010

RICH BLUEBERRY MUFFIN

Rich Blueberry Muffin
Assalammualaikum semua, salam Sabtu. Minta maaf lah semalam mat tak letak apa2 N3, ada juga masak tapi yang biasa2 saja. Benda ulang tayang ni kadang buat orang jemu dan nak muntah kalau tengok kerap sangat. Sebelum tu mat hari ni menerima kunjungan dari Puan Nor Azian Iskandar bersama suami dan anak beliau, terima kasih mat ucapkan atas kesudian puan singgah di pondok hamba. Minta halal yea jika ada terkurang layanan dan tersasul kata2 tika berbicara tadi. Kalau ikut kan Ayu Citarasa Rinduan pun turut serta tapi keadaan tidak mengizinkan....Saya doakan semuanya sihat sejahtera yea...

Rich Blueberry Muffin
Kehadiran mereka tadi mat cuma jamu soto, kek keju dan adalah buat sedikit rich blueberry muffin sebagai buah tangan untuk dibawak balik. Sebenarnya muffin ni senang dibuat, dia ala2 kek pun ada, tapi kalau "the real" muffin teknik dia memang berbeza, kalau yang ni ala2 cup cake pun yea juga. Kalau diperhatikan resipi ni hanya resipi basic, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing... Ok jom kita semak resipi mudah ini.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
130 g mentega berkualiti
125 g gula halus
3 biji telur gread "B"
250 g tepung gandum*
10 g susu tepung*
15 g baking powder*(*disatukan dan diayak)
130 ml susu sejat "IDEAL"
1 camca teh esen vanilla
Bluebery filling secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, alas muffin pan dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula halus hingga berkrim, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak waktu antara 1 biji telur ialah 1 minit.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi berselang seli dengan susu cair, hingga habis dan di akhiri dengan esen vanilla. Putar hingga rata.
  4. Sudukan ke dalam muffin cup tadi 1/2 penuh dan sudukan 1/2 camca teh blueberry filling, tambah sedikit lagi adunan. Buat hingga siap.
  5. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan tadi dan turun kan suhu kepada 180C, bakar selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sejukkan sebelum dihidang untuk minum petang...Menghasilkan kurang lebih 20 biji muffin bergantung pada saiz muffin cup yang anda gunakan..

21 comments:

ummu_hanis said...

wahhhh... sedapnye adik akak wat muffin harini...
post kat akak sket bleh???
psssttt...
skang ummu dah jd kakak ye adik mat..
huaaaaaaa.
tuanyeeeeee.
tak suke tak suke....
katakanlah tarikh lahir mat tu tipuuuu. huk huk huk.
bleh eh? hihihi.

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam.

CMG...sedapnya muffin tu

kalau ada jodoh...ayu nak makan jeli kelapa yer....

(masih terkilan tak dapat join azian, tapi tak mengapa...sebab esok-esok masih ada)

Ummi said...

Salam Mat...ada belen x lepas Yan balik tu..ni yang tengok tangkap leleh je tgk blueberry penuh dlm tu..Mst kenyang Yan n anak2 kenduri kat rumah ko eh Mat..sonok dia, harap2 x meleleh dah la air liur baby dia nnt..hehee, tp air liur akak yg x leh tahan tgk..

Ummiross said...

waa sedapnya nampak....nanti nak try ye...

Mat Gebu said...

salam ummu...
Hik..cikgu terima lah kenyataan yeaa..bahawasanya saya lahir 8 january 1976 ..sekali lagi 1976..hahahaha...uikk mcm nak kertu juga tuu...

salam puan siti...
Tulah, tak pe insya allah, jika ada umur, kita jumpa lagi..jelly kelapa tu tak de masalah, kalau ada bahan2nyaa..

salam kak ummi...
Heheheeh, belen2 tu tinggal kuah soto dengan ketupat sikit, tu pun selepas kena serang hendap dgn anak2 buah dan bapak buah...

salam ummiross...
Try jgn tak, kalau rasa byk, buat 1/2 dari resipi di atas tu yea..

ummu_hanis said...

uik bulan kite sama lerrrr.
akak lahir 20 januari 1975.
adoiiiii. bencinye ngan nombor 5 tuuuuuuu.

Mat Gebu said...

salam ummu...
Laaa beza setahun jagung je rupanya... sepupu perempuan saya lahir 8 december 1975, betul2 sebulan pastu, saya pulak diberanakkan...sudah ketentuan Illahi...hehe

ummu_hanis said...

ala.... age is just a number...
huhuhu...
cara org tua pujuk diri sendiri...

fazilzura said...

salammmm..

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh xleh tahan tgk mufin ni .. lg2 kalau mkn time panas2

Mat Gebu said...

salam ummu...
Yeaaa beetull bagai dikata. its just a number...

salam fazilzura...
Waaaaaaaaaa...memang betul, time panas2 lagi sedap dan harumm..

A-Y-I-E said...

assalamualaikum CMG..

contoh lah satu hari nnt saya ada blog masakan.. saya letak masakan saya dalam mangkuk / pinggan yang tidak cantik.. boleh ke???
Huhuhuhh

btw... jom tgok ni Jom cari barang tersembunyi

Mat Gebu said...

salam ayie...
Pada saya, "bekas" untuk mengisi makanan tu tak kira sangat walau pun agak penting.. Guna daun pisang pun gambar boleh nampak cantik..

MamaFaMi said...

Salam Mat..
Agak-agak kan, lepas makan rich blueberry muffin Mat ni kan, mama boleh jadi rich person tak? Kalau boleh, bak mai hantar sebekas dua...

Mat Gebu said...

salam mama....
Hahaha, jadi rich tu tak lah, tapi lemak dalam body insya allah akan "rich"...pstt dgr ari tu beli tilam ek kat Nilai 3..hehe

hana said...

alamak mattt! td aku nampak blueberry segar kat supa! apesallah aku tak hambik! klu tak, leh wat muffin gebu ko nih! aaaiishhhh!

A-Y-I-E said...

terima kasih sebab respond.. nnt kalau saya dah ada blog masakan tersebut.. saya beritahu...

dottology said...

salam mat,
saya sebenarnya 'stalker' setia blog ni. sebab, kadang2 bila tak ada idea nak masak, your blog jadi rujukan. :-)

anyways, saya nak tanya, ada tak apa2 tips nak jadikan muffin tu kuar from the cup cantik macam mat punya muffins? boleh share?

thanks. by the way, dua tiga hari lepas, saya buat apple pie, ikut recipe from this blog...and...semuanya licin dibedal orang. terima kasih, ek?
:-)

Mat Gebu said...

salam hana...
Uikk..pesal tak beli...kat sini kan dah leer ahai (satu hal), nak jumpa pun payah koo..tu pun tak apa nasib ada jual kat tesco dan harga dia pun ok lah dari Jaya Jusco.

salam ayie..
waaaa..blog masak2! (terkejut!). Ok, moga berjaya..

salam dottology...
Hmm, saya pun tatau nak kata macam mana, sebab yg ni dia keluar elok, tapi kan secara jujur, saya ambik gambar tu sehari selepas muffin tu di buat, maknanya, saya buat malam, esok baru saya ambik gambar. Ada kemungkinan muffin tu telah sejuk dan jadi "moist", itu kot sebab ia mudah dikeluarkan, saya longgar2 kan tepi dia dulu baru keluarkan perlahan2.

dottology said...

thanks for the info, mat. keep up the good work. by the way, saya dah bagi makan ikan2 kat tepi tu. :-)

Mat Gebu said...

salam dottology...
sama2..hehe thanks for ur kindness bagi ikan ai makan.

Linda JB said...

salam..

sy virtual reader baru belajar..;)

mentega dan susu tepung tu cik mat guna brand ape ye..maklum la 1st time..kna patuh 100% ikut resipi..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.