BEN ASHAARI

Thursday, May 13, 2010

SOTONG MENTEGA RANGUP

Sotong Mentega Rangup
Hmmmm, sedap nihh, walau pun daku alergi, gatal, miang dan terpaksa bergaru2 jika ter over dose makan ini sotong, tapi tetap makan juga walaupun cuma 1 - 2 - 3 - 4 - 5 ketul...hehehe, sedap leer, susah tul, benda2 sedap ni selalunya mendatangkan penyakit..adehh, lomah lutut achik ni haa kalau diingek2...Ini baki sotong yang tertanam dalam peti sejuk, kira dah beku lama juga, kalau dapat yang fresh macam yang baru lepas mencandat tu, lagi leerr sedapp...lepas tuu sedap juga lah menanggung risiko nyaa...Ok jom kita tengok style cik mat buat ini sotong yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g sotong
1 pack tepung gorengan berperisa (mat guna jenama "seri-aji")
1 putih telur, dipukul sedikit
1 1/2 camca besar mentega
1 ulas bawang putih
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong dicuci bersih, buang kotoran dan potong sederhana besar. Kukus sotong tadi 4 - 5 minit. Sejukkan, kemudian lap kering2 dengan paper towel. Ketepikan.
  2. Gaul sotong tadi dengan putih telur rata, kemudian taburkan tepung gorengan berperisa dan golek2 kan sotong tadi sehingga semua bersalut rata dengan tepung.Goreng terendam dalam minyak sederhana panas hingga sotong kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel.
  3. Dalam kuali yang bersih, cairkan mentega dengan api perlahan dan biar hingga mentega keperangan, masukkan bawang putih dan goreng hingga peerang, masukkan sotong dan gaul rata. Matikan api dan angkat sotong tadi, toskan atas paper towel.
  4. Alih ke dalam bekas, taburkan dengan lada hitam dan hirisan daun bawang. Gaul rata dan boleh dihidangkan. Nak makan dengan sos pun ok, tak de masalah...

13 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

abang mat...
12345 sotongku lari...
makan juga sure malamku ala2 menari..


kikikikikikikiki

hana said...

lenkali ko tok sah makan! bagi jerk aku! kompom ko tak kene miang2 tuh! hihihihi.. sedapnyer matttt! esok jugak aku nak mencandatt!!

qasehadam @ nurul said...

nyumm..nyum..cik mat sudikah kiranye dikau menjadi chef di dapo buruk ku asik masak sedap2 je..

Resepi Kasih Hidangan Sayang said...

OOOO gini kisahnya buat sotong rangup ni. Akak memang suka sotong dari udang wpun doc dah beri amaran x kasi makan sotong.....

Mat Gebu said...

salam puan siti..
hehehe, nasib baik ada ubat...

salam hana...
Kalau yg fresh kan, lagi sweet gitu..koo kat jepun kan senang dpt fresh sotongggggg.

salam qasehadam...
kita sama belajar memasak yeaa...

salam kak zura...
tu lah kak, saya pun exceli tak bley, tapi bila nampak, lupa semua, terus ke membeduk tak hingat..heheh

aizan said...

lamo x jenguk kat sini.. biasanya sy buat sotong goreng rangup cuma tepung gandum, ajishio, telur ngan breadcrumbs.. nanti sy nak cuba cik mat punya version lak.. tq

miss aima said...

sedapnya.....

My Fadelicious said...

Sedap ler pulak nampak sotong tu..tpi cholesterol dah tinggi nihhh..hai cik mat sungguh mengancam sotong tuuu...

tirah watif said...

sotong!!! ~_~
elegik jugak
sobb sobb

~ Mummy Gee ~ said...

laparnye perut ni tengok sotong yg mat masak ni. Mummy lepas called maid keluarkan sotong... harus ku masak juga petang ni...

norlin said...

kalau putih telur tu ganti dgn telur (putih campur merah)...ok ke...saya baru nak try ...untuk kali pertama ni guna putih telur ...tapi saya just nak tahu kalau guna telur termasuk yg merah nya macammana....

FaizFizy39 said...

baru jumpe lah belog ni. huhu.
mmg sume resipi ke. sume sedap. gemok mcm ni

Oh Oeya said...

C'Mat.. mintak izin link resepi ni juge ye kak blog kite :)