BEN ASHAARI

Monday, May 3, 2010

LEMAK CILI PADI IKAN PATIN

Lemak Cili Padi Ikan Patin
Salam semua, ok untuk N3 terakhir malam ni, mat letak satu lagi masakan yang mat masak siang tadi, atas permintaan, kali ni masak ikan air tawar atau omputeh panggil fresh water fish gituuu.... Mat faham, bukan semua yang makan ikan sungai, betul tak, mat sendiri pun bukan lah penggemar ikan2 sungai tapi aku belasah jeee...Ok, ikan patin ni abg mat yg no. 3 pancing 2 hari lepas di satu kawasan misteri, bersejarah dan agak ber"puaka". Nama tempat tu "Pangkalan Batu"...sejak dari arwah tok kami dulu, semua orang dah sedia maklum tempat ni..dengar cerita kan tempat tu ada "harta karun" kooo, tu pasal banyak puaka...seramm kan.. pada sesiapa yang tak makan ikan sungai, boleh ganti dengan apa2 ikan air masin, tak de masalah punyaaa, kita yang buat dia..betul tak?...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan patin (kurang lebih 800 g)
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat2
600 ml santan cair
200 ml santan pekat
8 - 10 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam secukup rasa
3/4 cawan cili padi kampung*
1 inci kunyit hidup*
4 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan patin disiang, cuci bersih, perap dengan garam dan sedikit jus limau kasturi selama 10 - 15 minit. Cuci kembali dan toskkan. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, satukan bahan tumbuk halus, serai dan santan cair, kacau dan didihkan. Masukkan ikan patin dan tambah santan pekat. Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan perasankan dengan garam secukupnya.
  3. Biar mendidih perlahan dan tuang jus limau kasturi secukupnya (biar masak sedikit, baru ada kick!!). Kacau perlahan, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ulam2man dan lauk2 lain...

13 comments:

ardinihumaira said...

dni suka makan ikan patin tapi dni dasar tak gheti langsung bab2 ikan. huhuhu insafffinsafff nak jadi isteri yang baik kena masak best2 kan kan.. nanti refer blog Mat Gebu la dni bertenggek sini hari2 nak masak kat cik suami. ;P

tah bilanya nak kawen hahahaha ;p


sedapnya... meleleh ayaq lioq dni tengok ni.. slurrrp...


Comel Sangat! Nak Bersalaman Dengan Kucing..

Mat Gebu said...

salam ardini...
Tak pe, lama2 ok lah, lagi satu kan, orang lelaki ni bukan nak makan yang canggih manggih sangat, depa suka makan yg simple dan mudah, yg part tu kena lah tanya mak si lelaki tu kot....terima kasih sudi singgah blog saya yeaa..

ikutsukakoi said...

salam,
memang sedap ikan patin ni. tq. nanti bolrhlah akak cuba.

Mat Gebu said...

salam ikutsukakoi...
Tapi kalau orang tak biasa rasa mcm kurang sesuai kan...saya plan nak masak asam rebus dengan tempoyak, tapi tempoyak pulak habis....

~~zAnAfAhMi~~ said...

salam Mat...
patin ni favourite husband akak tp famili akak kureng suka ikan2 mcm ni sb ada bau lumpur. kat Sabah ni ikan patin mahal dan susah nak cari, tak tau la tempat lain. baru hari tu kami mkn lemak cili api patin.

Mat...air tu nmpk sedap la...chinese tea ek?

Kniedaz said...

salam kenal mat gebu,
saya sangat suka masak lemak cili padi...apa2 yg lemak cili padi adalah kegemaran..baru minggu lepas wat ikan temenung masak lemak buh belimbing buluh yum yum

aroha mizwa said...

salam CMG...wah dah lama xtinggal kan jejak kat sini tapi disebabkan patin aku muncul jgk ha3..sambil taip dah bape kali telan air liur jer terkenang2kan ikan patin...goreng pon sedap...wah dah makin tinggi trafic CMG makin ramai peminat nie...
CMG nk tanya sikit la, dlm resepi marble trio kek tuh ada bhn gliserin - apa kegunaan die tapi sy buat guna susu segar jer....he3..harap CMG membantu insan yg lemah ini yerk...ki3...

CT Delima said...

K.ct masih lom pandai lg nak makan ikan2 sungai ni mat...kalau dipaksa pun agaknya hanya secubit jer kot merasa..hehehe.Tapi tgk lauk mat macam terliur dah ni..ekekeke

Camana ler nak dok kat ceruk2 kg macam ni erk..ekekeke

Eyriqazz said...

Nyam2..sedapnya masakan...ohh..ni rupanya geng Kak Ina Kl..buat saya tersenyum n lapar sahaja...

Kena singgah selalu dan teruja dengan masakan di sini..

Oh ya, kalau ada masa dijemput join Contest Hadiah Birthday ALisya di blog saya (first time father, jadi still tak tahu hadiah apa yang sesuai untuk anak)...

P/s : Pandangan saya,kalau tiada word verification lagi mudah dan selesa untuk mengomen...

RosidahKamin said...

Salam C.Mat. kalau shida masak ikan nie alamat saya sorang yang makan sbb mr. hubby kureng sket ngan ikan nie, agaknyalah Mat kan kalau letak cekur lagi meleleh dan tangkap lentok giteu.....

MamaFaMi said...

Lauk tak mau Mat... nak air teh tu je...

Mat Gebu said...

salam zanafahmi...
Memang betul, kalau yang tak biasa, rasa dia mcm aneh sikit kan..hehehe, dalam gelas tu air teh bunga....

salam kniedaz...
Yeaa betul saya pun suka sebenarnya, tapi kan faham2 jee lah, dah gebu mana boleh makan sesuka hati...hehehe..

salam aroha...
Terima kasih sudi singgah, memang betul goreng pun sedap, hari tu saya try goreng 1 keping...dalam kek tu gliserin ni akan buat kek tu lembap dan anjal..tapi kalau tak de guna susu macam u guna tu pun ok..

salam kak CT...
Tak pe kak, ikan laut pun byk, bak pun sama, mana makan ikan sungai, dia kan Pontian mari, dok dekat dgn laut...

salam eyriqazz...
terima kasih sudi singgah blog saya, oo ok, insya allah, saya akan pi yeaa...terima kasih atas undangan anda...pstt, saya terima cadangan tuan itu...

salam rosidah...
Ooo ada yg tak reti makan ikan sungai yeaa...eh tapi saya ada juga org bagi petus suruh letak cekur, cuma kalau orang2 negeri 9 mereka guna bahan2 asas, je, tu pun saya dah derhaka, sebab letak bawang..

salam mamafami...
Hahaha, mama ni senang bela laah, wokey no problem ma, i bagi u satu juag teh bunga itewww...boleh?..

Lily White said...

Salam Mat Gebu....
Saya baru nak mohon guna resipi Mat Gebu untuk masakan saya walaupun saya dah cuba 2 resipi dah pn.....huhu....tp Alhamdulillah sangat2 dua2 menjadi....masak lemak cili padi ikan patin dan k.teow kungfu.....halalkan ye resipinya dan resipi2 lain yg mungkin saya akan cuba nanti....n thx so much 4 the great recipes n blog....keep it up ;)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.