KEK MARBLE SHEILA MAMBO.

Kek Marble Sheila Mambo
Salam untuk semua...rasa bosan sungguh laahh hari ni...hmm tak pelah nak bebel sikit, hari ni mat masak yang paling senang di donia, mula2 masak bening betik, goreng ikan, celur nangka muda makan dengan "budu", tu jeee u, simple gila kan...Tapikan ada pulak permintaan diluar jangkaan...Mat kena pulak buat kuih bakar, sebab semalam abah mat tiba2 dia parut kelapa...hmm dia nak makan, kena lah buat (masakan2 tadi tu mat tak yah share lah sebab dah biasa sangat dan pernah letak kat blog). Lepas tu...tergatal pulak bancuh kek marble sheila mambo...ni semua gara2 melihat kek tu di rumah mamafami dam kak ummi kuantan, depa ni semua kaki goda...arghhh tak rela i digoda sepanjang masa...hahahaha....

Kek Marble Sheila Mambo
Kek ni ok lah rasa dia sedap tapi pada mat, rasa dia manisss u, rasa mat gula boleh dikurangkan, rasa coklat dia mewah dan sedap. Agaknya kat resipi ni asal pelakon sheila mambo tu yang buat, tu pasal nama dia macam tu...entah lah mat ni pun bukan ambik kesah sangat perihal dunia2 artis, banyak benda lain boleh difikirkan. Ha, nak tanya juga u all dah join ke segmen jelajah "Ben Ashaari" tu?....Kalau mana yang belum tu cepat buat...kang dia tutup offer..dahh melepas peluang.... Ok jom kita semak resipi ni, mat kutip dari blog kak ummi, terima kasih, pstt pinjam "tefal" kejap nak buat lempeng...hehehehe..

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
155 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur, dipukul sedikit
125 g gula halus (kalau letak 100 g pun ok)
125 g cooking chocolate
1 camca teh esen vanilla
80 ml susu segar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin kek dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas, lenser juga kertas tadi. Cairkan coklat masakan secara kaedah double-boiler. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga putih. Tambah telur dan terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung selang seli dengan susu segar, hingga habis, kacau rata. Bagi adunan pada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi bancuh dengan coklat yang telah dicairkan tadi. Kacau rata.
  4. Tuang berselang seli antara adunan biasa dengan adunan bercoklat, buat hingga habis. Lorekkan dengan hujung pisau 2 - 3 pusingan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan dan hias ikut kreativiti masing2...
KEK MARBLE SHEILA MAMBO. KEK MARBLE SHEILA MAMBO. Reviewed by Mat Gebu on 5/04/2010 06:03:00 PM Rating: 5

12 comments:

  1. salam cmg...
    minta akak sepotong nak suapkan anak bongsu yg sambut birthday hari ni 4 mei 12 thn..

    ReplyDelete
  2. salam mat...

    waduh! kte pun tgoda nengok kek coklat ni...bila nak buat tak taulah...hehe.

    ReplyDelete
  3. Salam Cik Mat..memang mewahlah nampak kek coklat ni..akan saya buat pada waktu terdekat ni,dengar2 adik nak dtg umah..cuma nak tanyalah saya ada beli coklat bar tp bila di double boiler kan dia punya coklat x cair sepenuhmya dia masih kental walaupun agak lama saya menunggu..apa petua @campuran?..pening memikirkan..nasib baik ada pakar..

    ReplyDelete
  4. Salaam Mat,

    Larva yang mengalir dari gunung berapi tak meletup tu yang nampak mengancam! Mat... kek tak mau, nak air teh susu je... bukan secawan, tapi seteko ye. Teko tak bagi pun tak pe, sebab tahu, Mat suka collect teko. Nak air je, haus ni...pas tu, bagi sekut kering pun okay gak... hihi..

    ReplyDelete
  5. perghhhh menanigs kek marble nih...nih yg buat rindu malaysia nih...
    huwaaaaaaa!!!

    ReplyDelete
  6. salam jalilah...
    Alahh kesiannya, besday anak akak yeaa..selamat hari lahir yea moga panjang usia dan dimurahkan rezeki..

    salam soclose2213...
    Hmmmm. sedap kan, tapi saya boleh tgk2 dan cuit sikit2 jeee,huhuhu..terima kasih sudi singgah yeaa..

    salam DJ...
    Kalau DJ buat, lagi laaa meleleh tengok, sentuhan DJ kan magic gitu..i likeee..

    salam siti indrawati...
    Memang ada coklat yg mcm tu, kalau saya, kan, tambah susu cair sikit, dalam 1-2 camca besar. lepas tu kacau rata...letak sikit mentega untuk lagi kilat..

    salam mamafami...
    Hahaha, larva tu mmg mengguda kan ma, oo nak air jee yeaa..hehehe, boleh2 tak de masalah..

    salam aphids...
    Rindu malaysia yeaa...alahh kesiannya, tak pe nanti mimpi2 malaysia yeaa..

    ReplyDelete
  7. Mat, sori bz seharian hari ni..wakakaa..nk jenguk sni pun x sempat..Amboiiihh cantik kek ko..Akak tgh bayangkan ko pakai apron ropol2 kat lehar tuh..pastu joget mambo..hehee...aih apa kena mengena kek ni dgn Tefal ek? hehee..ada kah Mat ni bermimpi..oowhh tidaaaakkkk..hehe

    ReplyDelete
  8. salam kak ummi..
    Hehehehe, tak terguda ke dgn lelehan "kolestrol" tu kak...errkk saya pakai apron pink..no hal ok jee..hahaha, kuali tefal tu yeaa..ntah saya main redah je kak, asal kuali tu leh masuk dalam N3 saya...hehe

    ReplyDelete
  9. salam bro..tadi dah try buat kek ni stlh bbrpa hari dok meleleh air liur bila tgk kek bro ni...akhirnya terajin jgk tgn ni hehhehe..mmg mebeles la..lmbut berderai jerk kek ni..dpt la jgk htr kat umah sblh sbb rasa bersalah dgn bau yg semerbak smpi kat umah drg hhehe..rasa cokelat tu yg btol2 umphhh!!~~ thX for sharing..

    ReplyDelete
  10. I dah try smlm, mmg jadi. Thanks fr the recipe, mmg sedap and lembut. :)

    ReplyDelete
  11. senang & ringka.. dlm masa 40 minit dah habis keknya.. anak2 suka.

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.