SAMBAL SENGKUANG TAMBAN

Sambal Sengkuang Tamban
Assalammualaikum.....salam sejahtera untuk semua. Hari ni kan mat nak share satu lauk yang amat biasa kami masak sejak zaman dulu lagi, dari cerita bonda ku, lauk ringkas ini pernah menjadi bekal masa arwah datuk dan nenek mat masa mereka berkebun dahulu, amat mudah dan menyelerakan bila dimakan bersama nasi hangat. Biasalah dulu2 kan susah, lagi2 masa era zaman penjajah. Itu pasal orang zaman dahulu mereka2 ini perlu "ilmu2" sahabat (dengan izin Allah swt), sebab keadaan dan situasi masa itu sungguh mengerikan. Lagi satu, selain sengkuang, boleh juga guna kentang, tapi rasa dia tak sama. Cuma pada mat apa yang penting, penggunaan ikan bilis "tamban", yang tu memang memberi rasa lain, kalau guna ikan bilis biasa pun ok tapi tak seenak ikan bilis tamban.....semak resipi mudah dibawah jika ingin mencuba...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji sengkuang, sederhana besar
2 genggam ikan bilis tamban
2 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
10 - 15 biji cili hijau, hiris sederhana tebal
1/2 cekak soo hoon, potong pendek dan rendam hingga lembut
1/3 cawan jus asam jawa
2 inci belacan, hancurkan dalam sedikit air
Garam dan sedikit gula
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sengkuang dikupas, dadu sederhana besar dan rendam dalam air. Ikan bilis tamban direndam sekejap, buang sisik, belah dua dan buang tulangnya. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili hijau hingga layu, masukkan ikan bilis tamban, belacan dan jus asam jawa. Biar mendidih.
  3. Tambah sengkuang dan air, kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Tambah soo hoon tadi (toskan dahulu), kacau rata dan masak hingga kering tapi sengkuang masih rangup. Rasa dan jika ok, matikan api dan angkat.
SAMBAL SENGKUANG TAMBAN SAMBAL SENGKUANG TAMBAN Reviewed by Mat Gebu on 5/05/2010 04:00:00 PM Rating: 5

12 comments:

  1. wahh....mesti cuba ni abang mat...sebab tak pernah pun buat menu gini...hehehe...

    ReplyDelete
  2. salam
    tenguk bahan je dah gerenti mesti sedap tak payah lauk2 lain lagi dah makan kering2 je..mmg bestlah resepi CMG kali ni..tapi nak cari ikan bilis tamban tu susah sikit..ah..kena cari juga..t.ksh mat..

    ReplyDelete
  3. salam
    cikmat...nak tanyer...ikan bilis tamban ni ada lain2 jenis ker...lieya penah makan kat umah nenek..dia suka grg dgn tepung...rangup jer bila makan...tp bila lieya beli kat pasar...waduhhh...liat semacam!! blh bagi tips x camana nak cari yg rangup tu? :)

    ReplyDelete
  4. Salam En Mat,cekek tu apa?genggam ka?baru weekend lepas mak teh rasa ni,masa hadiri majlis tahlil diTmn Bukit Dahlia....SEDAP...tapi dia tambah tempe jugak.

    ReplyDelete
  5. As salam CMG..mmg xpernah mkn benda boley try satu hari nnt tapikan che mat masakan org dulu2 mmg ringkas tapi sedapkan...
    re: thanx atas info sal gliserin tuh yer..sal patin tuh MyMIL calu grg guna kunyit hidup ditumbuk pehtu patin nie sedap jgk buat bakar..letak tempoyak,cili padi,bawang,garam mmg sedap mau nyer pedas lebih....

    ReplyDelete
  6. salam cik mat..sekali-sekali makan camni mesti bertambah lemak di badan ek..

    ReplyDelete
  7. Uiih lauk camni la kalau akak dapat..mmg lupa diet terus..nape la ko tayang lauk nih...mula nk pi cari anak2 tamban ni..sian mak tamban, anaknya byk yg hilang disonglap ke Sedenak...uh uh..

    ReplyDelete
  8. ikan tamban tuh..kalu goreng biase...kasik garing2..pastu angkat,toskan..pastu dgn myak yg sama(tp jgn bnyak sgt)+bawang putih yg dihiris nipis,bawang merah dimayang n cili padi yang di potong kecik..goreng kasik garing skit..then masok balik ikan tuh...sedap..makan ngan nasik panas2...syiok..huhuhuh

    ReplyDelete
  9. salam iz-aan...
    Harus dicuba, ini style masak orang dulu, kira lauk hujung bulan...

    salam datin el...
    Betullah, ikan bilis tamban tu ada kala payah nak jumpa, yg ni pun abang saya beli di batu pahat...

    salam mamamya...
    Rasa mat ikan bilis tamban ni sama je, cuma ada yg saiz kecik dan besar sikit...apa kata rendam ikan tu bagi dia lembut sikit..

    salam mak teh...
    Hahaha, dah edit balik, exceli "cekak"..silap tulis kata cekek...ada yg berpinau pala otak mikirkan mcm mana nak cekek soo hoon..hahahaha..

    salam ain...
    Cuba jgn tak cuma, lauk2 orang kampung zaman dedulu nihh...

    salam aroha...
    Sama2...eh saya ada lagi stok ikan patin, cuma nak tunggu tempoyak jee, lepas tu nak try pulak asam rebus tempoyak..

    salam kak ina KL...
    Hehehe, tak pe kak, tak de santan, cuma tu lah takut nasi je bertambah 2 - 3 pinggan...hehehe

    salam kak ummi...
    Ni kan lauk2 mudah...tapi kan kak, budak mesti tak nak, kalau aiman tengok sure dia jeling semacam jee...mak tamban tak bess liat, dah tua..

    salam missalonngwani...
    Yeaa betul ada mcm2 style kan nak masak dia....pandailah u nie...

    ReplyDelete
  10. jug dan cawan dibelakang tu..menggamit memori saya masa zaman kanak2 dulu..

    ReplyDelete
  11. salam azrina...
    Nostalgiakan set cawan tu...tu [asal saya kolek..hehehe

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.