KUIH BAKAR PANDAN..

Kuih Bakar Pandan
Sebelum patik masuk beradu, nak share kuih yang mat buat semalam.....saing2 masa buat kek marble sheila mambo tuu. Mula2 semalam macam malas nak masukkan kat blog yelah kuih ulang tayang dan sudah pasti serata blog masak2 pernah buat..betul tak?...Tapi kan saja je lah buat2 penyeri majlis. Resipi asal dari "Joayee", i tell u resipi ni memang mat guna pakai dari dulu, sedap, orang2 tua yang agak cerewet pasal kuih2 tradisi ni pun depa cakap sedap (atau depa takut dengan aku..yelah kan, masa dia orang makan, aku hadap depan dia...tenungggg dengan muka serius gilaa...tu yang mereka kata sedap...hahahahaha...), rasa pun tak manis sangat just nice dan balance lah pendek kata, rasa dan teksture nya pun cantik je, tapi kenalah biar betul2 sejuk baru potong. Lagi satu perlu diingatkan kuih2 macam ni, perlukan perahan santan dari kelapa segar yang diparut, kalau guna santan kotak pun ok, cuma rasa dia tak se "x" celent dengan santan segar. Eh, kalau kaum2 peranakan baba nyonya kan, mereka lagi cerewet, no shortcut way to make perfect peranakan kueh, kata seorang bibik nihh, aii kus semangat tak kuasaaa guaaa!!...alah dia main perintah2 jee, boleh lahh kata gitu... Resipi mat tak sertakan lah, sebab dah banyak kali buat dan letak dalam blog, tapi kalau nak tau jugak boleh klik sini untuk resipi......, Ok semua jumpa esok dengan resipi2 lain..insya allah jika usia ku dipanjangkan....Assalammualaikum untuk semuaaa.....i lep u all!!!...
KUIH BAKAR PANDAN.. KUIH BAKAR PANDAN.. Reviewed by Mat Gebu on 5/05/2010 11:00:00 PM Rating: 5

14 comments:

  1. Salam cik mat...
    sedap tu kuih bakar...tapi E-na guna santan tin je laaa.. huhuuuu

    ReplyDelete
  2. Oooo...depan kita cakap mkn kek sheila mambo..belakang kita kudap kuih bakar ni rupanya...ko mmg kiijaaam la Mat..Kuih semalam pun kalau x basi akak layan..kalau basi ko bg itik makan yaa...jgn buang dlm tong sampah..membazir...hehe, harus2 pagi esok bangun, itik2 ko tergolek sakit perut..hehe

    ReplyDelete
  3. Slmlkm mat...
    Kue pandan bkar tu mmg sedap, tpi set minuman kt blkg tu laaagi mngancamlah..! Kak sue tringat kpunyaan nenek zaman dulu2... hensem!

    ReplyDelete
  4. salam malam abang mat...

    alahai...semuanya mengoda,,,tang kuih tu 1 hal...cun bila bijan tergolek2 kat atas..ala2 bling2x...gitu

    set pinggan tu pun 1 hal...memang kalau hari2 layan blog abang mat..harus kuat iman....

    ReplyDelete
  5. bila nampak tajuk entri yang diupdate.. malas nak masuk takut tergoda.. tapi tak tahan godaan gak.. klik terus.. hah.. kan dah kata.. terliur dah.. hantar sebiji kat sini.. :)

    ReplyDelete
  6. salam e-na..
    Tak pe lah asal ada...tempat saya ni nak kelapa, kutip je kat kebun..

    salam kak ummi...
    Kak, kek sheila mambo tu saya makan 1/2 hiris je, yg lain semua bagi anak2 buah...uikk itik pun masuk juga kee...hehehe

    salam sueozana...
    Hehehe, ada lagi ke set tu..memang kak, set lama2 ni ada kesan2 nostalgianyaa..tu sebab saya suka.

    salam puan siti...
    Hehehe, saya pun paling tak tahan dengan keras atas yg ada bijan tu...dah leer rangup, wangi pulak tu..

    salam cikgu isza...
    Boleh2...cikgu nak bahagian yg mana, yg ada kerak ke atau tidak?..

    salam aphids..
    Alahaaii kesian, koo jauh sangat..kalau dok dekat sebelah rumah ke, sah2 boleh tapaw kan...

    ReplyDelete
  7. sy sgt minat kuih ni..terutama juih bakar kemboja...kalau bulan puasa kan..antara menu wajib..mesti beli..hehe..

    ReplyDelete
  8. salam, nak minta izin ambil resepi boleh...

    ReplyDelete
  9. sya suka sangat kue nih
    setalam boleh makan sorang
    errppp buruk makan tui... ;p
    tp memang pun, sya makan sorang pun boleh habis..harus cuba nih.

    ReplyDelete
  10. betul3x..aibaks pun da try..tapi bukan wat sendiri..mak sedara kat kampung wat..sedap beb

    ReplyDelete
  11. Bang Mat,
    Sesame seeds tu nak di toast dulu ke atau tak payah?Thank you..anyway,the rojak petis very nice.Macam beli kat pasar malam.I should have grab a few more pots of the otak udang sebab nowadays,Asian stores kat NZ ni tak jual lagi.Sayang!

    ReplyDelete
  12. minggu lepas baru je buat kuih bakar ni tapi.....ntah kenapa tak masak atas dia. kuih bakar ni masalah dia satu je.....cara2 membakar tu yg susah bg akak.

    apa2 pun, abis jugak dibedal cik abe kita..lps ni nak cuba resepi ni plak..

    ReplyDelete
  13. tak berapa minat kuih manis tapi kalau teringin hadap jugala walau sepotong ^_^

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.