BEN ASHAARI

Monday, March 8, 2010

JUS JIMI ASMARA..

Jus Jimi Asmara
Legaaaaanyaaa tekak bila disinggahi jus jimi asmara nie....nyaman sungguh, sekali rasa nak tambah lagi dan lagi..... Tak caya...boleh try test cuba... Rasa dia saling tak tumpah macam jus miuman F & N yang kaler hijau tu (apa ke benda nama jus tu..ishh tak ingat pulak, maklumlah dah tua, otak pun macam dah karatz2 sikit).. Paling femes mat nampak di kat blog kak ummi, pendek kata kalau ada blogger dtg je, dia jamu air ni...Lepas tu mamafami pun buat juga (klik sini....), patut lah mamafami tu abang darling dia sayang maut kat dia, rupanya bagi minum jus jimi asmara....hehehe... Tapi secara jujur mat kata, memang sedap air ni, kalau lepas2 makan sate ke, BBQ ke atau makanan berempah, elok sangat dibilas dengan jus jimi asmara...Berbaloiii!!!!....

BAHAN-BAHANYA :-)
Air masak secukupnya (anggaran 1500 ml)
4 - 5 camca besar gula (atau ikut tahap kemanisan masing2)
1 1/2 camca besar jus pekat minuman oren sunqick (dalam botol)
1 camca teh esen pisang (mat guna 3/4 camca teh)
1/4 camca teh pewarna hijau
Ais kiub secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh guna dengan sedikit air panas, kacau rata. Kemudian satukan semua bahan di atas kecuali air batu. Kacau rata dan rasa, jika perlu tambah gula.
  2. Tuang ke dalam jug sesuai dan isi dengan ais kiub secukupnya... Atau boleh juga isi ais kiub dalam setiap gelas dan tuang jus jimi asmara tadi secukupnya. Biarkan sejuk sebentar dan boleh nikmatinya....nyamannnnnn!!!!!!!

18 comments:

CT Delima said...

mattt....kat KL ni panas sangat ni. bak ler 2 gelas air jimmy asmara tu. cepat sikit ya mattt..!

Kak Rose said...

mat oi... sungguh menggoda kaler ijo tu, anto mai Shah Alam nak sejukkan cuaca yang panas nih...

Azita Zain said...

panas2 ni mmg pantang tengok air!!! rasa nak meneguk jer....

dayang_jack said...

salam mat...

alahai...menggoda betullah kaler ijo tu mat oii...terus aku terpukau dibuatnya....dahlah nama pun menggoda...hehe

mmg byk dh masuk list ni...kek suji tu lagi...alahai...

Mat Gebu said...

salam kak ct...
Wokeyy..eh dah malam laa, kang susah pulak, asyik nak ke bilik air jee...

salam kak rose...
Esok yea kak saya antar..ni dah malam, lagi pun saya takut laah dgn momok's..hahahaha

salam azita...
Yaaa betulll...panas2 ni nampak air kita jadi kehausan memanjang...

salam DJ...
Tu lah, saya pun tak tahan, tu yg buat mcm2 air tu..plan esok nak buat satu lagi laaa..hehehe

hana said...

salam mat!
aku bukan nak air ijo tuh jerk! ngan gelas2 skali aku nak! kikikiki.. klu bilas kain baju berbaloi tak mat??! cabootttttt!

ain said...

sedapnya air jimi asmara mat tu!! cuaca tgh pns2 ni...air batu kosong pun jd sedap sgt!!!

Ummi said...

Amboiiihhh lepas sirap bandung, telan air ijo pulak ya Mat...mentang2 la musim panas..ntah2 ko teguk air ni sambil berkemban jek..ahaakss!! (*ampuuunn..kalu dekat ni sah2 kena baling dgn anak lesung kot)..

Mat Gebu said...

salam hana...
Oooo nak gelas ek..bolehh....apa bilas kain baju!!!...sah2 nak kena "pantun" tau hana nihhh!!!....hahaha.

salam kak ain...
Tu lah kak, kalau air mineral tatau berapa botol saya dah tonggak... haus kanmain leerr...

salam kak ummi...
Ahaks, siap berkemban yeaa minum air jimi asmara..hahaha, geli jee, ingat saya org asli ke?...tapi kan seksi juga ek, sambil minum berkemban...ala2 dugong gitu...

BEN ASHAARI said...

mat..guna ice ice baby leh x sbb ice cube xder?hehhe..sure try resepi ni pasni sbb teruja ngan namanya..hhehe

Mat Gebu said...

salam ben...
Boleh2...terus guruh kat sini, bila Ben singgah blog saya...mintak2 lah hujann....panas nihhh!!!!....

BEN ASHAARI said...

hahahhaha...xbley p kerap2 sgt,nanti rosak diet lak.cukupla wife jer yg p..tu pon dah terpengaruh semlm masak masakan kg ala2 en. mat kita neh...eheeh

Mat Gebu said...

Aisey menn...ben..ini kes berat nihh... dulu kan saya pernah kena komen tau sebab ada sorang ni terpengaruh nak beli set2 pinggan lawa...sebab "aku"...adehhh....lemah tul lahhh!!!

MamaFaMi said...

Mat, mintak 4 gelas. Tak yah boh air pun tak pe, bagi gelas je.. air nanti ma bancuh sendiri... Amboii bukan men lagi pandai dia nak menelek eh... abang darling kita sayang maut kat kita pasal bagi air Jimi Asmara eh... ala.. kalau tak bagi pun dia sayang.. ahakss.. sabau je la Mat! Ko ni ada ada je benda nak menyakat ma. Agak kalau tak menyakat, macam tak sempurna lak ek? Hahaha...

Mat Gebu said...

salam mamafami...
Well as usual mama, cik mat gebu ni mmg dah dilahirkan untuk menyakat orang..hahaha, tapi kan air tu mmg sedap...sekali minum neo lalu pun luu tak perasan!!!!!

tANJUNG pUTERI wARISAN jOHOR said...

Salam Mat


Ewah Mat mentanglah sekarang ni musim panas, mcm2 air yg awak buat ya....ehehehhehe mmm nak kena cuba buat air ni takut kang kalau da buat tak alih2 akak menari mcm ppuan joget mcm dlm citer jimmy asmara tu pulak, ngan kebaya ketat kain wiron.... aje gila aku dibuatnya

Mat Gebu said...

salam kak zura...
Tu lah kak kreatif nya org2 kita ni..air pun mereka letak nama "vogue"...tapi kan kak zura mmg sah2 kena pakai kebaya ketat kalau nak nampak nostalgia...

yuko said...

dah try buat air ni,mmg best..sumer family suke esp arwah abah sy,klu ade tetamu dtg mesti diaorg tnye air ape ni.sekali rase mcm Slurpee yg kt 7eleven pn ade =)