BEN ASHAARI

Friday, February 19, 2010

LONTONG.....AGAINNN!!!!.....

Lontong
Salam pagi Jumaat yang mulia...dah sarapan ke belum?....Jom makan lontong...tau tak apa tu lontong?..Hmm definasi lontong ni pun ada macam2, kalau di Singapura, "lontong" tu sendiri berupa beras yang dimasak di dalam kelongsong daun pisang dan direbus beberapa jam sehingga menjadi padat seakan2 ketupat dan dihidangkan bersama kuah lodeh. Kalau di Malaysia, ketupat atau nasi impit dimakan dengan kuah lodeh, kita panggil lontong. Kat Johor sedikit berbeza, teknik memasak kuah lodeh pun ada pelbagai cara, kadang kala peninggg kepala guaaa... Sebenarnya mat buat lontong ni semalam untuk bersarapan pagi nie, kebiasaannya lontong dimakan bersama bahan sampingan seperti telur rebus, serunding kelapa, sambal tumis atau kuah kacang, tapi kali ni mat buat seringkas yang boleh sebab guna apa yang ada dalam peti sejuk...kurang lengkap tapi masih sedapp!!!....Perhatian yea, ini masakan ulang tayang yang ke tah berapa puluh ratus kali!!!...Harap maklum semuaa.....

BAHAN KUAH LODEH :-)
5 tangkai kacang panjang, hiris serong
1 biji sengkuang kecik, kupas dan potong jejari
3/4 batang lobak merah, kupas dan potong jejari
1/4 bahagian kobis, hiris
2 keping fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
2 keping tempe, dipotong dadu
2 keping tauhu, dipotong dadu
1 cekak soo hoon, dipotong pendek
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
1 biji bawang besar, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/4 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair

BAHAN LONTONG :-)
Nasi impit, didadu
Sambal tumis @ Kuah kacang
Serunding
Telur rebus, kupas dan belah 2

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. KUAH LODEH :- Udang kering ditumbuk, masukkan ke dalam periuk bersama2 lobak merah, sengkuang, serai, lengkuas, bawang besar, bawang putih dan tempe. Tuang santan cair, masukkan serbuk kunyit, kacau rata dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan fucuk, kiub ikan bilis, kacang panjang dan kobis, biar mendidih perlahan, jika kuah kurang tambah air. Masukkan soo hoon dan tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan selama 2-3 minit sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  2. UNTUK LONTONG :- Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk sesuai, cedok kuah bersama isi2nya sekali, letak kan telur dan hidangkan bersama sambal tumis atau sambal kacang. Sedap dimakan sebagai sarapan pagi, nak melantak waktu petang pun tak de sapa nak larang!!!!.....

12 comments:

azian said...

Alahai Cik Mat...belum sarapan ni...alamat kena pi cari lontong...terliur seh!

lemongrass said...

Salam Cik Mat,
kat kampung I kat Ijok nun, lontong ni we all panggil utk nasi impit yg dimasak dlm daun pisang bentuk cylinder tu. Kalau dah campur kuah lodeh semua, tak tau pulak panggil apa, hehehe.
Walau apa pun namanya, tetatp akan buat I ngences!!!!!

MamaFaMi said...

Mat, ko tayang ler berapa jota kali pun Mat. Mama tetaaaappppp terliur! Sampai meleleh airliur, siap bawak tuala besor lagi nak lap... hahaha...

Cik Keju said...

kebetulan la cik mat, pg ni saya brekfes lontong. kuah lodeh + sambal tumis. mmg sedap dan mantap!

ima said...

salam cik mat...lontong memang saya suka...lebih2 lagi lengkap hidangannya...tapi saya jarang dapat makan...

hani said...

MMMmmmm sedap!! ader service hantar ke rumah? :D

echah_syed said...

alahai mat...tak tahan tak tahan tak tahan suda anak tekak ku ini mat..! :(

Mat Gebu said...

salam azian...
Hahahaha, mmg terliur kann....

salam LG...
Tu lah, i rasa kat s'pore tu pun ada pengaruh jawa kan, tu pasai dia buat lontong bentul silinder guna daun pisang tu...

salam mama fami...
hahaha, mama ni notty, tak kuasaaa guaaa...eh waa nampak luu ada projek beseyy...tahniah ek..

cik keju...
Yesss, saya setuju dgn cik keju, sedap dan mantapp gitu..i likee..

salam ima...
Lontong ni kira makanan rakyat malaysia kan, saya pun jarang2 buat..

salam hani...
hahaha, kalau rumah dekat, mmg ada service dari rumah ke rumah...

salam kak combi...
Tuu dia, ishh jgn lah tak tahan kak...tak pe esok akak cari lontong yeaa...

Kak Rose said...

mat, malam ni nasi impit dan sambal tumis dah siap... esok tggl masak kuah lodeh... sbb ngences tengok mat punya lontong tu....

Mat Gebu said...

salam kak rose...
Tuu diaa..gigih sungguh...tabik lahh!!!....

ladyzamea said...

sangat suka lontong!
lontong femes kat tempat sy di panggil lontong klang!!!
lokasi kat pasar jawa klang..
mmg sedap...
saper pernah mkn kat situ..
angkat tangan mcm sayer!!!
huhu..ngences jugak!!!!

Shannon @ JustAsDelish said...

Hello Mat Gebu, ada 3 jenis lontong resepi di sini.. saya sedang cari lontong klang. Apa perbezaan the resepi mat gebu?
Saya nak masak lontong klang untuk blog event Malaysia Food Fest - Selangor.. boleh tolong?
terima kasih banyak

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.