BEN ASHAARI

Sunday, March 1, 2009

NASI BERIANI UDANG

Beriani Udang

Tengah hari ni, makan "nasi beriani udang"...Guna udang galah lagi u, jangan jeles yeaa makcik2, pakcik2, ibu2 dan bapak2 semuaa..ahaks (mesti ada yang meluat lepas baca, kannn!!). Resipi dapat kat blog kak liza, plan nak buat semalam, tapi terbantut. Biasalah apa yang kita lakukan, semua digerakkan oleh Allah swt....kannn!!!

Nasi Beriani Udang

Tadi sms kak liza, lepas tu dia call, kata nasi tu kak liza "lupa" nak tulis rempah beriani, laa ni kak liza dah edit dan boh rempah beriani kat resipi dia. Tapi pada mat lah, nasi tu tak de rempah pun dah sedap u, jus2 udang bila dimasak bersama beras telah diserap dan membuatkan nasinya menjadi wangi....Anda berani cuba?.....Pasti tak nyesal, sebelum tu nak minta ampon dengan kak liza atas kebiadapan hamba menderhaka sedikit pada resipi asal...Minta halal yeaa kak liza....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan (mat guna udang galah)*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*digaul rata)
3 tangkai daun ketumbar
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi
1 helai daun pandan, disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula

BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihirs
2 cm halia, dititik
1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani (mat tak letak, tapi tetap sedapp!!)

BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
  2. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap. Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
  3. Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng. Biar nasi tanak betul2. Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar. Nak makan dengan dalca pun ok....

17 comments:

Ann De'houzze said...

aku org first komen ni ha...lapau!lapau!wow udang galah ke mat???best tooollll!

hana said...

perghhh! kaler nasik nih mengancam btol la! nnti nak ngetest jugak la! bagi aku sepinggan dulu mat! kehkehkehkehkeh............

hanieliza said...

salam..
wauuu..akak nampak pun tergoooda cik Mat weyyyy...
lapo la pulak ni....P

bab derhaka tu tarak apa ci Mat..asalkan hasilnya menggoda..
no hal punya...

kakpah said...

nampak sedapnya mat. Ni mesti buat ni...

Haniff Hanzah said...

A'kum mat gebu,

first time masuk sini, selalu nampak mat gebu kat MyResipi.com je.

Sedap betul nampak udang tuh, nih yg jeles nih ^^.

HaniffHanzah.com

Beachlover said...

sedapnya udang galah tu!! tengok pun lapar sekarang ni!!

Jasmeen said...

mau x jeles...berlingaku2 udang atas nasi..

lemongrass said...

Cik Mat,
hari tu scallop, hari ni udang galah, memang lah OKB, wahkahkahkah....... Amin, semoga masin mulut I :-)

Aishah@Ariffin@Aqil said...

nih mmg kasi jeles betui...udang beso2 tu duk posing maut..

lea said...

sedapnya nampak udang2 tue..
beso2 belaka...

Datin El said...

alahai mat, lapo lah nampak nasi mat tu bukan setakat nasi je dgn pinggan2 sekali el berkenan.

ain said...

tengok gambar pun dah membuka selera, klu dpn mata agaknya terus bedal je.

QiStinA's said...

salam c.mat...amboi sedapnye nasi beriani..i kiv resepi nie bile balik msia yek... kat sini mcm2 beriani c.mat... senang nak pi beli..tu yg liat nak try..tapi tak pe... letak kat favourite..he.he.. nanti balik msia leh try....

Azita said...

bukan setakat resepi yg best...gambo2 pun mengancam!!!

saveme_zero said...

abg mat..sib baik sue tak nandung. klu nandung,mau aku suruh kamu pos ke mari..hahaha.

Mat Gebu said...

Ann...
alahi sian koo, nanti aku pos kan "bau" dia ek, tapi ni dah lama tau, jadi bau dia boleh pingsan u!!..

Hana...
cuba jgn tak cuba, kat jepun lagi lahh ada udang besar kan...

Kak Liza...
Terima kasih pada kak liza sebab sudi berkongsi resipi yg sedap nihh, tak letak remapah pun sedapp!!

Kak Pah...
Ishh mmg sedap kak, buat mmg tak rugi...

Hanif hanzah...
Terima kasih kerana sudi singgah blog saya...oo u pengunjung MR juga yeaa..itu kampung lama kita..

Beach Lover...
Sedap dan manis, sebab udang segar, tapi i rasa tiger prawn pun ada yg jenis besar..yg tu pun sedappp!!

Jasmeen...
Hehehe, biasa lah utk blog, tak melingkau pun, aku paksa dia melingkau jugak.

LG...
Mudah2an masin lah molot u, kalau i mcm Bill Gate ke, i belikan u rumah tepi sungai mcm u nak tu..ahaks, angan2 bukan main, tak nak mengalah!!!

Aishah...
Hehehe, biasa lah tu udang jantan u, tu pasal depa dok posing maut..

Lea...
Ada yg besau lagi u, yg tu cuma anak2 dia jee..

Datin EL...
Adoii nak dgn pinggan2 dia ke..hahaha, pinggan n mangkuk tu kan, i pun nyesal, sebab beli 2 pinggan n 2 mangkuk...masa tu saja suka2..sekarang baru rasa kesal, kalau tau i kaut 1 set!!!

Ain...
ishh jgn kata bedal, bertambah pun boleh, sebab makan ramai2 ni lagi seronok, sambil gossip2, lepas tu makan lagi, gossip lagi...

Qistina...
Yelah kalau tempat u, dah hari2 tgk beriani, baik beli jee...mcm kuih2 melayu, kalau kat M;sia ni, nak aje belii...

Azita...
kita ni masih belajar2 lagi pasal nak tangkap gambar ni...asal aku tak tertangkap gambar "hantu" sudah lahh!!

Sue..
Uikk ko bior betul, ni cakap2, sekali check...dah lekatt!!..hahaha dpt baby baru lah pulakkk....

Yana said...

Salam Mat,
Yana dah try buat nasi nie..memang sedap dan menyelerakan..Yana minta izin nak C&P resepi dari blog Mat yer..kalau sudi, singgah le kat blog Yana yg x seberapa nie..baru join jer..hehehe....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.