DAGING GORENG ALA PATTAYA..

P1280744
Salam...anda kecewa bila blog kurang disinggahi pelawat, terutama blogger2 ternama dan femes?..Huhu jangan macam tu, yelah kadang2 blogger femes ni singgah blog kita dan tinggalkan komen walaupun sepatah perkataan, kita rasa macam dihargai sangat...macam nak pengsan lah pendek kata. Tapi itu pun nasib2, kalau mereka sudi, lagi pun istilah "silent reader" banyak diguna pakai, ianya berlandas kan kejujuran, satu memang betul mereka silent reader, satu lagi sebagai nak cover diri sendiri (maaf ini secara jujur, bukan nak perli siapa2). Jadi kita blogger2 tempelan, tak perlu risau dan rasa rendah diri terlebih...mat dah rasa semua tu dulu....rezeki ni kita tak boleh nak jangka, itu semua kerja Allah swt setelah kita berusaha sebaik mungkin. Hmmm.tu je, jadi mat share resipi ala2 siam pulak, sambil tu jangan lupa vote DTS kat sini...terima kasih yeaa..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging batang pinang, hiris nipis, lebar2, cuci dan toskan
1/2 cawan hirisan rebung jeruk (optional, tapi mat letak)
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu
1/3 biji yellow capsicum, didadu
1 genggam daun selasih (sweet thai basil)
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili thai
1/2 camca teh gula
Sos ikan secukup rasa
1 camca teh tepung jagung + 2 camca besar air = kacau rata
2 biji cili merah*
8 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah cili sos thai dan sos tiram, kacau rata. Masukkan daging, kacau dan masak hingga daging kecut. Tuang sedikit air dan dan biar daging lembut.
  2. Masukkan rebung, semua jenis capsicum dan bawang besar, gaul rata masak sekejap. Tambah sos ikan gaul, masukkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat. Akhir sekali tambah daun selasih, gaul rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

Post a Comment

19 Comments

  1. Assalam CMG... daun selasih tu bhn utama yg kena ada ke utk resepi ni ?

    ReplyDelete
  2. kalo blogger masyhor datang komen..pergh mau meroyan tuan blog..hehhe

    ReplyDelete
  3. @ CT - yea sayaaa..sebab influence more to thai recipe jadi harus ada daun selasih, tapi kalau nak omit pun ok, ganti dengan daun ketumbar..ok kot..

    ReplyDelete
  4. nati saya nk try buat resepi ni..yg pasti daun selasih xde dan saya mmg xpenah guna dan xtau daun selasih tu guaner..huhu

    **bab blogger femes emes singgah kat blog tu..bg saya mmg satu penghargaan..hehe.

    ReplyDelete
  5. sedap...sudah pasti sedappp kalau air tgn CMG yg buat..tu belum pernah rasa lagi

    ReplyDelete
  6. Salam, kalau daun selasih tu tukar dengan daun limau purut boleh tak agaknya?

    ReplyDelete
  7. perhhh nmpk sedap tu CMG, tp saya blom penah guna daun selasih dlm masakan. nti nk try lah cmne.

    Jom tgk (Video) Prema Yin: Uols Tgk Sndri Video Ni Unsur Lucah Ke Tak?

    Misteri E.coli Bakteria Suka Wanita

    ReplyDelete
  8. wahhh membuatkan perutku tiba2 saja lapar.

    ReplyDelete
  9. yang ni kegemarannnn's saya nehhh~ hehehe..

    ReplyDelete
  10. - baru ku tahu...bile dah ade blog...dan ade org komen...hehe...rase sronok ek...

    - bile tgk '0 komen'...alaaa xde org nk bace ke...hehehe

    - tapi saya suke komen org nye blog...

    ReplyDelete
  11. hik2, macam sayalah tu, kalu CM dtg rasa nak pitam, hehehe

    ReplyDelete
  12. macam senang je neh..bese goreng daging bodo2 je hik2.. buh bwg jep

    ReplyDelete
  13. biasanya kak Es buat kari daging letak rebung memang sedap. Boleh try resepi ni sebab rebung baru tumbuh ni 2 3 batang ... tapi kalau tak jeruk ok ke CMG ?

    Traffic tinggi dari CMG kalau takkomen pun... ku tahu kehadiran mu haha( kalau org lain klik pun kira CMG gak la yg sampai hahaha )

    ReplyDelete
  14. one of my favourite nih....sedap

    ReplyDelete
  15. Terima kasih..rebung tu kalau yang segar pun sedap, tak payah jeruk punya, lagi pun yang jeruk tu bau dia kuat, nanti lekat kat jari...

    ReplyDelete
  16. saya meroyan sampai sekarang sebab CMG penah promot dan penah komen kat blog saya. :D

    ReplyDelete
  17. kalau blogger pemes dtg mkne nye de naik setapak blog kite tu..hehe


    pcm byk bende takde...sedap sgt ke sunah?

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.