ORANGE AND POPPYSEED MUFFIN.

P1270282
Assalammualaikum, selamat malam....sihat ke semua..Ok?. Malam ni mat share satu resipi muffin tapi kurang lebih macam cupcake pun ada. Orange and poppyseed muffin. Boleh lah kalau nak buat untuk anak, atau jamuan kecil. Juga sesuai untuk minum petang ke, atau majlis2 keraian kecil-kecilan. Psstt...nak bagi tau ni, blogger2 masak Singapura mat tak sarankan letak poppyseed ini, takut kang melanggar undeng-undeng negara anda..setau mat poppyseed atau kas-kas ni haram di sana, pernah dulu sorang blogger masak2 berbangsa cina ni tulis di blog beliau, polis bahagian narkotik Singapura pergi rumah dia dan rampas biji kas2 dan suruh delete semua n3-n3 beliau yang ada menggunakan poppy seed....huihh bahaya gak kan sana....


Poppy seed atau kas2 telah menjadi bahan rempah ratus dalam kebanyakkan masakan kita orang melayu, ianya memberi rasa lemak dan seakan2 kekacang pada masakan kita. Dalam rempah kurma kalau kita perhatikan ada juga dicampur kas-kas. Resipi ni akan menghasilkan 14 biji muffin bersaiz sederhana, kalau buat jumbo saiz mungkin dalam 8 atau 10. Dalam n3 ni mat buat 1/2 adunan je dari resipi di bawah ini, dapat lah 7 biiji. Ianya lembut dan bau orange tu sungguh menyegarkan. Rasa nya pulak lemak2 manis dan ada sedikit rasa kekacang dari kas2 itu sendiri dan juga serbuk kacang badam yang digunakan...Ok cerita banyak pun penat...jom semak resipi pulak....psstt banyak kan bahan2 dia,..hehe.

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
125 gram gula perang @ soft brown sugar
1 camca teh ovallate (boleh ganti dengan mayonnaise)
1 biji orange, parut kulit dan perah jusnya
2 biji telur gred A (pastikan bukan telur tiruan yea)
150 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
10 gram susu tepung*
1/4 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
15 gram poppy seed @ biji kas-kas
25 gram serbuk badam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 yang diayak bersama biji kas2 dan serbuk badam. Gaul rata dan ketepikan. Panas oven pada suhu 180C, sediakan muffin pan dan alas dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras.
  2. Putar mentega, gula perang dan ovallate (@mayonnaise) hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Pada kelajuan perlahan, masukkan bahan no. 1 berselang seli dengan jus limau. Putar rata.
  3. Isi 3/4 penuh dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan muffin atas jaringan sebelum dihidangkan...


ORANGE AND POPPYSEED MUFFIN. ORANGE AND POPPYSEED MUFFIN. Reviewed by Mat Gebu on April 10, 2011 Rating: 5

28 comments:

  1. uuuiish sedap...sedap..sedap
    nyerrrr.....
    http://periuktanah.blogspot.com/?expref=next-blog

    ReplyDelete
  2. tiba2 rasa rndah diri sbb xpndai masak sgt..hehhe...

    sedapnya..nyum3~~

    ReplyDelete
  3. @ BELLA - UIhhh..jangan macam tu...tak perlu rasa rendah diri..pcm pun bukan pandai sangat..setakat boleh2 saja..

    ReplyDelete
  4. sedap benor nampak muffin tu cik mat.. hehe

    Jom baca..
    Setahu Aku Susuk Itu Haram

    ReplyDelete
  5. Askm Mat,

    gebussss...akak sukeeee....bolehlah buat pulak lepas ni...

    ReplyDelete
  6. wow sgt cun muffin ni...kagum sekejap saya tgk :P and baru tahu mayonis boleh ganti dgn ovalette menarik tu...

    ReplyDelete
  7. sdapnyeee... pnah try wt yg instant je. nk try la nt resepi ni.. hehe

    ReplyDelete
  8. tu dia....bila cik mat buat muffin...tak boleh nak kata apa dah...


    terbaik lah

    PS: aduh..bahayanya orang singapore eik??? kesian gak depa nie..so kalau nak makan...masuk malaysialah

    ReplyDelete
  9. Cik Mat
    Tu sebab harus pakai itew word "mohn" if not ade orang ketuk pintu pulak hehe

    Muffin mu cantik kejadian nye.. i loike!

    ReplyDelete
  10. suke sangat dgn muffin! nyum2 =)

    ReplyDelete
  11. CMG..baru tau kas-kas ni haram kat S'pore...Selalu beli premix orange poppy seed aje klu nak buat muffin...heheheh

    ReplyDelete
  12. slmt pagi PCM! dah bekpes ke? hehe

    ReplyDelete
  13. tq che Mat, nmpk sedap betul ni.. balik keje karang nak bikinlah :)

    ReplyDelete
  14. lorr.. rupanya poppy seed ni = kas kas yg indian selalu guna utk masak lauk pauk tu ye mat? hmmm ada dpt resepi kari kambing mamak yg letak kas kas.. tp tak tau mana nak cari kas kas tu.. padahal dlm esbox ku ada dah stok poppy seed ni.. hehe..

    rasanya aunty yochana yg pernah ckp pasal rumah dia kena serbu ngan polis bahagian narkotik sbb ada poppy seed kat rumah dia.. betullah tu.. salah eik kat s'pore benda nih.. tp kat sini ok pulak ye..

    ReplyDelete
  15. salam cik mat...

    geram nyer tgk muffin orange poppyseed nih. nmpk gebu jer! saya suka jgk ltk poppyseed nih dlm muffin, tp dlm masakan lain tak pernah try plk.

    ReplyDelete
  16. Upgrade your Streamyx to Unifi now till June 2011 for FREE INSTALLATION (after June 2011,installation fee will be RM200).PM me for registration & subscription process.It easy to subscribe without go to counter.TQ

    ReplyDelete
  17. ermm mengenyangkan muffin ni...nak copy resipe ye CMG..tq tq

    ReplyDelete
  18. cik mat, nak tanya sikit ovollete memang boleh ganti dengan mayonis ke.

    apa fungsi ovellate ye?.

    saya budak baru belajat jadi tak tahu sangat.

    terima kasih atas info2 CMG sebelum nie

    ReplyDelete
  19. sedapnya..terliur ciku..kena buat ni..test test

    ReplyDelete
  20. mmg saye amek resepi pasni wat lah.. dh byk cup cake cik mat gebu saye try :)
    cmne ye nak wat muffin merekah macam kenny rogers punye muffin tu :)

    ReplyDelete
  21. salam uncle, kita dah cuba tadi.. wuwuwu sedaaapp sangat! cuma kita tak taruk yang poppyseed tu sebab tak jumpa. yang 5 hangus sebab bakar lama sangat, yang enam lagi ok. hihi.. sedap! this is my first try on muffin, doing that by my own dan sangat lazat. hihih. thanks uncle. nak try banyak lagi lepas ni resepi kat sini :))

    ReplyDelete
  22. Sy baru je bli adunan segera muffin perasa oren + popy seed NONA..sbnr y bli rmh sy bc kt kotak y bru prasan de kndungan poppy seed..mula sy musykil boleh mkn ke x sbb de poppy seed..stahu sy poppy 2 sjnis tumbuhan tuk proses ddah..puas sy tny pndpt kwan2.dorg pon x pasti..tp ble cek mat wat resepi mgunakn popy seed ni sy rse lega n yakin..mkna y x de efek pe2 la ye..knak2 pon boleh mkn la?bkn pe ank2 buah sy suka sgt mkn muffin/cupcake tmasuk mak buah nya(saya la hehe)..lau x de efek boleh la sy wat esok..tq cek mat for info..tjawab sdhh psoalan n ktakotan sy :-)

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.