MAGGI GORENG ..ala..BEN ASHAARI?...HMMM.

P1260199
Salamm morning, wawaaaa...pakcik mat masih diselubungi rasa mengantuks teramat sangat nihh, tak pe settle keje sikit lagi, aku nak bobok dengan cutenya...aku nak pakai topi mcm baby tu sambil sambil hisap jari...hahahaha. Amacam tajuk N3, nampak "cool" kan, ni semua gara2 ben ashaari, pakkal jee jiran guaa, kejap plan tukar, mula2 plan nak buat kek lah, kak ummi punya risau, takut kek batat masa ben putar, lepas tu tukar pulak masak maggi, hmm lepas tu saat akhir tukar lagi..tuu diaa, sampai aku bersalin 3 kali...biasalah mat kan manusia separa telap, kejap2 banjir...haha...apa2 pun serius cakap semalam memang seronok...ada jodoh kita bertemu lagi nanti...Sebelum tu mat share resipi ringkas semalam, terima kasih pada kekanda ummi kuantan atas idea dia yang bernas tapi telah ku derhakakan....Layannn..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 bungkus mee maggi, asingkan perencahnya
1 keping dada ayam, hiris nipis*
Beberapa titik minyak bijan*
1/2 camca teh lada hitam serbuk*
Sedikit kicap cair*(*disatukan dan perap 10 minit)
1 keping tauhu, dadu kecil dan goreng, toskan
1 kelopak kobis, hiris halus
4 biji tomato ceri, bela 2 setiap biji
1 biji telur, pukul sedikit, buat telur hancur (scramble egg)
Sos ikan secukupnya
4 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1/2 kiub pati ayam "MAGGI"*
2 biji cili hijau*
1 biji tomato saiz sederhana*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Maggi, dicelur hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan ayam dan tauhu goreng, kacau rata dan biar hingga ayam masak.
  2. Masukkan kobis, telur hancur dan gaul rata. Tambah sos ikan sedikit, kacau rata dan masukkan maggi tadi, gaul rata2. Tambah tomato belah, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika perlu renjis sedikit lagi sos ikan.
  3. Alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.....sedap dimakan panas...
MAGGI GORENG ..ala..BEN ASHAARI?...HMMM. MAGGI GORENG ..ala..BEN ASHAARI?...HMMM. Reviewed by Mat Gebu on 3/13/2011 12:20:00 PM Rating: 5

17 comments:

  1. cik mat...
    ayu tambah 2 kali...hahahha..mee maggi ko memang sedap..
    bak kata kasawari..mat masak nasi putih pun boleh kering periuk...
    waka..waka..

    ReplyDelete
  2. ini yang dia duk wat kat dapur semalam...hahaha~

    ReplyDelete
  3. uwaaa tak sempat tengok dan rasa yg ni....sedih wooooo..tulah sape suruh dtng lambatkan??...takpe nak masak maggie sat lagi...kih3...apa pun smlm di Sedenak mmng best...tq Mat..

    ReplyDelete
  4. haha..sempat jugak cik mat buat ek..
    smlm tak dpt rase..huk3

    ReplyDelete
  5. megi pun boleh jadi menu kan.. huhu. sedap2..

    ReplyDelete
  6. haha.. aku pun dapat merasa gak.. mcm tak cukup..

    mmg betul ayu.. mat kalo masak nasi pun org semua berebut makan.. hehe

    ReplyDelete
  7. sedapnya...tibe2 teringin nak makan megi goreng plak...pak cik gebu !! wat untuk reen..huhu

    ReplyDelete
  8. mat gebu ni laki ke pmpn? penin la bc entri gath ritu....ghuhuhuhu

    jom baca dan komen Orang terkaya di dunia. -Forbes-

    ReplyDelete
  9. megi pun sodappp....mmg menjadi menu wajib bagi aku yg bujang ni..kih2..

    ReplyDelete
  10. @ shahjiehan - hadoii koo ni pun..dahh nama "mat" takkan pompuan, habis tu ingat tomboi ke?..hahaha, mat gebu tu lelaki laaahh..

    ReplyDelete
  11. sedap wooooooooooooooo ...tq mat ..

    ReplyDelete
  12. Sedap??? aku tak rasa..kesian tgk Ben dgn Ayu makan sedap jek..tak sampai hati nak amik nk rasa..hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

    Sbb aku dh pernah rasa meggi CMG..hahahahahhahaha
    jap2..ermm ye ke? meegi ke mee ek??

    ReplyDelete
  13. wahh..mmg btolla, DSLR en.mat lagi lawalah gmbrnya dr gmbr zla amik..heheh.sedap2...

    ReplyDelete
  14. Waaaa...akak baru perasan entry maggie ala Ben nih...hehehe...ko masak ke, Ben yg masak...igt ko wat Vlog Ben masak maggie ni pulak lenkali eh...hehe..derhaka pun derhaka la Mat, sudah rasmi Mat Gebu...hahahhahaha

    ReplyDelete
  15. Cik Mat,
    Nak tanya la, kebanyakan resipi cik mat guna sos ikan brand aper yer?? Leh tak cik mat suggest brand aper yang halal dan enak untuk kita guna? Sebab mummy cari kat supermarket x sure la sebab kebanyakannya dari Thailand and x mengandungi logo halal..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.