BURGER MALAYSIA....a.k.a....KUEH BATU BELAH.

P1260603
Assalammualaikum, selamat pagi. Waaa N3 cepat nih, mat kena beli barang dapur kejap lagi, jadi aku kena update pantas, jika ada typo nanti bagi tau kat komen yeaa.. Ini sebenarnya projek ady budika, dia memang nak buat hari ni, tapi dia ada hal tak boleh nak elakkan, kena balik ke Kedah, abang dia dalam keadaan kritikal, moga Allah swt mempermudahkan segala urusan...aminnn... Mat bukan apa, aku suka bagi semangat, jadi sama2 buat...kannn... Mat guna resipi donat suria saja, senang dan sedap...dah lah tu ni kira "no time dough"..cepat je. Lagi satu mat bagi tips, nak cepat kan, on kan oven, letak suhu rendah dalam 40 - 50 darjah celcius macam tu, ikut oven masing lah yea..dan masukkan doh yang dah dibentuk tu untuk 20 - 25 minit, nanti dia naik cepat dan boleh goreng, ni kalau anda buat pagi2 lah, kan cuaca sejuk, tapi kalau buat masa tengah hari mat rasa tak perlu, cuma kalau nak cepat boleh cuba, tapi ingat suhu rendah okey...

P1260609
Mat buat 10 biji saiz sederhana, mat tak terap tapi mat bagi 10, dan bulat2kan setiap satu macam buat bun, susun dalam loyang yang ditaburkan sedikit tepung. Goreng dalam minyak sederhana panas, kalau minyak panas sangat nanti luar hangus, dalam tak masak, jadi kena pandai main dengan suhu minyak tu yeaa, mat goreng sekali 5 biji. Lepas tu boleh lah belah dan sapu dengan sambal tumis dan letak hirisan timun. Haa, kat kampung mat kan ada yang panggil ni "kueh batu belah"...hahha, mamafami kan dia seriau koo nama batu belah...kan mama..ok jom semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Sambal tumis ikan bilis secukupnya
Hirisan timun secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
  2. Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh dan bagi kepada 10 bahagian, mat timbang 45 gram setiap satu, bulat2kan seperti membuat bun, susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap dan biar 40 - 45 minit atau kembang.
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Bila sejuk, belah dan letak sambal tumis dan juga hirisan timun. Gunakan pisau bergerigi halus untuk mendapat potongan yang lawa (pisau utk belah roti burger tuuu..).. Hidangkan...Selamat mencuba..
BURGER MALAYSIA....a.k.a....KUEH BATU BELAH. BURGER MALAYSIA....a.k.a....KUEH BATU BELAH. Reviewed by Mat Gebu on 3/24/2011 10:00:00 AM Rating: 5

33 comments:

  1. cik mat, ni favorite kakchik cik mat. tapi tu la .. kakchik suka makan je, tak suka buat. nak sepiring bolehhhh??

    ReplyDelete
  2. @ kak chik - haha, boleh2..ada 10, dah makan 2, tinggal 8...

    ReplyDelete
  3. Abg Mat ...
    Nisha suka sgat kuih ni...
    yuumm.. yumm..
    Nisha coppy resipi eaa...
    maceh..

    ReplyDelete
  4. kita orang panggil kuih ni kuih doremon~ tapi jarang guna sambal ikan tumis,cuma guna sos dicampur dengan kacang tanah yang dah dikisar..sedap sgt2~

    ReplyDelete
  5. salam en mat..dh lama masuk list sebenarnya burger msia ni..bile tgk burger msia en mat buat..lg terpegun..insyallah nnt lyza nk wat..

    ReplyDelete
  6. assalam che mat..alamak CM dah N3 dulu yek..sy baru brangan nak wat smlm..jap gi anak2 wat hal..x sempat nak buat.. arini tgok CM n3 BURGER M'SIA ni..ketawe sy sorang2 kat depan pc ni..hihihi..xleh jadi ni nak wat gak..suke3

    ReplyDelete
  7. Batu belah batu bertangkup...x reti-reti ke nak terbang ke Kuantan nih....akak kepingin telor tembakul...waaaaaaaaaaaahhhh...fengsan...

    ReplyDelete
  8. che mat.. sedapnya.. lapar la pulak.. dah la blom breakfast lg ni..
    rasa macam nk makan burger malaysia la pulak ni..^^,

    ReplyDelete
  9. sedap oh makan panas-panas ....

    ReplyDelete
  10. faveret!feveret! bammat best .. adesh terliur suda ..

    ReplyDelete
  11. en mat
    sila pos ke saye sikit ye
    huhuhu
    saye sangat shuke kiuh ni
    tambahan klu yang original punyer
    yang kedai x sedap
    hehehehehe

    ReplyDelete
  12. Mat, ingat ye, kalau gi batu belah batu bertangkup tu, ko dok kat sebelah dia je tau, jangan ko masuk dalam lak, nanti penyek! Hahaha...

    ReplyDelete
  13. Mat, bila tengok gambar solo kueh ko ni kan, agak-agak kalau panggil kuih Pac Man pun boleh gak ek? Kot nanti ma derhaka resepi ko ni, ma boh nama Kuih Pac Man, bley? Hahaha

    ReplyDelete
  14. Salam. Moga C'Mat sihat..
    Seperti memanggil-manggil Oh Oeya datang hik3..

    ReplyDelete
  15. salam....nak 3bj boleh tak mat gebu...ady td pukul 6.57am otw balik kedah dah...

    ReplyDelete
  16. cik mat, saya nak!!!! tolong la bagi sikit. saya suke kuih ni!!!

    ReplyDelete
  17. hubby suke berger Msia ni.. tp beli kat kedai xdak la cantik cam nih.. wallaweii comelnyer..

    ReplyDelete
  18. sedapnya..sambal ikan bilis lagi..kena lak ada timum ..memang marvelous la ,,nak sikit bole..ada berapa biji lagi yg tinggal tu

    ReplyDelete
  19. suka datang cini ..banyak makanan sedap2.

    ReplyDelete
  20. sedapnya!!!!!!
    lapar tengok burger malaysia mat gebu yg gemuk2..huhu

    ReplyDelete
  21. Kakak perhati dah berbagai-bagai bentuk berger, kuih dah Mat buat tak habis-habis idea nak buat...

    Kalau duduk sebelah rumah mat untung kan....:)

    ReplyDelete
  22. kalo xda shortening and susu tepung boleh guna apa sbg pengganti nyer ? teringin plak nk buat sendiri sbb dh lama xmkn kueh fav neh.

    ReplyDelete
  23. @ june - boleh guna margarine, dan susu tu kalau tak de, 100 ml air suam tu, june guna 50 ml air suam untuk active kan yeast dan 50 ml lagi guna susu segar..kalau nak omit pun ok, tapi kurang perisa sikit lah..atau june try ganti guna coffemate creamer..

    ReplyDelete
  24. ui..terliur la nengok...sayang umah xde oven...microwave ble ke..huhu

    ReplyDelete
  25. NI ALL TIME FAVOURITE SAYE!!! =D

    ReplyDelete
  26. cik mat..yg latest saye makan tu derang tak belah..sama macam pau kukus tapi digoreng dan dalamnya ada sambal..huyoooo memang sodap tau!agak2 resepi dia lebih kurang eh

    ReplyDelete
  27. sedapnyer...tetibe teringin nak makan

    ReplyDelete
  28. dah cuba....
    http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/04/jom-memasak-burger-malaysia.html

    ReplyDelete
  29. kueh batu belah ke nama benda ni. baru tau. huhuu~
    dulu arwah mak selalu buat untuk breakfast. :|

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.