NYONYA KERABU TELUR

Nyonya Kerabu Telur

Salam sejahtera untuk semua, dah makan tengah hari ke?...Macam dah lama kan tak masukkan n3 baru, selain masa tidak mengizinkan, menu pun jenis biasa saja, kalau letak pun semua jenis masakan ulang tayang....mana bess...betul tak, kang orang tengok balik2 masak singgang ikan, asam pedas, sambal tumis dan sayur2....boringggg!!!!...

Nyonya Kerabu Telur
Hari ni selain mat masak singgang ikan, sambal tumis (resipi ulangan lagii!!)..ada juga mat sediakan satu resipi ringkas dan mudah, tapi sedap u...tak caya nanti boleh cuba yeaa...Nyonya kerabu telur, ala2 resipi kerabu biasa tapi ada sentuhan nyonya peranakan, biasalah depa ni kan kaki mengubahsuai makanan....Kira hidangan ni kalau buat untuk pelengkap satu2 hidangkan pun elok benar...Ada kerabu ni, ikan goreng dan nasi hangat sudah memadai...jimat belanja kann!!!.... Ok sebelum tu nak pantun dulu....

BATIK DATANG DARI JAWA
ELOK DIPAKAI SI ANAK DARA
HIDANGAN ENAK MENGGUGAT JIWA
KERABU TELUR PEMBUKA SELERA

BAHAN - BAHANNYA :-)
4 biji telur
2 biji bawang besar
2 biji tomato
2 kuntum bunga kantan
5 - 6 biji cili padi
1 genggam pucuk kesom (laksa leaf)
4 - 5 biji limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa
2 biji cili merah*
4 biji cili padi*
1 ulas bawang putih*
1 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Telur didadar satu persatu, kemudian gulung dan hiris, tomato, dibuang biji, dan hiris halus, bunga kantan dihiris halus, bawang besar dihiris halus, cili padi dihiris kecil begitu juga dengan pucuk kesum. Satukan semuanya dalam satu bekas.
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam no 1 dan gaul rata2. Tambah garam dan gula secukup rasa. Perahkan jus limau kasturi secukupnya. Seimbangkan rasa, mesti ada rasa, masin, manis, masam dan pedas.
  3. Hidangkan segera bersama nasi hangat, ikan goreng dan ulam2, jika suka.....
NYONYA KERABU TELUR NYONYA KERABU TELUR Reviewed by Mat Gebu on 7/29/2009 01:06:00 PM Rating: 5

16 comments:

  1. simple dan mudah..yg penting apsti sedap...

    ReplyDelete
  2. wah cik mat..siap2 pantun2 lg tu!

    ReplyDelete
  3. Nie kalau buat berbuka puasa pasti dua pingan nie...
    n3 kat sini best betul terutama surirumah macam saya yang dah kehabisan idea nak masak

    ReplyDelete
  4. hi im 1st time here. good and simple recipe, mesti cuba nih. sesuai la utk yg nak cepat, org bujang, tmbh2 nak dekat bulan puasa ni..

    ReplyDelete
  5. soryy, saya mmg blur sket, apa bahan tumbuk utk cara no 2 tu?

    mekasih for the simple recipe anyway ;)

    ReplyDelete
  6. Mat ni ha aku nak balas pantun ko boleh..walaupun aku tak pandai nak pantun pantin ni..hihi...ko baca ek pantun 3 kerat aku..

    Batik datang dari Terengganu
    untuk dihadiahkan pada mat gebu
    kerabu telur itew sungguh memikat kalbu!!

    ahaks!!
    amacam,ada lulus ka itu pantun???haha..

    ReplyDelete
  7. cantiknya kerabu telor ni..especially pinggan mangkuk tu! I ni jakut tak tahu ada Nyonya kerabu telor ni but anything cook wt bunga kantan mesti sedapnya!!

    ReplyDelete
  8. Cik Mat, kerabu ni mengiurkan sebab duduk dalam pinggan lawa....pandai betul Mat shoot gambar...besok kena buat la juga.

    ReplyDelete
  9. bang mat.. dh tak nmpak dh yg mana mangkuk, yg mana isinya.. sungguh kalerful la.. hehehe

    ReplyDelete
  10. Cantiknyaaaaaaaaa pinggan mangkuk ni. Mat ada one full set ker? If pakai pinggan ni, nasi goreng telur pun akan nampak sedap lagi menyelerakan. I love all your pinggan mangkuk collections. Beautiful.

    ReplyDelete
  11. Mat, chewah, chewah...berpantun pulak laaa...jual ke x pantun tu..? hehee...menyelerakan tgk kerabu Mat tu..dengan mangkuk tu sekali "terselera" ekekee...

    ReplyDelete
  12. que_zul...
    Yeaa betul..mudah, ringkas dan sedap..

    ain...
    Hehehe, biasa lah, baba-nyonya kan terror koo pantun2 ni..aku main tiru depa saja...

    atie...
    saya setuju..kalau bulan puasa sesuai kan..cepat dibuat..

    dida...
    orang bujang lah paling sesuai resipi ni...sebab ringkas dan tak de lah canggih manggih sangat caranya.

    joe...
    Tak pe ada masa nanti bokeh cuba yeaa.

    isz_3707...
    ok saya dah highlite kan jadi kaler merah bahan2 tumbuk tu..

    ann...
    amboi siap pantun2 bagai..ok lah tu...lain kali ko buat pantung 6 kerat pulak yeaa...tahniah yea blog baru ko tu ann..

    beachlover...
    actually this nyonya kerabu telur ala2 fusion sikit, but as usual peranakan mmg suka bunga kantan, daun kesom dan seraii...

    ummiluqman...
    Tu pasal saya guna set pinggan yg mengggambarkan ciri sesuatu masakan tu..nak kekal kan identitinya..

    nurul...
    hahaha, kalerful sangat ek..mula2 saya nak isi dalam daun pisang, sekali pokok posang dah tak de..

    wiz...
    saya ada tak byk, kalau nak full set tak mampu lah..harga lebih mahal dari "royal albert"...boleh pingsan guaa!!!..

    kak ummi...
    pantun tu tak jual kak, saya nak lelong jee..hehhe, pstt tak seram ke malam guna mangkuk tu..kang keluar burug dan bunga dari mulut..choyyy!!!.

    zakir ali...
    thank you for dropping by and leave your comment here...

    ReplyDelete
  13. kerabu telur sedap ternyata,
    tp bila nak buang angin kena duduk jauh2....
    masa makan sedap tak terkata,
    lebihkan cili mmg berpeluh2...

    akak alergik telurlah CM...suka makan tp suker jugak terlepas angin...heheee...

    ReplyDelete
  14. cik mat, terima kasih sudi kongsi resepi nih. cikyah buat dah tadi, bawak gi skolah, tak sangka pulak kawan2 suka! tapi cikyah kurangkan cili la. sori ye cik mat, memandai-mandai ubah!

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.