KERABU DAGING & MANGGA

January 31, 2009
Jom makan kerabu lagi, buat ratah2 pun sedap u....Kalau dapat mangga tu jangan lah terlampau muda, nanti masam "melampau" pulak,...
KERABU DAGING & MANGGA KERABU DAGING & MANGGA Reviewed by Mat Gebu on January 31, 2009 Rating: 5

KUIH CARA

January 31, 2009
As'laikum semuaa...Hari ni kita buat "kuih cara"...Mesti dah ramai yang tau buat kan...Kira macam musim kuih2 tradisional pu...
KUIH CARA KUIH CARA Reviewed by Mat Gebu on January 31, 2009 Rating: 5

TALAM KELADI

January 29, 2009
Kuih talam keladi ni sedap, manis, harum dan lemak....Dah lama jugak tak update blog sejak tahun baru cina hari tu..Bukan tak masak tapi cu...
TALAM KELADI TALAM KELADI Reviewed by Mat Gebu on January 29, 2009 Rating: 5

KEK TAHUN BARU CINA

January 26, 2009
"Gong Xi Fatt Chai" atau "Selamat Tahun Baru Cina" pada semua yang berbangsa cina.....Ini hari waa manykk happy laaa. ...
KEK TAHUN BARU CINA KEK TAHUN BARU CINA Reviewed by Mat Gebu on January 26, 2009 Rating: 5

KERABU SOTONG KERISIK

January 25, 2009
Kalau ikut kan, sotong memang tak boleh makan, tapikan sebab dah ada, dengan rela hati...aku belasahh aje..nekad u, kalau kejap lagi gatal...
KERABU SOTONG KERISIK KERABU SOTONG KERISIK Reviewed by Mat Gebu on January 25, 2009 Rating: 5

BLACK FONDANT CAKE

January 23, 2009
Sejak beberapa hari, dah mula plan nak buat fondant untuk disalut pada kek kukus buah2an untuk sepupu mat (dia menikah Sabtu ni)...Sedia m...
BLACK FONDANT CAKE BLACK FONDANT CAKE Reviewed by Mat Gebu on January 23, 2009 Rating: 5

NASI KURMA APRICOT

January 23, 2009
Sepatutnya n3 ni semalam punya, tapi semalam, tenet punya lah slowww...siput pun laju tauuu!!, dah lah tu, nak masukkan gambar pun tak ble...
NASI KURMA APRICOT NASI KURMA APRICOT Reviewed by Mat Gebu on January 23, 2009 Rating: 5

DALCA TETELAN

January 23, 2009
Tetelan ialah daging yang bercampur dengan lelemak dan urat2, sedap dibuat sup atau dimasak dalca..Satu jelah, ianya tak sesuai untuk yang...
DALCA TETELAN DALCA TETELAN Reviewed by Mat Gebu on January 23, 2009 Rating: 5

PENCUK NENAS

January 23, 2009
Kalau kat Johor ni kan, pencuk nenas ni amat lah biasa sesangattt, kalau ada keje kawin, kenduri kendara dan juadah pulak ada nasi minyak....
PENCUK NENAS PENCUK NENAS Reviewed by Mat Gebu on January 23, 2009 Rating: 5

ACAR TEUR PUYUH

January 23, 2009
Kalau tak de telur puyuh, boleh guna telur ayam gred paling kecik. Boleh juga digoreng dahulu telur sehingga nampak berkulit... BAHAN-BAH...
ACAR TEUR PUYUH ACAR TEUR PUYUH Reviewed by Mat Gebu on January 23, 2009 Rating: 5

SAMBAL GORENG KUPANG

January 19, 2009
Nama saja sambal, tapi lebih macam sayur yang dimasak bersama2 kupang. Seakan2 sambal goreng jawa tuuu...Kupang boleh diganti dengan udang...
SAMBAL GORENG KUPANG SAMBAL GORENG KUPANG Reviewed by Mat Gebu on January 19, 2009 Rating: 5

SEAFOOD TOM YAM

January 19, 2009
Hari ni mat masak, masakan yang senang dan mudah. Rasanya dah banyak kali juga masak dan dimasukkan dalam blog. Oleh kerana ini masakan ul...
SEAFOOD TOM YAM SEAFOOD TOM YAM Reviewed by Mat Gebu on January 19, 2009 Rating: 5

KEK CHIFFON COKLAT

January 18, 2009
Sebelum mat letak resipi, Al-Fatihah untuk mak saudara mat yang telah pulang ke rahmatullah pagi tadi, kami panggil arwah dengan gelaran ...
KEK CHIFFON COKLAT KEK CHIFFON COKLAT Reviewed by Mat Gebu on January 18, 2009 Rating: 5

ASAM REBUS TUMIS

January 14, 2009
Jom makan asam rebus tumis pulak....Ini masakan senang teramat sangat, budak2 sekolah pun boleh masak....Tak caya?...Suruh budak sekolah t...
ASAM REBUS TUMIS ASAM REBUS TUMIS Reviewed by Mat Gebu on January 14, 2009 Rating: 5

SAYUR GORENG RAMPAI

January 14, 2009
Hari ni rasa malasssss teramat sangat, nak masak pun malas sesangat, tapi mengenangkan dah tanggungjawab kita, perlukan dijalankan juga ak...
SAYUR GORENG RAMPAI SAYUR GORENG RAMPAI Reviewed by Mat Gebu on January 14, 2009 Rating: 5

BENING BETIK

January 13, 2009
Al-kisahnya, hari Ahad lepas, mat dikunjungi oleh Linn- Anak2 dan Kasawari - Linda , siap bawak buah tangan lagi u mereka datang. Linn ba...
BENING BETIK BENING BETIK Reviewed by Mat Gebu on January 13, 2009 Rating: 5

MEE REBUS KENCANA

January 12, 2009
Lepas buat roti tadi, mat masak mee rebus kencana....nampak macam biasa2 jee kan, tapi ada kelainannya. Juadah ni juga khas untuk bonda ma...
MEE REBUS KENCANA MEE REBUS KENCANA Reviewed by Mat Gebu on January 12, 2009 Rating: 5

CALZONE ALA TURKI

January 12, 2009
Pertama kali mat tengok makanan di dalam majalah Jelita tahun 90-an...majalah tu pun dah arwah kena makan dek anai2....Walau bagaimana pun...
CALZONE ALA TURKI CALZONE ALA TURKI Reviewed by Mat Gebu on January 12, 2009 Rating: 5

GULAI PUCUK UBI

January 12, 2009
Masakan ni atas permintaan....Tapi kan kuah dia sedappp laa, sebab dimasak bersama tulang ikan kurau masin. Masakan orang2 melayu ni selai...
GULAI PUCUK UBI GULAI PUCUK UBI Reviewed by Mat Gebu on January 12, 2009 Rating: 5

ONION & ROSEMARY BREAD

January 09, 2009
Untuk minum petang hari ni mat buat roti bawang dengan rosemary atau orang putih panggil "Onion And Rosemary Bread". Rosemary tu...
ONION & ROSEMARY BREAD ONION & ROSEMARY BREAD Reviewed by Mat Gebu on January 09, 2009 Rating: 5

GULAI TULANG RUSUK

January 08, 2009
Pasal masakan ni, mat tak mo cerita apa2 laaa, sendiri tengok, sendiri baca dan kalau teringin, silalah mencuba...Makan sikit boleh laa, y...
GULAI TULANG RUSUK GULAI TULANG RUSUK Reviewed by Mat Gebu on January 08, 2009 Rating: 5

JELLY BANDUNG CINCAU

January 08, 2009
Semalam mat buat ni, saja nak menghabiskan saki baki susu cair dan serbuk jelly. Buatnya senang dan mudah. Mat guna serbuk jelly "kon...
JELLY BANDUNG CINCAU JELLY BANDUNG CINCAU Reviewed by Mat Gebu on January 08, 2009 Rating: 5

TAG DARI KAK "N"....

January 07, 2009
Buat tag dari kak "N" dulu.....harap kak N ok lah yea dengan jawapan tag nihh...Jom kita tengok!!!... 7 FACTS ABOUT MY SELF :-) ...
TAG DARI KAK "N".... TAG DARI KAK "N".... Reviewed by Mat Gebu on January 07, 2009 Rating: 5

RENDANG PERAK

January 07, 2009
Rendang ni bukan saja mudah dan ringkas, tapi sedap!!!....Resipi dapat dari blog "Jo" dan Jo pulak pada asalnya dapat dari Kak ...
RENDANG PERAK RENDANG PERAK Reviewed by Mat Gebu on January 07, 2009 Rating: 5

ROTI PITA

January 06, 2009
Selalu beli jee roti pita, sebab malas nak buat. Tapikan hari ni tah macam mana teringin pulak nak mencuba. Buatnya tak delah susah mana, ...
ROTI PITA ROTI PITA Reviewed by Mat Gebu on January 06, 2009 Rating: 5
INDIAN STYLE PINEAPPLE CHUTNEY INDIAN STYLE PINEAPPLE CHUTNEY Reviewed by Mat Gebu on January 05, 2009 Rating: 5

KARI IKAN ALA INDIA

January 05, 2009
Jom makan kari ikan, kali ni guna ikan tenggiri dan kari ni pun ala2 dari india, tak guna santan kelapa...Sejak2 musim tengkujuh ni ikan a...
KARI IKAN ALA INDIA KARI IKAN ALA INDIA Reviewed by Mat Gebu on January 05, 2009 Rating: 5

KUBIS CINA BERDAGING

January 04, 2009
Ini antara lauk yang senang nak buat dan sedap dimakan sewaktu lagi panas....Daging kalau dapat gunakan jenis "batang pinang" at...
KUBIS CINA BERDAGING KUBIS CINA BERDAGING Reviewed by Mat Gebu on January 04, 2009 Rating: 5

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.