BEN ASHAARI

Friday, December 21, 2012

KUIH BINGKA PANDAN DURIAN

rsz_bingka_pandan_durian

Assalammualaikum, apa2 pun mat minta maaf dulu, sebab hari ni agak sibuk sikit, dan bonda kurang sihat, dia demam...huhu. Pagi tadi mat dah masak sebenarnya, dan dah ambik gambar untuk entri blog, tapi masa tak mengizinkan sungguh. Tau saja lah, blog masak2, nak kena crop gambar, letak watermark dan sebagainya. Sekarang ni kalau tak letak watermark betul2, orang yang tidak bertanggungjawab suka hati mak pak dia saja sapu hak kita. Nak bising2 pun dah penat, buat naik darah tinggi siaa. Jadi hari ni satu ni jelah entri yang mat sempat masukkan. Tapi insha Allah esok entri2 tertangguh akan menyusul...Err....lawa ke set 'vintage' atau set lama yang mat guna tu, hi-value dah barang2 macam ni..payah nak dapat... eh, tiba2 pulak cerita set vintage...ok ok kita sambung pasal entri hari ini.....

rsz_bingka_pandan_durian1
Kuih bingka atau kuih bakar pandan durian ini mat dapat dari satu group di FB, yang post resipi  ini ialah Puan Isma Zira. Yang menariknya resipi beliau bukan dibakar dalam oven, tapi bakar dalam kuali ajaib yang tengah femes sekarang, orang guna merata2 dah. Bagi anda yang tak pasti apa itu kuali ajaib, boleh rujuk entri ini. Satu yang besnya, selain senang, anda boleh kawal samada nak keraknya tebal atau pun nipis. Kuih agak cepat masak, kurang lebih 40 - 45 minit saja, dan guna api paling minima untuk membakar. Mat bakar 20 minit kemudian terbalikkan dan bakar lagi 20 minit atau hingga masak. Lepas tu anda baru bukak kuali tadi perlana2 dan boleh periksa samada kuih dah masak atau belum. Kuih bingka pandan durian juga sesuai kalau anda nak bakar dalam oven....Resipi seperti dibawah...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 cawan santan
1 cawan air*
6 helai daun pandan, potong kecil*(*kisar dan tapis jusnya)
2 biji telur gred A
Sedikit garam
3 - 4 ulas durian, ambil isinya
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan (yang ni mat tambah)
Sedikit pewarna makanan hijau epal

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan telur dengan gula, kacau hingga gula hancur. Masukkan santan dan jus pandan, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Masukkan sedikit garam dan pewarna hijau. Gaul rata dan tapis adunan tadi.
  2. Isi durian dilecek hingga halus, masukkan ke dalam bancuhan bersama mentega cair. Kacau rata dan tuang dalam kuali ajaib yang telah dipanaskan atas dapur menggunakan api kecil (panaskan dalam 5 minit). Kemudian tutup kuali tadi.
  3. Bakar dengan api kecil selama 40 - 45 minit, bergantung pada anda, jika suka kerak lebih tebal, boleh lamakan sikit waktu membakar. Selepas 20 minit, terbalikkan kuali dan bakar lagi. Bila kuih masak, keluarkan dari kuali dan sejukkan sebelum dipotong...
  4. KAEDAH LAIN :- Anda boleh bakar dalam tin 8 inci x 8 inci yang dialas dengan aluminium foil dan disapu sedikit mentega. Panaskan tin dalam oven 5 minit, kemudian tuang adunan kuih dan bakar selamat 50 minit hingga 1 jam atau hingga masak degan suhu 200C, kalau suka boleh tabur bijan atasnya. Untuk mendapat permukaan kuih yang perang, tukar setting oven anda pada fungsi "GRILL" dan bakar hingga permukaan kuih perang.....
CATATAN MAT GEBU :- Anda boleh kisar bahan2 untuk kuih bingka ini, kecuali isi durian. Mat kisar semua bahan2 kecuali isi durian, kemudian tapis dan mat ambik 1 cawan adunan yang bertapis tadi dan kisar sekali lagi dengan isi durian, kemudian gaul kembali dengan adunan asal. Tujuannya, untuk mendapat kuih bingka yang lebih halus dan cantik bila dipotong....Selamat mencuba!..


3 comments:

Yatie said...

halus mulus je kuih che mat ni, potongannya pun kemas je mengalahkan orng pompuan yg potong.....sungguh menyelerakan.....tinggalkan akak yg kerak2 tu sikit ya...tu yg sedap sangat..he3...

Kakzakie said...

Kakak kuih tu suka-suka juga tapi set teko dan cawan yg diguna laaaagi suka. Lain kali kalau kalau kakak datang kakak nak makan guna set ini tau hihi...

Abang suka bahagian tepi kalau bingka macam ini.

baby gebu said...

sedapnya...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.