BEN ASHAARI

Monday, June 25, 2012

MAGGI KARI KETAM MASAM MANIS..

rsz_dsc_3477
Cakkk...assalammualaikum. Bak kata Sue Joshua, kalau malam je datang lah mengong si mat gebu tu, erkk..hehe, betul juga. Tapi ai tetap menten ok...menten gebu. Malam ni nak share entri maggi jee, boleh?. Sejak2 ni memang malas sangat nak masak, kalau masak pun yang biasa2 dan mudah2. Nak masukkan kat blog pun tak sampai hati, sebab simple sangat. Untuk maggi ni sebenarnya mat oter sikit, kebetulan ada 2 ekor ketam tersimpan dalam freezer, tapi ketam cute bukan jenis besar. Jadi mat masukkan sekali dalam maggi tu. Alah kan kita buat dia, yea dak, lagi pun kira ngam juga masukkan ketam, bertambah sedap, gatal pun bertambah juga, nasib baik makan ketam aku ok, tak gatal..kalau sotong memang sah tak sentuhnya, Mat masak ni dan makan berdua bersama big boss. Tengok dia makan ok je, walaupun ada hirisan cili padi dalam dia...Ok, mari kita lihat resipi pulak, serius senang sangat nak buat..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bungkus mi maggi perisa kari
2 ekor ketam saiz sederhana, dibersihkan
1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
2 biji cili padi merah thai, hiris
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 hirisan nipis halia, hiris halus
1 camca besar sos tomato
1 camca besar sos cili
3 cawan air
1 biji telur
1- 2 biji tomato ceri dihiris untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit parsley untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (mat guna non-stick pan yang agak dalam). Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia, tambah sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan perencah kari mi maggi (yang disertakan sekali dalam paket mi maggi). Kacau rata dan tuang air, biar mendidih.
  2. Kecilkan api dan pecahkan telur perlahan2, pastikan merahnya tidak pecah. Biar telur masak. Masukkan batang sawi, cili padi hiris dan ketam, masak hingga ketam berubah warna. Tambah mi maggi dan biar mi kembang.
  3. Masukkan daun sawi dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Kalau kurang kuah, anda boleh tambah sedikit lagi air. Hias dengan bawang goreng, hirisan tomato ceri dan parsley sebelum dihidangkan.


10 comments:

Ali Kanchan aka Pirate said...

saya br makan maggi ketam otw balik dari Kelantan ke Kuala Terengganu...

Maggi kari ketam rasanya.. Boleh tahan juga rasa dia

Qasey Honey said...

aduhhhh sedapnye tu CMG...pasti dicuba 1 hr nti ni...nyum2

Sari Yusa Ibrahim said...

kreatif betul Cik Mat, kalau saya mesti lebur macam tu jer.. huhuhu

safiaaddina said...

simple2 Cik Mat..terliur gakk ni...

Tak Pe Je ~ TPJ said...

Mak ai... Musti coba neh... Salam Abg M.

♥MAMASYAZA♥ said...

terliur tgk

*SiRibenMerah said...

salam cik mat..
x pernah komen lagi.. tapi slalu masuk sini tgk2 resepi..
resepi megi kari ketam neh memang menaikkan selera saya.. hehe..

p/s: mintak halal ye kalo saya terambil resepi sini mencuba2 sendiri.. maklumlah saya budak baru belajar :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhhhhhhhhhhhh....

Cheetah said...

mak aih! sedapnya! ni yg balik nk mkn maggie kari ni.hehehe

Cheetah said...

abg mat, mohon share ya resipi masuk dlm blog sy.. ;)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.