BEN ASHAARI

Thursday, May 3, 2012

BUTTER GOLDEN CHURN SAH HALAL.....JAKIM.


PETALING JAYA: Golden Churn canned butter has been verified by the Department of Islamic Development Malaysia (Jakim) as complying with Malaysian halal standards.
Ballantyne Foods Pty Ltd thanked Jakim as well as the Johor and Sarawak Religious Departments for the successful verification inspection of the Ballantyne Foods Pty Ltd New Zealand factory.
“The inspection confirmed that the Golden Churn canned butter complies with Malaysian halal standards as per the halal certificate issued by the NZ Islamic Processed Food Management, a body approved by Jakim,” it said.
It said the Golden Churn canned butter was now available in the halalsection of all Malaysian food retail outlets.
“The Ballantyne Company has always, and will always, highly respect our social responsibility to Muslim consumers worldwide. As such, the halalcertification for our Golden Churn canned butter is a non-negotiable priority.”
Last August, Ballantyne Foods Pty regional general manager Hemmat Nasrallah said it was recalling canned butter worth approximately RM5mil from the Malaysian market due to possible porcine contamination of the butter produced in New Zealand.
The company said it would seek the authorities’ cooperation to get itshalal certification back.
The loss of halal certification mostly affected the Sarawak layered cake (kek lapis) industry as Golden Churn Butter was a key ingredient in many recipes.
The industry reported an 80% drop in sales from last August to January.
Sumber dari :- The Star Online ( 3 May 2012) dan terima kasih pada Puan Lily juga...

18 comments:

Sis Lin said...

Alhamdulilah...
Kesian para pengusaha kek lapis di Sarawak tu, perniagaan merundum jatuh teruk sejak disahkan haram...

Yeahhh raya leh makan kek lapiss..

Mat Gebu said...

@sis_linn - hmm tu lah, kesian kan, buat kek lapis tu bukan mudah, lepas tu kena buang sebab ada unsur2 tak halal....huhu..

charmyiex said...

alhamdulillah..lepas ni blh buat kek utk hari raya guna butter ni lg...huhu

DjDayang Jack said...

thanks info, Mat....Alhamdulillah...boleh la call mak borong butter GC pas ni...heheh

izan supian said...

tima kasih daun keladi...pas ni boleh la makan kek lapis.lama dah tak makan walhal teringin sgt.thanks for the info :)

Ryo Azhar said...

hishhhh!kejap halal kejap tak halal..........geram!
TQ for ur info pcm.. esok leh la mula wat kek lapis untuk raya.errkk!

Norasiah Nasir said...

mcm was-was je..jap haram ..jap halal...tq bg info

Sunah Sakura said...

alhamdulillah...

CT Delima said...

As'salam Mat

syukur Alhamdulillah.. okeylah kalau dah disahkan Halal tak payah ragu2 lagi.

a'in fajar said...

alhamdulillah la, boleh uat kek lapis serawak yg sedap2, tq 4 info

MAK TEH said...

salam che mat, tak tau la, walau katanya halal pulak, anak tekak ni rasa x boleh nak terima la .jalan2 rumah che mat cari ilham nak masak utk tghari ni.

Liasari said...

salam tumpang lalu,
it is a good lesson kpd pengeluar produk tak kiralah local atau asing spy jgn ambil mudah soal halal haram dan kesucian agama Islam. Byk produk2 tempatan keluaran non-muslim yg ambil mudah perkara ni, depa ambil sijil halal tp lepas dpt sijil tukar balik ingredients. how i wish lebih byk org Islam sdri keluarkan lebih byk produk2 makanan.

Naz Alan said...

untuk makluman, pengusaha kek lapis kat sarawak tak guna Golden Churn...mahal la benda ni...kecuali pengguna yg nak sambut hari raya...diorang buat kek guna Golden Churn..

MOBYDICK said...

Macamana pulak jadi halal,dulu kata haram hari ni halal pulak....

nash said...

Pihak golden churn dah buat siasatan dan mengenal pasti kenapa produk nya di haramkan di Malaysia, sudah pasti banyak tindakan yang dilakukan untuk menjadikan ianya "halal semula". Kenapalah dungu sangat orang2 yg bertanye "kenapa dulu haram dan sekarang halal"??...geram la orang yg letak otak kat lutut ni...grrr...

CHERIE said...

Nash iyalah diaorg peliklah sbb statement yg bertukar2 tiada penjelasan lanjut tentang status haram halal tu apa tindakan yg syarikat pengeluar tu ambil.Org ramai nk tahu lebih lanjut bukan diaorg letak otak kat lutut tapi mahukan penjelasan lebih berkenaan status tu.

fiza han said...

Alhamdulilah
Lps ni boleh lah melapis semula guna golden churn butter.. Rasa dan teksturnya pin tak sama bila menggunakannya.

fiza han said...

Alhamdulilah
Lps ni boleh lah melapis semula guna golden churn butter.. Rasa dan teksturnya pin tak sama bila menggunakannya.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.