BEN ASHAARI

Monday, January 30, 2012

APA AKU NAK BUAT DENGAN DIA NI EKS?..

(Gambar Ehsan Google)

Salam semua, maaf jika entri ini mat gebu akan membahasakan dirinya dengan perkataan "AKU". Bosan, tu saja aku boleh kata. Bertahun2 aku berblog masak, isu2 curi hasil orang lain atau plagiat, tak habis2, dah macam penyakit berjangkit, mati yang ni, yang lain pulak mewarisinya. Aku bukan suka2 nak tulis entri macam ni dalam blog DTS. tapi sebab ada bersangkut paut dengan blog DTS dan juga hasil kerja aku, terpaksalah aku membuang masa dan tenaga jari2 aku menaip entri...bukan nak traffic..serius aku tak hadap dah benda2 tu, kalau ada pun aku dah bagi2 pada mereka2 yang aku link kan blog mereka.

Petang tadi aku terima pesanan di inbox FB, dari sorang geng masak2, dia tanya mat ada bukak blog baru ke, sebab ada satu blog ni copypaste resipi dan gambar dari blog aku. Aku kata takde pulak, dan bila aku klik link yang diberi....hmmm, memang betul, mula2 aku ingat 2-3 resipi, oklah takpe, sebab dia pun tak crop buang watermark aku. Tapi bila aku klik lagi, makin banyak yang keluar, pendek kata dekat semua lah resipi dalam tu curi dari blog dts, mau berpuluh2 resipi dan gambar. wahh melampau nih, aku ingat dia ni blogger tak berapa nak ok lah, sebab ada 14 blog!!!(boleh tgk kat profile dia)...perghh Jutawan Fakir beb!!!...

Aku pun malas lah nak cerita banyak, pada dia tuan punya blog tu, alahh takkan nko tak masuk blog aku kan, kalau tak, macam mana resipi aku boleh tertonggok dalam blog nko. Sini abang nak kasi nasihat sikit. Kalau nak berblog ikut saluran betul, ni tak main ikut sedap napsu serakah jee. Satu lagi berblog ni pun kena belajar juga, walaupun bodoh ke, tetap kena belajar juga. Aku nak tanya nko lah, apa tujuan sebenarnya nko buat blog tu?...Sebab masa terluang terlampau banyak sampai takde keje lain nak buat?. Aku bukan nak hina sapa2, tapi style nko berblog tu memalukan, yelah bukan hasil sendiri, tapi curi punya barang, manyak suweyyy!!!. Manusia ni kalau berlajar setinggi langit pun kalau sikap diri sendiri tak senonoh....habis lah hancurrr..

30 comments:

Sis-Lin said...

Ermmm masih tak habis2 kes C&P ni kannn...
Macam mana la dan dr mana la dia belajar tutorial buat blog tu...keje senang aje senang2 copy orang punya karya..huhuhu
*tak reti nak komen apa lagi...

Kalau akuuuuu? ermm macam kau juga la..huhuhuhu tak tau nak bt apa.. :((

JIJI YU said...

muahah..nama blog pon dah bikin geli hati..ahaha...

Sunah Sakura said...

hurmmmmmmm

eryThr0|\/|y(iN said...

bukan stakat gamba, ayat p0n CAP abg mat jugakkkkk??? haila~ ini macam punya 0lang p0n ada kan...

kirat kush0wt said...

saba la abg mat .nnt kite tampOr die ramai2 smpai bengkak ehh . biase lg die nihh . jgn emO2 abg mat ! nnt masak xsedap . hewhewhew ^__^

Ummi said...

Itulah kan....sangat dhaif akak tengok blogger ni...bukan dhaif wang ringgit atau harta benda, tp dhaif idea, dhaif akal sekaligus....jadinya, terlalu naiiifff! Harap-harap dia ni pandai la membaca kan Mat, takpun sesia Mat menaip pjg lebar, takut kang dia tau tengok dan copy paste jek...japgi tulisan Mat ni pun dia ingat resepi gak, siap dengan gambar2 tu sekali dia letak...ya laaa, dah kisah katak, berudu segala pun masuk kat intro entry dia kan...adeeeh kegelian dan terus xda selera akak tengok...

Mat, inilah nasib blogger2 ni, hanya mampu pasrah dan redha, moga ada kesedaran dr yang berbuat salah...kalau x sedar jgk, mmg jelaslah dia tu KEBONGOKAN, mcm ko tulis kat Wall ko psl hal ni...sabor eks!

mademoiselle ten said...

manyak senang dia punyer kerja kan che mat... takyah kuar belanja beli brg... takyah kuar peluh memasak..tgkp gmbr...etc... main cilok jer... ni mesti kroni2 mofabisa ke apa kejadah nama mamat tu... takpela ini pun dh kira dosa mencuri...tak dpt didunia ...ko jwpla kat akhirat...looking at the bright side resipi2 + gmbr2 dr blog che mat ni mmg one of a kind la tu psl terpilih utk disonglap oleh mamat ni (mamat psl ada satu terperasan dia bahasakn diri dia pakcik) kalau tak takkan dia semawa nk songlap...tk gitu CM....

mas saari said...

memang copy paste sebiji sebiji! teruk punya orang..

All Along the Way... said...

Saya rasa dia nak kaut untung jer mat..nama blog pun senangnye..senang la amik org punya..teruk la perangai

Kak Rose said...

senang betul keja tuan punya blog Senangnya tu... apa punya keja la cam tu kan... x de rasa bersalah ker? as if orang x kan dapat detect cara dia yg semua cnp tu...

hampeh betul!

cik cek said...

Amboi1..amboi...amboi....seronok agaknya diorg ni dok ciplak je hasil keje org lain letak terus dalam blog diorg....senang punya keje...dan memang sahla tak de keje...tak de etika langsung...ish2...tetiba akak pulak yg rasa geramnyaaaaa...:)

Cheq Sue said...

bila tgk gambar dah dapat agak isunya... senang betul keje orang ni kan... kita setengah tahun belajar nak hidupkan satu blog.. adehhhh

Iffah Afeefah said...

xpayah ckp pape pcm

redha

lg mara lagi sakit ati

kang terus semputttt

zaMir said...

Kita bako je blog dia tu!!! huhuhu

Eza Boom Boom said...

uish, kes berat niii..

At least la dia bagi source or credit ke.

Adehh... Hope dia belajar resepi baru untuk life dia dengan membaca entry ni..

Sabo2, mat gebuu..:)

Rozuan Ismail said...

pergh,mencilok sebijik2.ini memang nak kena nih

Rima said...

CM
Tak habis habis kan.. memang frust betul.. tu yg buat kita ni malas nak update blog.. i think this kinda ppl think its easy to hv a blog.. they think its easy to take pics.. they think its easy to spend time to cook.. sighh

zulfikar hazri said...

peh, jutawan fakir, pedas!!!!

Chik Att said...

belasaahhhh che mat ...

AbbotCottage said...

Macam tak berdaya nak komen apa-apa pasal hamba Allah yang mengenal dosa pahala. Dari dulu sampai sekarang, isu yang sama jer melanda. Jangan sampai CMG buat nak masuk blog invitation only, ahhh sudah, pengsaaannnn aku.

AbbotCottage said...

*pembetulan : "....tak mengenal dosa pahala..."

Pn. Ila said...

Salam En. Mat..
Saya suka baca blog En. Mat. Selalu cuba resepi dari sini juga. Tapi bila baca entry kali ni rasa geram juga nape lah ada yg suka cut & paste sesuka hati hak kreativiti org lain. Tak bagus sungguh buat keje macam tu. Kalau tak ada idea masak-masak pun jgnlah tiru hak cipta org lain (gambar). Buat lah blog pasal hal lain kalau nak berblog pun. Adoiii..ini serius!
En. Mat jgn patah semangat. Teruskan usaha...Allah akan memberi ganjaran atas sikap tidak kedekut anda memberi resepi tu.

Cik FaRiZaM said...

kite kene daftar copyright kat intellectual property right nye badan.kalau diorg guna bhn kita , kite leh saman.

sarah said...

hmmmm ingatkan cd jer ada lanunnyer..blog pun ada gak lanunnyer..apa la nak jadi..sabar ye cik mat.

N'yue said...

erm...mintk jauh dari curi hasil penulisan org lain...better jadi diri sendiri..xkisah cite psl diri sendiri..mayb ad y menarik utk dperkongsikan..sabar je lah

~maaf sy org baru

zameel said...
This comment has been removed by the author.
zameel said...

izin kongsi.. dapurmaskulin.blogspot.com tq mat gebu..

Azira...Nozie...Kechik said...

dia admirer blog Abang kot? sebab itu tak buang watermark..

takpon dia buat "compilation" masakan dari seantero blog? senang dia nk rujuk sendiri?

entah lahh....apa lah salah kalau tempek gmbar hasil sendiri kan....hmmm

kakyong said...

senangnya dia copypaste sesuka hati.. x leh nak tinggalkan komen pulak tu.. aiissshhh..


nak tanya kenapa mat tak calon kan blog untuk World Bloggers and Social Media Awards

hari ni last day... x best la blog yg mencalonkan diri dlm kategori masakan tu... kalo mat gebu calonkan blog mesti ramai VOTE..

http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=19

ellhs said...

Salam Che Mat,

Content stealing is a serious matter. You have to tell this person to take everything he copied from your site down. Usually it works but if it doesn't, find a way to lodge a report on him.

Here are some links that might help further...

http://www.mikestechblog.com/joomla/joomla-section/41-joomla-how-to/92-how-to-prevent-blog-content-from-being-stolen-article.html

http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=75ba21f32a2d047e&hl=en

http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=63081cd7f0f98e8f&hl=en

http://www.copyright.gov/help/faq/

Good luck and hope it helps!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.